Yhteisöllisyyden voima huumeiden vastaisessa työssä

Eräs nuori totesi minulle kaverinsa huumeiden käytöstä: ”Ei huumeidenkäyttöön, siitä keskusteluun tai aikuisille puhumiseen kannata sekaantua, kun ei sille voi mitään ja se vaan vie kaverusten väliltä luottamuksen.” Pohdin keskusteluamme myöhemmin ja sitä, miltä tuosta pojasta mahtaa tuntua, mikäli kaveri kuolee yliannostukseen. Poliisin mukaan huumeiden käyttö on kasvanut Euroopassa, ja huumeiden saatavuus on lisääntynyt.  Huumeiden käyttöön liittyy vakavia yhteiskunnallisia haittoja. Valitettavan usein syntyy riippuvuussairauksia, jotka pahimmillaan johtavat kuolemaan. 

Pohdittaessa Euroopan huumetilannetta, on selvää, että huumeiden käytön yleistyminen ja saatavuuden kasvu vaikuttavat merkittävästi myös Suomeen. Kannabiksen käyttö on kasvanut myös Suomessa, ja sama pätee synteettisten huumausaineiden, kokaiinin sekä opioidien käyttöön. 

Ihmisten kasvava pahoinvointi, huumehaitat ja kuolemien lisääntyminen vaativat tehokkaita toimenpiteitä hyvinvoinnin lisäämiseksi. Järjestöt, kuten Irti Huumeista ry, työskentelevät huumausaineiden käytön ehkäisemiseksi ja haittojen vähentämiseksi. Valtion ja kuntien on tarjottava riittävästi resursseja näiden ongelmien ratkaisemiseksi, ja on välttämätöntä, että yhteiskunta tarjoaa tukea ja hoitoa niille, jotka kärsivät huumausaineiden käytön seurauksista.

Kuva: Jani Laukkanen

Tämä pääkirjoitus toimii muistutuksena siitä, että huumeiden vastainen taistelu vaatii yhteisiä ponnisteluja, ja jokaisella meistä on roolinsa tässä taistelussa. 

LÄHTEET: 

EMCDDA: European Drug Report 2023: Trends and Developments | www.emcdda.europa.eu

POLIISI: https://poliisi.fi/-/poliisi-on-huolestunut-lasten-ja-nuorten-huumeiden-kayton-kasvusta 

Kirjoitus on alun perin julkaistu Irti Huumeista ry:n jäsenlehti Irti-lehdessä 1/2024. 

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu