Avoin Kirje Arkadianmäelle

Avoin kirje kansanedustajille ja ministereille!

 

Arvoisat päättäjät!

 

Edessä olevat ajat ovat kovasti haastavia teille, jotka koetatte saada yhdenvertaisia hyvinvointivaltion (?) oikeuksia mm. huonossa jamassa oleville vanhuksille. Samoin kuin huolestuttavasti kasvavan lasten ja nuorten terapiahoidon mustaan aukkoon! (Noin 100 00 nuorta mt-ongelmien terapiahoidon tarpeessa!)

Kirjoitan tämän eläkkeellä olevan hoitajan roolissa, jossa tehtävässä olen nähnyt erityisen kattavasti juuri vanhusten kirjavat tilanteet! (Muistelmani: ISBN 9789526860244)

 

 

Onko Suomi maailman onnellisin maa?

 

On sanottu, että hyvinvointiyhteiskunnan mittari näkyy siinä, miten vastuullisesti se huolehtii heikoimpien väestönosien asioista. Miten on?

Tätä nykyä kuuluu sellainen ”ääni kellossa” – että ne väestönosat jotka eivät saa ääntään esille, ne jäävät ja jätetään vahvempien ja äänekkäämpien jalkoihin!

–    Monisairaat (köyhät) vanhukset, lapset, nuoret, syrjäytyneet… Siksikö, että nämä eivät enää ”tuota” tuohta yhteikunnan kirstuun, vaan kuluttavat? Liikaako? Ettäkö heille pitää riittää ”ne muruset, jotka heidän herrojensa pöydiltä putoavat”? Niinkö? Tarvitsee vain katsoa uutisointia Postin asiassa. Työntekijöiltä koetetaan ottaa välttämätöntä, toimitusjohtaja kelluu ökypalkassaan kuin sarjakuvan roopeankka… Rikkaat ahmivat, köyhiltä otetaan. Tämä on valitettava trendi ja malli, monen asian yhteydessä?

 

 

Ratkaiseeko raha, ja miten?

 

Ensisijaisesti raha ei ratkaise ongelmia. Kyse on asenteista ja arvoista, kuten emeritaprofessori Sirkka-Liisa Kivelä on toistuvasti muistuttanut. https://yle.fi/uutiset/3-10624536   Heikompiosaisten ihmisten aliarvostuksesta.

Mitä rahaan tulee, Suomi loistaa listan viimeisenä, mitä tulee Pohjoismaiseen vertailuun. (Nososco, Sosial Protection the Nordic Countries, 2017)

Yli 65-vuotiaita kohden käytetty raha:

  • Norja 60 400 (euroa)

  • Tanska 39 300

  • Ruotsi 38 000

  • Suomi 23 200

 

Suomalaisen yhteiskunnan (Maailman Onnellisin maa?) yleinen ja julkinähtävä leima on kasvava eriarvoisuus. Asenteet, joissa merkityksellistä näyttää olevan vain materialistisilla ja muilla katoavilla arvoilla? On toki kiitettävää, että suomalaiset menestyvät siinä ja tässä, että maassa on moni asia erittäin hyvin! Mutta kukaan ulkopuolinen ei voi määrittää jotakuta maata maailman onnellisimmaksi? Ei, ehdottomasti ei. Suomessa on julkinäkyvä pahoinvoinnin kasvava trendi.

 

Nyt kun keskustelu käy kuumana siitä, mitä vanhustenhoidon ongelmien ratkaisuun tulee, sallitteko Te arvoisat päättäjät lausua jotakin? Poliitikot ja mediat eivät esitä mitään kovin ”uutta” koskien vanhustenhoidon ja hoitoalan ongelmia. 1980-luvulta alkaen hoitotyön arkea kokeneena ongelmat ovat kaiken aikaa pahentuneet. Säästöt, supistukset, tulostavoitteet! (Myös julkisen puolen sektorilla,) Kumuloituneet ongelmat ovat nyt vain loogisen kaavan mukaisesti nousseet pintaan!

 

Arvoisat päättäjät:

Pääministeri Antti Rinne, ministeri Krista Kiuru – te kaikki Arkadianmäellä..

 

Hoitajamitoitus”?

 

On toki hyvää edistystä, että lainsäädännön tasolla aiotaan asettaa kriteerit hoitajamääriin. Mutta jos sallitte lausua, teoriat ja praktinen arki eivät kulje käsi kädessä! Tämän olen raadollisella tavalla nähnyt, tehdessäni viimeiset 10 vuotta töitä vanhustyön eri kohteissa, ja josta ongelmasta kirjoitin myös em:ssa muistelmakirjassani. Tässä, kuten muissakin, Lakia ja lakeja voidaan aina rikkoa, ja rikotaan. Valvonta ei toimi. Bisnekset eivät tunne inhimillisyyttä? Laki on laki, lain noudattaminen on…?

 

Toinen varsin epärealistinen esitys on saada noin 4000 hoitajaa töihin. Se on jo teoriassakin mahdotonta, koska alalta poistumista on, ja alan opiskeluinnostus on laskusuuntainen.

Eli, miten ja millä tavalla eduskunta ja hallitus on pähkäillyt ratkaista räikeän hoitajavajeen?

Mikään patenttiratkaisu ei voi olla tuottaa ulkomaista korvaavaa väkeä. Hoitotyössä jos missä kielitaito näyttelee tärkeää osaa. Potilaan, asiakkan turvallisuuskin on vaarassa, jos hoitohenkilöstö ei hallitse ammattikieltä, ei tunne sairauksia, hoito-ohjeita, lääkityksiä. . . En hevin itsekään uskoisi terveyttäni ja sairauttani ”ummikon” ihmisen käsiin?

 

Lopuksi

 

En tahdo loukata, mutta kun poliitikot ja mediat käsittelevät erilaisia ammattiasioita ja – ongelmia, pitää antaa anteeksi. He eivät ole, eivätkä voikaan olla asiantuntijoita, sisäisellä tasolla tietoisia. Praktinen ja auttava tieto nousee sieltä, missä eletään ja työskennellään arjessa hoito-ongelmien keskellä.

Itse toivon (ja kaikki yhdenvertaisia ihmisoikeuksia arvostavat toivovat) että onnistuisitte niin, että kenenkään vanhuksen ei tarvitsisi jäädä vaille oikeutettua hoitoa ja hoivaa, vaille ravintoa, lääkkeitä. Ettei kenenkään tarvitsisi kuolla yksin kotonaan, unohdettuna. Maailman Onnellisimmassa Maassa?

Ja että myös nuoret, joilla elämä edessä – saisivat avun ja tuen ajoissa, jaksaakseen yhä haasteellisemmaksi käyvässä olemassaolon viidakossa.

 

Parhainta työsyksyä Teille toivoen ja toivottaen!

 

Maijaliisa Hiekkanen

Hoitaja, eläkkeellä

mlhie2

* Kirjoittaja on eläkkeellä oleva hoitaja, musiikkiterapeutti, laulaja, vapaa kirjoittaja; kirjailija. * Aatteellisesti, uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton. * Vakiintunut kiusaamisen vastustaja, ihmisoikeuksien perääjä. *Aktiivinen toimija (eläkkeelläkin). * Selviytymisen seminaarista selvinnyt, koetusten koulussa opiskellut, iloisesti kiinni "elämän pannukakun reunassa"! MOTTO: "Linnut voivat laulaa silloinkin kun oksa katkeaa, koska ne tietävät että niillä on siivet". Minut löytää mm. kotisivulta * http://elamanlaulu.com/ * http://elamanlaulu.com/muistelmia-maijaliisa-hiekkanen/ * elamanlaulu@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu