Vertaisuus ja osallisuus vastavoimana yksinäisyydelle ja syrjäytymiselle! 

Koetko yksinäisyyttä? Onko elämässäsi kohtaamisen areenoita? Moni on viettänyt aikaa paljon yksin ja valtavan moni on kokenut yksinäisyyttä. Vertaistuki on terveyteen ja työllisyyteen tähtää investointi. Vertaistukea voi olla puhelu, Teamsryhmätapaaminen, kohtaamiset somessa ja muulla. Vertaistukea voi saada ja antaa, kun on vuorovaikutuksessa samanlaisten elämäntilanteiden tai kokemusten kanssa omaavien ihmisten kanssa. Vertaistuki voimaannuttaa ja ehkäisee syrjäytymistä niin työelämästä kuin muuten yhteiskunnasta. Vertaistukea on tarjolla niin toipumisen tiellä oleville IH:n huudikoutseille kuin huumeiden käyttävien läheisille sekä jokaiselle, jonka elämässä huumehaitat näyttäytyvät. 

Erityisesti tänä vuonna Irti Huumeista ry:n kasvotusten toteutettavien kohtaamisten yhteydessä syntyneet vertaissuhteet ovat useille meistä luoneet kokemuksen Irti Huumeista -perheestä ja -ystävistä. Jo tieto siitä, että en ole yksin huumehaasteiden kanssa, vie pohjaa yksinäisyyden tunteelta. Tosin koronavuonna olemme välttäneet fyysisiä kohtaamisia. Kokonaisuudessaan Irti Huumeista ry:n kohtaamisten määrä on lisääntynyt, vaikka kasvotusten tapaamisia ei ole voitu pitää. Olen saanut todistaa vertaistuellisia kohtaamisia niin toimittajien, päättäjien, lasten, nuorten kuin perheidenkin kanssa. Yhteistä on se, että kaikki nämä ihmiset ovat halunneet etsiä yhdessä ratkaisuja huumekysymykseen. 

Näkökulmia on monia. On hyvä muistaa, että Irti Huumeista ry:n vertaistyön juuret ovat 1980-luvulla. Monella meillä on vertaiskokemuksia vuosien takaa. Tärkeä voimavara on sekin, että huumekysymyksestä voi puhua ja vertaistukea on saatavilla somessa tai puhelun päässä. Ensimmäinen haaste on kuitenkin se, että itse pystyy toteamaan tarvitsevansa tukea. Kun tämän askeleen on ottanut, toimintaan mukaan tuleminen ja sen jälkeen vertaistuki on useimmiten turvattu. Itselleni tämä vuosi, etätyöt ja etäkohtaamiset erilaisten ulkoiluhetkien kanssa on vaatineet mielikuvitusta, mutta turvanneet osallisuutta ja yhteisöllisyyttäni arjessani. 

Kehotankin kaikkia jakamaan hyvät vertaistuelliset käytännöt Irti Huumeista ry:n somekanavilla. Näin voimme olla läsnä diginä ja toivottavasti pian tulevaisuudessa myös kasvotusten. Halauksia ja nautitaan vertaistuen voimasta. <3 

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu