Oikeus ja terveys – Huumetyön kaksi puolta
YK:n julistamaa kansainvälistä huumeiden väärinkäytön ja huumausainekaupan vastaista päivää vietetään maailmalla virallisesti 26. kesäkuuta. Koska kyseinen päivä osuu usein juhannukseen, ovat Suomessa tapahtumaa järjestävät tahot päättäneet tapahtumapäiväksi juhannusviikon tiistain. Irti Huumeista ry: on juhlistanut päivää 1990-luvun alusta. Tämä vuona päivän teema on Health4Justice ja Justice4Healt. Näiden kahden asian yhteyttä on mielestäni syytä jokaisen huumetyön toimijan pysähtyä pohtimaan.
Mikä on oikeuden, rangaistusten ja tuomioiden tavoite yhteiskunnallisesti? Mihin pyritään edistämällä terveyttä? Kuinka huumekysymyksen linjauksilla vaikutetaan yhteiskuntarauhaan, syrjimättömyyteen, kansanterveyteen ja kuinka niillä normitetaan suomaista elämää? Suomalainen kahden raiteen politiikka pyrkii ratkaisemaan ristiriitoja ja vastaamaan haasteisiin viranomaisyhteistyöllä sekä hakemalla kompromisseja.
Tiedän, että huumeiden käyttäjien kanssa työskentelevät ajattelevat laaja-alaisesti ja ettei pelkkä rankaiseminen auta ketään. Tiedän myös, että niin poliisilla kuin monilla muillakin suomalaisilla on auttamisen halua. Tämä halu muuttuu huumetyössä usein turhautumiseksi, koska hoidosta ja hoitopaikoista on kova pula eivätkä kaikki hoitokeinot vastaa tämän päivän haasteisiin. Toivon, että tänä vuonna Suomessa toimitaan hoitoon pääsyn helpottamiseksi. Niin, että poliisi voi aidosti ohjata huumeiden käyttäjän hoitoon. Konkreettisesti työ pitää hoitaa kunnissa niin, että vieroitushoitoon voidaan ohjata ja hakeutua yhden luukun periaatteella, kynnyksettömästi ilman kellonaikoihin sidottuja rajauksia. Valtion taholta toivon, että hoitotakuu ulotetaan myös vieroitushoitoon pääsyyn. Näin hoitoonohjaus on helpompaa niin läheisille kuin viranomaisillekin. Yhdessä saamme enemmän aikaan.
Hashtag World Drug Day:
#Health4Justice #Justice4Health #kiinnielämässä #irtihuumeista #WorldDrugDay #huumeidenvastainenpäivä
”Kuinka huumekysymyksen linjauksilla vaikutetaan yhteiskuntarauhaan, syrjimättömyyteen, kansanterveyteen ja kuinka niillä normitetaan suomaista elämää? Suomalainen kahden raiteen politiikka pyrkii ratkaisemaan ristiriitoja ja vastaamaan haasteisiin viranomaisyhteistyöllä sekä hakemalla kompromisseja.”
Kahden raiteen politiikka varmaan pyrkii vaikka mitä, mutta tulokset on onnettomat. Käyttäjien rankaiseminen kun on mukana paletissa, ongelmakäyttäjät ajautuu enemmän marginaaliin, yleinen lainkuuliaisuus alenee ja tätä kautta oheirikollisuus, lieveilmiöt ja häiriökäyttäytyminen lisääntyy. Kohtuu-viihdekäyttäjät joita suurin osa käyttäjistä on, voi taas kiinnijäännin tullen joutua h-merkinnän takia syrjäytymiskierteeseen, vaikkei päihdeongelmaa edes olisi (syrjäytyessähän se sitten kivasti syntyykin).
Myös YK:n huumepaneeli suosittelee dekriminalisaatiota, WHO:n, THL:n, EHYT:n, A-Klinikkasäätiön ja muiden asiantuntijajärjestöjen lisäksi. Kahta raidetta ei kannata näkyvistä kuin Irti Huumeista, mikä ei ole sinänsä ihme, onhan taustalla hääräämässä Torsti Koskisen rahasto.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa, että oikeus. Hyvä, että siitäkin puhutaan. Oikeus ei missään nimessä toteudu silloin, kun joku tuomitaan rangaistukseen teoista, jotka hän on tehnyt omalle keholleen.
Päihderiippuvuus on vielä oma lukunsa. Pitäisikö muistakin sairauksista rangaista?
Oikeudenmukaisuus vaatii kahden raiteen politiikasta luopumista.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä tavoitteet pyhitä tuloksia, miktä on katastrofaaliset.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi rangaistukset eivät toimi? Miksi ylipäänsä huumeiden käytöstä pitäisi rangaista?
Näyttää siltä että nykyinen politiikka lisää huumekuolemia ja huumeista johtuvia haittoja.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomalainen kahden raiteen politiikka pyrkii ratkaisemaan ristiriitoja ja vastaamaan haasteisiin viranomaisyhteistyöllä sekä hakemalla kompromisseja.”
Täysin epäonnistunut linja. Kuten sinäkin Mirka tiedät. Miksi irti huumeista ry ei kuuntele oikeita asiantuntioita?
Ilmoita asiaton viesti