Päihdepsykiatriaa!  

Miten huumeriippuvuussairaus sairastuttaa läheiset? Miten läheisiä pitäisi auttaa? Eikö riitä, että riippuvuuteen sairastunut ihminen toipuu? Irti Huumeista ry:n selvitysten mukaan huumeita huumeriippuvuuteen sairastuneiden läheiset sairastuvat samoihin mielensairauksiin kuin huumeita käyttävät ihmiset ja läheiset kamppailevat samojen tunteiden kanssa tuskasta ahdistukseen. Tyypillistä on, että pitkäaikaisen stressin seurauksena moni sairastuu erilaisiin mielensairauksiin.

Eräs läheinen kuvasi tunteitaan: ”Haluan raivota, huutaa ja näyttää kuinka huumeiden käyttö satuttaa monia!” Sofia puolestaan kuvaa kirjassaan Sydän vähän kallellaan sitä, kuinka kannabiksen käytön aloitettuaan hänen rakas Juli-poikansa muuttui, oli useita kertoja psykoosissa ja sairastui skitsofreniaan. Kun etenin kirjaa sivu sivulta koin, että myötätuntoisena äitini minunkin sydämeni oli vähän kallellaan.

Monilla hyvinvointialueilla mielenterveys- ja päihdepalvelut on yhdistetty. Tämä on välttämätöntä, jotta päihderiippuvuuteen sairastuneiden ihmisten psyykkiset sairaudet tulee myös hoidetuiksi. Samoin on tärkeää, että heidän läheisistään otetaan aina koppi vastaanotolla. Kysytään läheisiltä: ”Kuinka voit?” ja tehdään heille hoidon tarpeen arviointeja vastaanotoilla. Yhteistyökumppanimme Mielenterveysomaisten keskusliiton FinFamin slogan kuuluu: ”Kun yksi sairastuu, monen maailma muuttuu.” Se kuvaa hyvin tilannetta huumeriippuvuuteen sairastuneiden ihmisten perheissä.

Kun ihminen sairastaa yhtä tai useampaa vakavaa sairautta, niitä kaikkia on hoidettava!

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu