Rikollisuus ei ole cool

Olen lukenut ison määrän henkilöiden tarinoita huumemaailmasta ja päihderiippuvuudesta. Karmaisevan kuvan päihderiippuvuuden ja lääkkeiden väärinkäytön seurauksista ja mielenterveyden sairauksien kanssa kamppailusta maalaa Vera Miettisen kirja Eerika.

Kirjojen rikollismaailmasta tulevien päähenkilöiden aikeet voivat olla hyviä ja sovittavia, mutta joissakin vaikutelmaksi jää rikollisten yhteisöjen vahvistaminen ja nuorten rekrytoiminen toimijoiksi huumemaailmaan. On ymmärrettävää, että monet perustelevat toimintaansa eivätkä kykene näkemään toiminnan uhreja. Monissa kirjoista unohdetaan läheisten ja huumeriippuvuuteen sairastuneiden ihmisten kärsimykset. Päihderiippuvuus rikollismaailman kytköksineen on julma huumeriippuvuuteen sairastuneelle ihmiselle ja hänen läheisille. Ovat läheiset sitten lapsia tai aikuisia.

Olen sitä mieltä, että tarinoita huumemaailman salatuista kulisseista pitää tuoda esiin. Entisten ja nykyisten rikollisten sekä poliisien tai muiden viranomaisten kirjat maalaavat hyvin erilaista kuvaa huume- ja rikollismaailmasta. Jotkut kirjat luovat kevyen kuvan huumeiden ja muiden päihteiden käytöstä, hengailusta rikollisten kanssa sekä siitä todellisuudesta, joka on läsnä päihdemaailmassa. Osa kirjoista antaa kiillotetun kuvan jetset-elämästä ja menestyksestä, vaikkakin osana karua ja julmaa huume- ja rikollismaailmaa.

Erityisen haastavaa on, millaisen mielikuvan kirja jättää lukijalle. Jättääkö se kuvan vuosia betonisen kolkossa vankilassa eläneestä ihmisestä vai menestyksekkäästä luksuselämää viettävästä rikollisjärjestön johtajasta. Toivoisin, että päihde- ja rikoskirjallisuudessa nousisi aina esille kokokuva rikollismaailman arjesta, julmasta väkivallasta, alistamisesta ja hyväksikäytöstä. Elämästä, jossa pelko ja ahdistus ovat arkipäivää. Silloin viesti olisi selkeästi, että rikollisuus ei ole cool!

Lisätietoa Eerika-kirjasta:
Eerika (kovakantinen) | Deadline Kustannus

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu