Nuoretkin huomioitava haittoja vähentävässä huumetyössä

Harm Reduction International Conference on yksi suurimmista maailmassa. Konferenssissa keskityttiin käsittelemään huumeiden, terveyden ja ihmisoikeuksien risteyksessä olevia kysymyksiä. Konferenssi kokosi Australiaan Melbourneen 16.4.–19.4.2023 yli 1 000 delegaattia 80 maasta. Mukana oli YK:n virkamiehiä, entisiä valtionpäämiehiä, terveydenhuollon ammattilaisia, päättäjiä ja huumeita käyttävien ihmisten verkostoja. Minulla ja Irti Huumeista ry:n puheenjohtajalla oli ilo ja kunnia osallistua seminaariin.

Haittoja vähentävä työ on elintärkeää maailmanlaajuisen terveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen alalla toimivien ammattilaisten työn kehittämiseksi ja erityisesti huumeita käyttäville ihmisille, heidän läheisille ja yhteisöille. Konferenssin teema Strength in Solidarity korosti yhteistyön merkitystä. Se on vahvuutemme ihmisinä, yhteisöinä ja globaalina liikkeenä. Suomessa olemme monessa asiassa edelläkävijöitä hyvinvointijärjestelmämme vuoksi. Silti meillä huumekuolemat ovat kasvaneet ja tänä vuonna nuorimmat huumeisiin kuolleet ovat vasta 15-vuotiaita. Paljon on siis tehtävää.

On tärkeää tiivistää haittoja vähentävän huumetyön toimijoiden yhteistyötä ja jakaa tietoa. Konferenssissa puhuneen, lapsensa huumekokeilun seurauksena menettäneen äidin sanat kiteyttävät asian ytimen: ”Surullista on se, että lapseni menehtyi. Vielä surullisempaa on se, että hän voisi elää.” Suomessa huumeisiin kuoli 2021 Tilastokeskuksen mukaan 287 henkilöä, joista 22 oli 15–19-vuotiaita.

Haittoja vähentävän työn ydin on siinä, että tiedostetaan huumeita olevan ja käytettävän. Silti voidaan tavoitella yhteiskuntaa, jossa huumeiden käyttö kääntyy laskuun tai vähenee ja loppuu. Samanaikaisesti pitää toimia käytännönläheisesti ja kouluttaa lapsia sekä nuoria tunnistamaan yliannostukset, uskaltamaan soittamaan 112 ja tiedostamaan, mitä ensiapua yliannostustilanteessa tulee antaa. Näillä tiedoilla voimme vähentää nuorten huumekuolemia. Solidaarisuuden voimaa!

Lue lisää:
27th Harm Reduction International Conference (hri.global)

 

 

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu