Reggaemiehen lauantai – Kannabis ei ole haitatonta 

Kohta tv:stä alkaa ”Vain elämää” ja sossutädin lauantai! Tunnustan, olen Jukka Poika fani. Meidän ajattelua yhdistää se, että ennakkoluuloja on vähennettävä. Faniuteni alkoi, kun kuulin Jukka Pojan Pläski-kappaleen. Vain elämää -ohjelmassa Jukka Poika veti Arttu Wiskarin päivänä kappaleen Reggaemiehen lauantai, ja se kolahti ainakin minuun. Kappaleessa kuuluu huumorin rinnalla myös kannabiksen käytön haasteet, läheisnäkökulma ja vaarallisuus. Kannabikseen liittyy edelleen paljon myyttejä. Tästä syystä kannabiskeskustelua tarvitaan. 

”Mä en usko siihen mitä Babyloni väittää: Pajauttelu päähän muka tekee jotain häikkää. Mulla on siitä teoria, jonka keksin ganjapäissään. Mitenhän se meni..”, lauloi Jukka Poika viikko sitten  Teija Stormi-Rousun säestämänä. Kommentti kuulostaa minustakin tutulta. Koin deja vuu -ilmiön. Moni ihminen kokee, ettei kannabiksen käytöstä tule ongelmaa. Kannabista käyttävän äiti ja muut läheiset kommentoivat aineen käyttöä, mutta itse ”pilvenpolttelija” ei näe elämäntavassaan tai päihteiden käytössään ongelmia kuten Jukka Poikakin laulaa äidin huomauttavan.

On selvää, että kannabiksen käytöllä on yhteys mielenterveyteen. Moni, joka kokee kannabisriippuvuuden ongelmaksi, jumittuu tietokoneen tai jonkun muun tehtävän ääreen poltellen kannabista. Moni kuvailee tilanteita kuinka Jukka Pojan sanoin: ”Paranoija iskee ja ajatukset laukkaa.” ja kuinka kannabiksen käyttö ei enää ole mukavaa. Kuitenkin omaa elämän tapaa on vaikea muuttaa.

Uskon, että mikäli kannabis laillistettaisiin Suomessa, se ei vähentäisi päihdehaittoja, vaan lisäisi niitä. Kannabiksen vieminen lailliseksi päihteeksi ei korvaisi alkoholia, vaan se lisäisi kokonaisuudessaan päihteiden käyttöä. Suomen päihdelainsäädäntöön pitää löytää järkevä ja kestävä linja. Lainsäädäntöä ja muutostarpeita arvioitaessa pitää muistaa myös päihteiden käyttöä ehkäisevä toiminta sekä hoitoon pääsyn turvaaminen. 

Päihdehaasteita tulee analysoida niin käyttäjien määrän, käyttötapojen kuin läheisten näkökulmista. Tarvitsemme huumehaittoja vähentäviä toimia. Nyt ei pidä ottaa haittojen lisäämisen riskiä. Monen minun tuntemani reggaemiehen ja reggaefanin viikonloppuihin kuuluu perhe-elämää, liikuntaa, ulkoilua ja arkea. Ei niinkään päihteitä tai pajauttelua. — Kiitos Jukka Poika ajankohtaisesta kappaleesta. 

Vähennetään yhdessä ennakkoluuloja! 

Linkit: 

Jukka Poika: Reggaemiehen lauantai 

https://www.youtube.com/watch?v=VEszWYwJFtM 

 

THL: 

Kannabis – Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet – THL 

Nuorten raitistuminen jatkuu, mutta kannabiskokeilut ovat lisääntyneet – Tiedote – THL 

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu