Yliannostuksia ja huumekuolemia ehkäistään hoidolla

Tiistaina 31.8. vietetään kansainvälistä yliannostusten tiedostamisen päivää (International Overdose Awereness Day). Minulle päivä tuo mieleen mummini, joka kertoi elvyttäneensä tajutonta huumeriippuvaista poikaansa odotellessaan ambulanssia. Tuolloin mummini poika, minun setäni, päätyi sairaalaan ja selvisi yliannostuksesta. Myöhemmin toinen yliannostus vei hänet meiltä pysyvästi.

Tiedän, että monilla ihmisillä on kokemuksia huumeista ja huumeriippuvaisista ihmisistä. Jokainen heistä on jonkun rakas lapsi. Minua ihmetytti jo nuorena se, että miksi yliannostuksen yhteydessä ihmistä ei ohjata hoitoon. Tiedän, ettei sitä tehdä vieläkään. Eikö juuri hengenvaarallisen sairauden yhteydessä ja kyseisessä tilanteessa hoitoonohjaus ja jatkohoidon suunnittelu olisi aiheellista?

Huumekuolemien määrä on kasvanut. Kuulen työssäni viikoittain huumekuolemista. Monet näistä olisi ollut vältettävissä. Eikö olisi aiheellista aloittaa korvaushoito erikoissairaanhoidossa yliannostustilanteen yhteydessä? Entä eikö yliannostuksissa tavoitteen pidä olla nolla kuolemaa, kuten tavoite on tieliikennekuolemissa?

Järjestöt kampanjoivat yliannostuskuolemien ehkäisyn puolesta tiistaina. Haastan sinutkin lisäämään kansainvälisen yliannostuksien tiedostamisen päivän somekehykseesi. Toivon, että päättäjämme heräävät tämän vakavan asian äärelle, sillä moni nuori kuolee aivan turhaan.

#irtihuumeista #kiinnielämässä #freefromdrugs #OverdoseAware, #EndOverdose, #ioad2021 #lifematters #YksikinKuolemaOnLiikaa ja #AgainstAllOds

 

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu