Nuorten toivottomuus on käännettävissä toivoksi -Kaveria ei jätetä.

Nuorten pahoinvointi on puhuttanut poikkeuksellisen paljon tänä syksynä. Pahoinvoivien nuorten määrän ja häiriökäyttäytymisen on arvioitu lisääntyneen, ja moni kokee turvattomuutta erityisesti asemanseuduilla ja kauppakeskuksissa. Irti Huumeista ry:een tulleiden havaintojen perusteella uskaltaudun arvioimaan, että huumeidenkäyttö on lisääntynyt ja nuoret käyttävät yhä enemmän lääkkeitä. Nuorten huumeidenkäytöstä on tullut meille poikkeuksellisen paljon yhteydenottoja. Yhteydenottoja tulee kaikenlaisista sosiaalisista ongelmista, joita nuorten hengailu aseman seuduilla, puistoissa ja kauppakeskuksissa aiheuttaa: Nuoret ovat kaikenlaisista perheistä ja viestini on ollut se, että se voin olla minä, se voit olla sinä, jonka lapsi tai nuori sairastuu mieleltään ja/tai ryhtyy käyttämään huumeita tai muita päihteitä.

Huumekauppa on kansainvälistynyt ja taustalla on järjestäytynyttä rikollisuutta. Ilmeisesti nuoret käyttävät nyt paljon lääkkeitä väärin. Heidän käytössään olevan lääkkeet eivät välttämättä ole Suomen apteekin lääkkeitä, vaan Euroopasta tuotuja. Nuorten päihdekulttuuri on muuttunut minun nuoruudesta. Omat lapsenikin puhuvat euron pillereistä, sanovat, että heidänkin kouluissa on niitä saatavilla. Aikaisemmin työssäni on käyttäjät ovat puhuneet euron lääkkeistä lääkevalmisteen nimi edellä. Tänä päivänä nuoret eivät usein tiedä, mikä on pillerin vaikuttava aine. Monet lääkkeet voivat olla eurooppalaista apteekkitavaraa tai ne on tehty eurooppalaisissa laittomissa laboratorioissa, eli aineiden sisältö ja pitoisuudet ovat vaihdelleet. Seuraukset ovat ajoittain ollut traagisia jopa kuolemia.

Sosiaalisen pääoman ja sukupolvelta toiselle periytyvän ns. kovan syrjäytymisen kierteen taustaan voidaan vaikuttaa vain perheiden eriarvoisuuden ja hyvinvointierojen kasvua vähentäen. Kasvu on pitkän ajan trendi, mutta korona on aiheuttanut vielä palveluiden saatavuuden heikkenemisen ja lisännyt monille henkistä painetta arjessa. Se heijastuu myös lapsiin ja nuoriin. Sukupolvelta toiselle periytyvässä kierteessä moni nuori on todennut: ”Minä seuraan nyt vanhempani jälkiä” viitaten huumeriippuvaiseen vanhempaan. Tällöin usein suvun ja perheen identiteetissä on jo tapahtunut muutos siihen suuntaan, että huumeet kuuluvat elämään ja puuttuminen on haastavampaa. Lasten ja nuorten kohdalla ykkösasia on turvata huumeeton kasvuympäristö. Se voi tarkoittaa koko perheen kuntoutusta, huostaanottoa tai lapsen adoptiota. Näilläkin ratkaisulla on saatettu onnistua katkaisemaan sukupolvilta toiselle siirtyvä riippuvuuskierre.

Taustalla voi olla sosiaalisia, psykiatrisia, ikään liittyviä tai terveydellisiä syitä. Moninaiset syyt riippuvuuskehitykselle ja elämän haasteet voivat koskettaa jokaisen perheen nuoria. Yleisesti nuorten ongelmiin puuttuminen ei nykyisellään toimi. Jokainen lapsia ja nuori tarvitsee tutkimustenkin mukaan yhden turvallisen ja luotettavan aikuisen terveen kasvun tueksi. Asianmukainen ja osaava päihdepsykiatrinen työ on turvattava ja hoidollisia interventioita tehtävä vahvemmin lastensuojelun ja poliisin interventioiden yhteydessä. Nuorille on turvattava riittävä laitoshoito ja kuntoutus. Avohoito ei usein ole riittävää, kun nuori oirehtii vahvasti. Maailma on täynnä mahdollisuuksia ja mukavia asioita. Ne pitää nähdä ja niitä pitää näyttää.

Nuorissa on tulevaisuus. Pidetään huolta jokaisesta kaverista.

#nuoret #lapset #lastenoikeudet #mielenterveys #päihdehuolto  #huumeet #nuorisorikollisuus #väkivalta #irtihuumeista #kiinnielämässä

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu