Toiminnan aika – Puhutaan työelämästä ja huumeista! 

Huumeiden käyttö arkipäiväistyy ja lieveilmiöt heijastuvat työpaikoille. Useimmilla työpaikoilla luotetaan, että työntekijät ovat työkunnossa eikä töihin tulla huumeiden eikä muidenkaan päihteiden vaikutuksen alaisina. Esimerkiksi taannoin vastaani tuli varastoalan työpaikka, jossa usea trukinkuljettaja kamppaili huumeriippuvuussairauden kanssa ja työskenteli huumeiden vaikutuksen alaisena. Esimerkkitilanteessa työntekijän toiminta aiheutti niin työturvallisuus- kuin kokonaistaloudellisen riskin työnantajalle ja työtovereillensa. 

Työpaikolla työskentelee huumeriippuvaisten ihmisten lisäksi myös heidän läheisiään. Huumeita käyttävän läheinen peittää usein tilanteensa työnantajaltaan ja työkavereiltaan esimerkiksi pelätessään syrjintää, syyllistäen itseään tai häveten omaa osuuttaan huumeriippuvaisen ihmisensä sairastumiseen. Järjestömme, Irti Huumeista ry:n, teettämien ja omien selvitysten mukaan huumeita käyttävien läheiset kamppailevat jaksamisen, unettomuuden ja monien psyykkisten haasteiden kanssa. Läheisen tilanteen kuormittavuutta ei ymmärretä useinkaan työterveyshuollossa, vaikka monet läheiset ovat joutuneet olemaan sairauslomalla esimerkiksi uupumuksen, masennuksen, ahdistuneisuushäiriöiden ja pitkittyneen stressin takia. 

Irti Huumeista ry aloitti kumppanuuden Ammattiliitto Pron kanssa. Liiton puheenjohtaja Jorma Malinen totesi oivaltavasti, että huumeiden käytöstä aiheutuvat ongelmat ovat piilotettu ja vaiettu aihe, koska asia on niin käyttäjille kuin heidän läheisilleen hyvin raskas. Haluamme yhdessä Pron kanssa, että työpaikoilla tiedettäisiin ja tunnistettaisiin huumeiden käyttö ja sen vaikutukset. Tarkoituksenamme on tehdä työpaikkojen huumeongelmista näkyviä ja jakaa tietoa tukea ja tietoa työelämän toimijoille. Samalla haluamme herättää työnantajat, työterveyshuollon ja päättäjät näkemään, kuinka huumeilmiö koskettaa meitä kaikkia. 

Toisilla työpaikoilla joudutaan enemmän tekemisiin huumeita käyttävien kanssa kuin toisilla. Yleensä tällöin kyseessä on joko oma tai läheisen huumeriippuvuus. Nyt on aika pysähtyä työelämän huumehaasteiden äärelle ja turvata laaja-alaisesti suomalaisten hyvinvointia. Siksi haastan mukaan yhteistyöhön Irti Huumeista ry:n kanssa myös muut ammattiliitot, työnantajajärjestöt sekä kuntien ja yksityiset työterveyspalvelut sekä koko järjestösektorin. 

Rakennetaan yhdessä toimivaa tulevaisuutta! Ihminen ensin. 

#huumeet #myösläheiset #työ #työturvallisuus #häpeä #stigma #jaksaminen #Proliitto #irtihuumeista #kiinnielämässä 

Helppo tapa sinulle ja yhteisöllesi osallistua Irti Huumeista työhön on liittyä yhdistyksen yksilö- tai yhteisöjäseneksi osoitteessa www.irtihuumeista.fi/tulemukaan 

 

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu