Ole sinäkin elämäsi hyvinvointiministeri!

Politiikka kietoutuu meidän jokaisen suomalaisen elämään haluamme sitä tai ei. Demokraatti-lehti nimesi minut hyvinvointiministeriksi (Demokraatti 12/2020, maksullinen) yhden haastattelun ajaksi. Minun oli helppo kuvailla, mitä tekisin. Olen tosin jo aiemmin nimittänyt itseni oman elämäni hyvinvointiministeriksi. Elämäni supertähdeksi, joka ei halua paistatella valokeilassa rocktähden elkein, vaan ihmiseksi, joka haluaa vaikuttaa asioihin lähellä ja kaukana. Joka edistää hyvinvointia niin, että ihminen tulee aina ensin. Se tarkoittaa sitä, että haluan vaalia hyvinvointia. On kyse sitten vaikuttamistyöstä, perhe-elämästäni tai järjestötoiminnasta. Olen verkottanut myös useat yrittäjät elämäni hyvinvointityöhön. Taustalla on taloudellisuus, sillä aika on rahaa ja kaikelle tekemiselleni voi laskea tuntipalkan. Joihinkin asioihin ei vain kannata käyttää aikaa, jos ammattilaiselta saa saman palvelun nopeammin ja paremmin.

Kuvaajana Jani Laukkanen

Arkeni hyvinvointiministerinä näyttää ulospäin kiireiseltä. Tunnustan, olen nainen, jolla on monta rautaa tulessa. Nainen, joka on kokonaisuus ja jossa on monta eri puolta: tunnollista perfektionistia, radikaalia rajojen venyttäjää, voimakkaasti kanssaihmisistä välittäjää, äitimaasta huolehtijaa, kadun kielet ja toimintatavat hallitsevaa lähiönaista ja montaa muuta puolta. Haasteenani on itsemyötätunto tai ajoittain sen puute. Nämä piirteet näkyvät hyvinvointiministerin työssä yhteistyöhalukkuutena, ymmärryksenä ja pelottomuutena erilaisia ihmisiä kohtaan.

Kotona valmistuu niin kaurapuuro, pyykit kuin räväkkä tiedote. Hengähdystaukoja voi käyttää kerran kuussa kampaajalla, kynsihuollossa tai kosmetologilla. Taustalla on idea, että ammattilaisen huolellisen työnjälkeen minun ei tarvitse käyttää aikaa kauneudenhoitoon. Hetket näiden palvelujen käyttäjänä ovat omaa aikaani, jolloin ajatukset voivat pyöriä ja saan olla muutaman tunnin kuukaudessa täysin puhelimen ulottumattomissa.

Kokousten, tapaamisten ja muiden työvelvoitteiden välissä voin liikkua. Tai sitten aamulla. Näihin pieniin liikuntahetkiin löytyy usein ystäviä ja kavereita, joten ne vahvistavat sosiaalista pääomaani. Työhönkin kannattaa aina varata pieniä hetkiä hyvinvointiin. Minulle se tarkoittaa huvin hyödyn yhdistämistä sekä työntekijöiden työn ihailua. Upeaa, että saa tehdä työtä huipputyyppien kanssa.

Läheiset ihmiset saavat minut tekemään vaikuttamistyötä. Tärkein luottamustehtäväni on kolmen pojan äitinä oleminen. Sillä perheeni, läheiseni ja tuttavani ovat aina olleet se syy, miksi ylipäätään haluan vaikuttaa yhteisiin asioihimme. Yhteiskunnan hyvät ja huonot puolet paljastuvat myös asuinalueellani, ja tuttavani uskaltavat tavatessa nostaa ongelmia esiin. Minut pysäyttää miettimään yhteiskunnan epäkohtia myös tutut kasvot leipäjonossa. Niiden piti olla väliaikainen ratkaisu. Ei ollut. Hyvinvointi- ja tuloerot kasvavat ja samalla yhdenvertaisuus vaarantuu. Tämän vuoksi minä, oman elämäni hyvinvointiministeri, kamppailen paremman tulevaisuuden puolesta niin työssä kuin vapaa-ajallani.

Koronakevät on haastanut meidät jokaisen miettimään hyvinvointiamme. Samalla se on haastanut kansantalouttamme ja hyvinvointiyhteiskunnan rakenteita. Minulle korona oli muistutus, että hyvinvoinnin pitää olla keskiössä ja että hyvinvointi koostuu monesta muustakin asiasta kuin terveyspalveluista. Vahva talous mahdollistaa kestävän yhteiskuntakehityksen. Meistä jokainen voi vahvistaa taloutta kuluttamalla järkevästi kuin huolehtimalla itsestä jaomasta toimintakyvystään. Meistä jokainen voi laittaa hyvää liikkeelle.

Itse huolehdin toimintakyvystäni kesälomalla pysähtyen, vähentäen tietokone- ja kännykkäelämää, nauttien liikunnasta, kesän kulttuuri- ja taidetapahtumista sekä Suomen luonnosta ja ennen muuta lisäten kohtaamisia, koska nythän se on sallittua. Lupaan ladata akkujani, ja vaikka syksyllä edessä olisi uusi poikkeustilanne, otan sen haasteena vastaan. Tänä keväänä nimittäin opin paljon itsestäni ja läheisistäni sekä etäyhteysmahdollisuuksista. Löysin uusia hyvinvointia edistäviä voimavaroja kotoani esimerkiksi kun sotkin eri värejä paperille maalaukseksi tai sisustin kotia. Katso siis peiliin ja keskustele itsesi kanssa. Pohdi, mitä minulle kuuluu. Kuinka minä voin olla oman elämäni hyvinvointiministeri.

 

Hyvinvointia, rentouttavia ja riehakkaita kesähetkiä. Pitä huolta itsestäsi. Laita hyvä kiertoon.

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu