Vertaisuus ja osallisuus ovat vastavoimia yksinäisyydelle ja syrjäytymiselle

Koetko yksinäisyyttä? Onko elämässäsi kohtaamisen areenoita? Vertaistukea voi olla puhelu, Teams-ryhmätapaaminen, kohtaamiset somessa ja muulla. Vertaistukea voi saada ja antaa, kun on vuorovaikutuksessa samanlaisten elämäntilanteiden tai kokemusten omaavien ihmisten kanssa. Vertaistuki voimaannuttaa ja ehkäisee syrjäytymistä niin työelämästä kuin muuten yhteiskunnasta. Vertaistuki on terveyteen ja työllisyyteen tähtäävä investointi.

Pinja Niemisen (2021, s. 4) mukaan: ”Vertaistukea voi tiivistetysti kuvata samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien keskinäiseksi kokemusten vaihdoksi. Vertaistuki sisältää myös paljon muuta. Se saattaa olla ainoa tai ensimmäinen kerta, kun ihminen saa haasteellisessa elämäntilanteessa sen kokemuksen, että joku muu ymmärtää häntä.”

Meillä Irti Huumeista ry:ssä vertaistukea tarjoavat toipumisen tiellä olevat huudikoutsit, koulutetut vapaaehtoisemme ja huumeita käyttävien läheiset. Vertaistukea on tarjolla jokaiselle, jonka elämässä huumehaitat näyttäytyvät. Erityisesti tänä vuonna Irti Huumeista ry:n kohtaamisissa syntyneet vertaissuhteet ovat luoneet useille meistä kokemuksen Irti Huumeista -perheestä ja -ystävistä. Yksinäisyyden tunteelta vie pohjaa jo tieto siitä, että en ole yksin huumehaasteiden kanssa.

Ensimmäinen haaste on kuitenkin se, että itse pystyy toteamaan tarvitsevansa tukea. Kun tämän askeleen on ottanut, toimintaan mukaan tuleminen on helppoa ja sen myötä vertaistuki on useimmiten turvattu. Merkittävä voimavara on sekin, että huumekysymyksestä voi puhua ja vertaistukea on saatavilla suljetuissa ryhmissämme. Arkisin mieltään voi purkaa Irti Huumeista -puhelimessa. – Meillä Irti Huumeista ry:ssä kohtaamisten määrä on kasvanut, vaikka fyysisiä tapaamisia on pitänyt rajoittaa koronan takia. Tarjoamme kesälläkin vertaistukea suljetuissa Face-ryhmissämme ja ohjattua vertaistukea Teams-läheisryhmässämme.

Monella meistä on vertaiskokemuksia vuosien takaa. Ne ovat auttaneet meitä jaksamaan. Muuttuvat tilanteet ja uudet tekniikat haastavat meitä etsimään uusi keinoja ja uusia väyliä vertaistuen tarjoamiseen ja vastaanottamiseen. Kehotankin kaikkia jakamaan hyvät vertaistuelliset käytännöt somekanavillamme.

Etähalauksia! Nautitaan kesästä ja vertaistuen voimasta!

 

LÄHTEET:
Nieminen, Pinja ja Lahikainen, Eve (toim.): Vertaistuen moninaisuus, Kansalaisareenan julkaisuja 1/2021.

#vertaisuus #vertaisissaonvoimaa #korona #kohtaaminen #myösläheiset #

 

P.S. Ohjattu läheisten Teams-vertaisryhmä kokoontuu 22. kesäkuuta, 6. heinäkuuta ja 20. heinäkuuta klo 18–20. Ilmoittautumiset edelliseen päivään (maanantai) klo 12 mennessä leea.seger@irtihuumeista.fi

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu