Se voin olla minä, se voit olla sinä!
Huumeongelma voi koskettaa meistä jokaista. Se ulottuu kaikkiin yhteiskuntaryhmiin. Monet Irti Huumeista ry:n läheisryhmien kävijät kertovat huolesta, rakkaudesta, yrityksestä olla hyvä vanhempi ja ihmetyksestä mikä meni vikaan. Yleensä selkeää syytä ei ole. Yksinkertaistaen syy on se, ettei ihminen sanonut huumeille EI ja siten huumeet lähtivät ohjaamaan hänen elämäänsä.
Kun rakas ihminen alkaa käyttää huumeita ja huumeriippuvuussairaus puhkeaa, tilanne yllättää läheiset. Läheiset ovat ihmeissään, he joutuvat osaksi huumemaailmaa ja kuulevat tarinoita ja kokemuksia elämäntavan kauheuksista. Huumeiden käytön kasvaessa läheisten määrä kasvaa. Läheiset eivät saa riittävästi tukea kunnissa – eivät edes suurissa kaupungeissa. Läheisten tuen tarvetta ja sairastumisriskejä ei ymmärretä riittävästi. Tämän vahvistaa myös Helsingin kaupungin psykiatria- ja päihdepalveluissa vuonna 2019 tehty vertais- ja kokemusasiantuntijatoiminnan kartoitus, jonka mukaan ammatillista tukea, palveluohjausta ja vertaistukea tulee kehittää ja vahvistaa läheistyössä.
Huumeita käyttävien ihmisten läheisiin kuuluvat heidän perheensä, ystävänsä, työkollegansa, sukulaisensa, naapurinsa ‑ siis käytännössä kuka vain. Tämän ryhmän henkilömäärästä on hankalaa muodostaa arvioita. Vuoden 2010 kyselyn mukaan liki 40 % väestöstä tunsi vähintään yhden henkilön, joka oli kokeillut huumeita vuoden aikana. (Helakorpi ym. 2011) Pohjoismaisessa tutkimuksessa selvitettiin huumausaineiden käytön vaikutuksia käyttäjän lähipiiriin: 45 % helsinkiläisistä oli kokenut joskus huolta lähipiirissä esiintyneestä huumeongelmasta ja 30 % helsinkiläisistä oli kokenut joskus väkivallan pelkoa tuntemansa henkilön huumeiden käytön takia. (Melberg ym. 2011) Irti Huumeista ry:n ja A-klinikkasäätiön Arjen toimintakyky -kyselyjen mukaan huumeriippuvaisten läheiset kamppailevat ahdistuksen, masennuksen, pelon, huolen ja unettomuuden kanssa. Monet ovat sairaslomilla ja jopa työkyvyttömyyseläkkeellä, pois työelämästä.
Tulevaisuuden kannalta on tärkeää edistää ja tukea läheisten hyvinvointia. Nyt valmisteltavassa päihde- ja riippuvuusstrategiassa on syytä nostaa selkeämmin esiin riippuvaisten läheisten tarpeet ja miten niihin vastataan. Turvataan läheisten palvelut sote-uudistuksessa ja kunnissa päihdehuoltolain hengen mukaisesti. Pidetään huolta toisistamme.
Lähteet:
Itäpuisto, M. & Selin, J. 2013. Miten palvelut vastaavat päihteiden käyttäjän läheisten avuntarpeisiin? Teoksessa K. Warpenius, M. Holmila & C. Tigerstedt (toim.). Alkoholi- ja päihdehaitat läheisille, muille ihmisille ja yhteiskunnalle
Melberg ym. 2011: https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/104454/THL_TEE2013_014_verkko.pdf2013?sequence=1#page=101
”Yksinkertaistaen syy on se, ettei ihminen sanonut huumeille EI ja siten huumeet lähtivät ohjaamaan hänen elämäänsä.”
Itsekurin puute on minun näkökulmasta suurin syy huume kokeiluille. Ja käyttäjäksi jäämiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, uteliaisuus, kokeilunhalu, ryhmäpaine, jopa tyrkytys joissain tilanteissa ei tietenkään ole realismia, vain itsekurin puute johtaa kokeiluun ja tietenkin syy myös addiktioon. 😀
Ilmoita asiaton viesti
”It may simply be that intelligent people are more easily bored and that drug use is the easiest way to alleviate boredom, or that intelligent people find more utility in their drug experiences and can incorporate lessons learned from altered states into their worldview. Ultimately, the research simply doesn’t have an iron-clad reason for why intelligence and substance abuse are related, we simply know that they are.
Even Sir Arthur Conan Doyle had some understanding of this connection — Sherlock Holmes isn’t an opium addict for no reason.”
https://bigthink.com/mind-brain/intelligent-people-drugs
Ilmoita asiaton viesti
Niin, tulee mieleen tuttu, ihan kovakin urheilija, joka sanoi: ” Jos en juoksisi, joisin viinaa.”
Addiktio voi olla urheilu, kun se loppuu, motivaatio katoaa, niin tilalle astuu toinen addiktio. Esimerkissä kävi ikävä kyllä näin.
Ilmoita asiaton viesti
Tunnen etäisesti erään kolmekymppisen naisen asuinalueeltani, jolle ei sovi mitkään päihteet. Surullista seurata sivusta, kun toinen on liki hengenvaarassa eikä voi mitään muuta kuin toivoa hänen parastaan ja ihmeparantumista.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten blogissa melko hyvin osoitetaan, huumeidenkäyttö ei ole koskaan yksityisasia. Kärsijöiksi joutuvat aina myös käyttäjän läheiset, jotka voivat kokea ahdistusta, huolta ja pelkoa läheisen ihmisen huumeongelman vuoksi. Tärkeä näkökulma.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeassa olet. Luulen muuten, että taisteluparisi Mikkonen on tällä kertaa samoilla linjoilla…
Ilmoita asiaton viesti
Parasta onkin vain pysyä loitolla huumeista. Siinä välttyy monelta ongelmalta ja samalla säästää rahaa.
Ilmoita asiaton viesti
Alkoholi Suomen vaarallisin huume ja se on laillista. Suomalaisilla on geneettinen heikkous alkoholin suurkulutukseen ja monilla tämän takia jää ryyppy päälle.
Huumeet ovat pahasta jne etc mutta niin kauan kuin alkoholia saa Ärrältä ja aakkoskaupoista, huumeitten vastainen mesoaminen on tekopyhää.
Ilmoita asiaton viesti