Nuoret myyvät huumeita somessa – Palveluntarjoajat kantakaa vastuunne huumekaupasta

Katsoin jokin aika sitten Ylen Areenasta dokumentin Lapset huumediilereinä. Siinä Stacey Dooley tekee someen feikkiprofiilin ja tapaa sen kautta teinejä ja lapsia, jotka käyvät kauppaa päihteillä julkisilla somekanavilla. Kyse ei ole vain Iso-Britannian ilmiöstä. Ilmiö on maailmanlaajuinen. Nuoret ovat kertoneet minulle, että Suomessakin etenkin Snapchatissa, tai kuten he sanovat Snapissa, tarjotaan laajasti erilaisia päihteillä.

Vielä jokin aika sitten huumeita kaupattiin pimeissä verkoissa, kuten Tor-verkossa. Sitä aiemmin vanhemmat näkivät nuorensa kännykästä, oliko siinä sipulisovellus, joka mahdollisti helpon huumekaupan. Nyt päihdekauppa on siirtynyt julkisille somakanaville aivan silmiemme alle.

Meidän vanhempien sekä median ja etenkin palveluntarjoajien on aika herätä huomaamaan, että huumeita kaupataan julkisilla somekanavilla, mm. Snapchatissa, Instagramissa ja TikTokissa. Palveluntarjoajien tulisi olla enemmän valveilla ja reagoida kasvavaan huumekauppaan. Somepalveluissa poistetaan muutenkin postauksia, joiden sisältö ei vastaa palveluntarjoajan linjauksia.

Palveluntarjoajia on pyydetty poistamaan huumekauppa kanaviltaan. Tähän reagoi ainoastaan Snapchat, joka pyytää sovelluksen käyttäjiä ilmoittamaan laittomasta toiminnasta. Laihoin tuloksin, kuten vierailu palvelussa paljastaa. Huumeita myydään feikkiprofiileilla ja nuorten tuntemilla emojeilla. Näissä yhteyksissä vaahteranlehti ei merkitse Kanadaa, vaan sitä, että emojin laittaja käyttää tai kauppaa huumeita. Ruisku tarkoittaa vahvoja suonensisäisesti käytettäviä huumeita.

Toki nuoret vaihtavat nopeasti koodeja, mutta jonkinlainen vastuu pitää palveluntarjoajillakin mielestäni olla. Laistamalla vastuusta ja moderoinnista ne ovat osaltaan mahdollistamassa huumekauppaa.

Huumeiden saatavuuden helpottuminen somessa ja huumeasenteiden muuttuminen myönteisemmiksi näkyvät jo nuorten huumeiden käytössä. Nuoret kokeilevat huumeita entistä laajemmin. Poliisihallituksen mukaan viime vuonna kasvoi etenkin nuoret tyttöjen huumeiden käyttö. Me emme halua uutta riippuvuussairaudesta kärsivää sukupolvea.

Näin YK:n huumekaupan vastaisen päivän alla toivotan kaikille huumeetonta kesää.

 

#huumeet #huumekauppa #nuoret #alaikäiset #some #Snapchat #Instagram #TikTok #emoji #vastuu #irtihuumeista #kiinnielämässä

 

LINKKEJÄ:

Stacey Dooley: Lapset huumediilereinä
https://www.un.org/en/observances/end-drug-abuse-day

Ylikomisario Kari Siivo Poliisihallituksesta kertoo huumetilanteesta:
https://www.stara.fi/2021/06/22/lasten-ja-nuorten-huumeiden-kaytto-lisaantynyt-huolestuttavat-tilastot-etenkin-nuorten-tyttojen-keskuudessa/

YK:n kansainvälistä päivää huumeiden väärinkäytön ja huumausainekaupan vastustamiseksi vietetään 26.6.
https://www.un.org/en/observances/end-drug-abuse-day

 

 

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu