Yliannostuksia ja huumekuolemia ehkäistään hoidolla

Tiistaina 31.8. vietetään kansainvälistä yliannostusten tiedostamisen päivää (International Overdose Awereness Day). Minulle päivä tuo mieleen mummini, joka kertoi elvyttäneensä tajutonta huumeriippuvaista poikaansa odotellessaan ambulanssia. Tuolloin mummini poika, minun setäni, päätyi sairaalaan ja selvisi yliannostuksesta. Myöhemmin toinen yliannostus vei hänet meiltä pysyvästi.
Tiedän, että monilla ihmisillä on kokemuksia huumeista ja huumeriippuvaisista ihmisistä. Jokainen heistä on jonkun rakas lapsi. Minua ihmetytti jo nuorena se, että miksi yliannostuksen yhteydessä ihmistä ei ohjata hoitoon. Tiedän, ettei sitä tehdä vieläkään. Eikö juuri hengenvaarallisen sairauden yhteydessä ja kyseisessä tilanteessa hoitoonohjaus ja jatkohoidon suunnittelu olisi aiheellista?
Huumekuolemien määrä on kasvanut. Kuulen työssäni viikoittain huumekuolemista. Monet näistä olisi ollut vältettävissä. Eikö olisi aiheellista aloittaa korvaushoito erikoissairaanhoidossa yliannostustilanteen yhteydessä? Entä eikö yliannostuksissa tavoitteen pidä olla nolla kuolemaa, kuten tavoite on tieliikennekuolemissa?
Järjestöt kampanjoivat yliannostuskuolemien ehkäisyn puolesta tiistaina. Haastan sinutkin lisäämään kansainvälisen yliannostuksien tiedostamisen päivän somekehykseesi. Toivon, että päättäjämme heräävät tämän vakavan asian äärelle, sillä moni nuori kuolee aivan turhaan.
#irtihuumeista #kiinnielämässä #freefromdrugs #OverdoseAware, #EndOverdose, #ioad2021 #lifematters #YksikinKuolemaOnLiikaa ja #AgainstAllOds
”miksi yliannostuksen yhteydessä ihmistä ei ohjata hoitoon.”
Mitä se auttaisi?
Osaan kertoa mistä on kysymys. En ole koskaan ollut huumeriippuvainen – eikä minusta sellaista tule.
Ongelman tunnistan. Suurin ongelma on, että ”auttajat” eivät sitä tunnista.
Kerronko tavan jolla itsemurhat saadaan nollaan?
ONGELMA: siihen ei oo rahaa, siihen ei oo rahaa, muttei rahalla voi itsemurhaa ostaakaan…?
Ilmoita asiaton viesti
Rahalla voi ostaa itsemurhan tietyssä tilanteessa. Käytännössähän eutanasia-matka ulkomaille on rahalla ostettu avustettu itsemurha.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä.
Sveitsiin tai Hollantiin voi matkustaa tekemään avustetun itsemurhan kivuttomasti.
Suomessa pidetään kuolemansairaskin kitumassa mahdollisimman kauan kuolemaansa asti.
Ilmoita asiaton viesti
”Olen sanonut, ettei juoppo lopeta juomista, ennenkuin on juonut tarpeeksi ja kaikki katkot vain siirtävät kuolemaa tai raitistumista.”
Tahto pitää tulla itseltä ja jos ei syitä mitkä juomaan, tai muita aineita ongelmakäyttämään hoideta, siihen mitkään katkota auta. Suomen päihdehuolto on viime vuosituhannelta.
Ilmoita asiaton viesti
Kansainväliset yliannostusten tiedostamispäivät, kaikkea sitä kuulekin. Eikö ole aika mieltää, ettei huumeita pidä käyttää lainkaan. Mitään kansainvälistä tiedostamista ei tähän tarvita tai tukipalveluita.
Ilmoita asiaton viesti
Joo ollaan hiljaa. Niin ongelmat katoaa.
Ilmoita asiaton viesti
Nii, alkoholia ei pitäisi käyttää mutta kun käytetään.
Kahvia ei pitäisi juoda mutta kun juodaan.
Sokeria ei pitäisi syödä mutta kun syödään.
Rahapelejä ei pitäisi pelata mutta kun pelataan.
Kaukoidän hikipajassa tehtyjä vaatteita ei pitäisi shoppailla mutta kun shoppaillaan.
Tietojen luovuttamista amerikkalaisille nettiyrityksille ei pitäisi tehdä mutta kun tehdään.
Mitenkäs korjaat nämä?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, Portugalin malli myös Suomeen?
https://www.city.fi/yhteiskunta/portugalin+malli+toimii+todistetusti+huumepolitiikassa+on+aika+kaantaa+katseet+hoitoon+ei+rangaistuksiin/10922
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni Suomi tarvitsee jonkinlaista laitosta (tai useamman) joka keskittyy hoitamaan riippuvuuksia. Voisi olla vähemmän leimaava jos tätä rinnastaa vain päihteisiin, että voisi koskea kaikkea mahdollista riippuvuutta mikä sotkee elämän. Mekanismit kuitenkin vastaavia. Se voisi olla hieman luostarityyppinen.
Ilmoita asiaton viesti
No siis, kyllähän tuo mekanismi riippuvuuksille tiedetään. Se on se dopamiini, välittäjäaine mikä palkitsee aivoja.
Kaikkien ihmisten arkinen toiminta on sitä dopamiinin aiheuttamaa. Esimerkiksi se että miksi tulit katsomaan tätä blogia puheenvuorosta. Dopamiini palkitsee aivoja somettelusta.
Se on siis täysin normaalia mutta siinä vaiheessa kun jokin riippuvuus alkaa sotkea elämää (omaa tai muiden elämää) niin siihen olisi hyvä saada apua. Tässä kun sellainenkin pirullinen asia, että se miten dopamiini palkitsee aivoja on käytännössä aina vahvempi kuin ”itsekuri” ja edellyttää ihmisen huomion siirtämistä pois riippuvuuden aiheuttajasta ja korvaamista jollain hyödyllisemmällä palkitsemisella, ja myös riippuvuuden aiheuttajan siirtämistä pois esim. aistien ulottuvilta.
Yksilön ja yhteisön elämää haittaavat, ongelmalliset riippuvuudet ovat oikeasti sen tason ongelma että siinä ei pitäisi olla mitään kustannusta avun tarvitsijalle. Siksi mielestäni tarvittaisiin jotain uutta, jotain luostarilaitoksen tapaisia laitoksia joissa riippuvuusongelmaiset muuttavat asumaan ja jossa edesautetaan riippuvuuden hoitamista.
Se ei ole yhteiskunnalle kustannus. Riippuvuusongelmaisten asunnot yms. vapautuvat ja yhdessä laitoksessa tarvitaan tarvitaan äärimmäisen pieni määrä palkollisia asumisedulla. Laitokset voivat olla pitkälle omavaraisia kun onhan siellä työvoimaa. Kyllä päihderiippuvainen, rahapeliriippuvainen, syömisriippuvainen, shoppailuriippuvainen tai mikä tahansa riippuvaisuus onkaan, kykenee esimerkiksi pesemään pyykkiä, istuttamaan ja nostamaan perunaa, viljellä kasvihuoneessa jne. ravinnon tuotantoa.
Meidän yhteiskunta vaan on sellainen, että jos ihmisellä on ongelmia niin ne hoidetaan sitten aika pitkälti itse jossain omassa kopissa, yksin. Paitsi sitten kun yrittää itsemurhaa, on psykoosi, tekee omaisuusrikoksen tms. niin pääsee vähän erilaiseen laitokseen.
Tuo mielestäni pitäisi irroittaa niin paljon kuin mahdollista pois rahataloudesta ja olla jokaiselle vapaaehtoista jos kokee tarvitsevansa apua riippuvuuksiinsa. Siksi hakisin mallia jonkinlaisesta luostarilaitoksesta, askeettisuudesta ja yhteistoiminnasta.
Vaikka pitäisin tuota ensisijaisesti vapaaehtoisena, pitäisi olla myös se interventiomahdollisuus. Eli jos vaikka päihderiippuvainen rötöstelee sen riippuvuuden takia, pitäisi rapsujen lisäksi olla myös laitoselämää kunnes riippuvuus on hoidettu.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenterveysongelmat ja päihdeongelmat (ja muutkin addiktiot) juontuvat samanlaisista taustatekijöistä. Yleensä nämä kaksi kulkevat käsi kädessä yhdessä syrjäytymisen kanssa.
Tuosta sanomastasi että juo tai käyttää päihteitä kun pää ei kestä tuli mieleeni eräs muu sanonta. Tavallaan päihteiden ongelmakäyttö on ”hidasta itsemurhaa” niille joiden kantti ei riitä tehdä itsemurhaa oikeasti.
Päihdeongelmia ja addiktioita on vaikeaa hoitaa ja vaikka toista voi tukea ja auttaa päihdeongelman suhteen niin silti tämän on tehtävä ”työ” itse. Kukaan ei voi lakata juomasta tai narkkaamasta toisen puolesta, tämän on tehtävä se itse.
Oman näkemykseni mukaan päihdeongelmasta ”pääsemiseksi” pitää katsoa ”peiliin” rehellisesti ja lakata ”valehtelemasta” itselleen niin omasta päihteidenkäytöstään (tää on ihan hallinnassa vielä), omista ”tekosyistään” (raskas elämä vaatii helpotusta, olen paljon sosiaalisempi päihtyneenä, muutkin suvussa on juoppoja, jne) ja omasta ainutlaatuisuudestaan (vain mun lapsuus ja elämä on ollut rankkaa ja surkeaa ,ei muiden, siksi mun on oikeus juoda).
Ilmoita asiaton viesti