Oikeus ja terveys – Huumetyön kaksi puolta

YK:n julistamaa kansainvälistä huumeiden väärinkäytön ja huumausainekaupan vastaista päivää vietetään maailmalla virallisesti 26. kesäkuuta. Koska kyseinen päivä osuu usein juhannukseen, ovat Suomessa tapahtumaa järjestävät tahot päättäneet tapahtumapäiväksi juhannusviikon tiistain. Irti Huumeista ry: on juhlistanut päivää 1990-luvun alusta. Tämä vuona päivän teema on Health4Justice ja Justice4Healt. Näiden kahden asian yhteyttä on mielestäni syytä jokaisen huumetyön toimijan pysähtyä pohtimaan.

Mikä on oikeuden, rangaistusten ja tuomioiden tavoite yhteiskunnallisesti? Mihin pyritään edistämällä terveyttä? Kuinka huumekysymyksen linjauksilla vaikutetaan yhteiskuntarauhaan, syrjimättömyyteen, kansanterveyteen ja kuinka niillä normitetaan suomaista elämää? Suomalainen kahden raiteen politiikka pyrkii ratkaisemaan ristiriitoja ja vastaamaan haasteisiin viranomaisyhteistyöllä sekä hakemalla kompromisseja.

Tiedän, että huumeiden käyttäjien kanssa työskentelevät ajattelevat laaja-alaisesti ja ettei pelkkä rankaiseminen auta ketään. Tiedän myös, että niin poliisilla kuin monilla muillakin suomalaisilla on auttamisen halua. Tämä halu muuttuu huumetyössä usein turhautumiseksi, koska hoidosta ja hoitopaikoista on kova pula eivätkä kaikki hoitokeinot vastaa tämän päivän haasteisiin. Toivon, että tänä vuonna Suomessa toimitaan hoitoon pääsyn helpottamiseksi. Niin, että poliisi voi aidosti ohjata huumeiden käyttäjän hoitoon. Konkreettisesti työ pitää hoitaa kunnissa niin, että vieroitushoitoon voidaan ohjata ja hakeutua yhden luukun periaatteella, kynnyksettömästi ilman kellonaikoihin sidottuja rajauksia. Valtion taholta toivon, että hoitotakuu ulotetaan myös vieroitushoitoon pääsyyn. Näin hoitoonohjaus on helpompaa niin läheisille kuin viranomaisillekin. Yhdessä saamme enemmän aikaan.

Hashtag World Drug Day:

#Health4Justice #Justice4Health #kiinnielämässä #irtihuumeista #WorldDrugDay #huumeidenvastainenpäivä

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu