Avoin kirje pääministeri Sanna Marinille

Arvoisa pääministeri Sanna Marin

 

Kiireenne huomioiden ja ymmärtäen, Teille asiaa viitteissä todettujen (julkisten) lausumien johdosta, viitteet A-B, sekä jäljempänä olevien otsikoiden mukaisesti.

A)   Sosiaali -ja terveysministeriön johtaja Tuija Kumpulainen. Ministeriö myöntää virheen koronantorjunnassa: ”Rypäs pääsi liikkeelle”

”– Sieltä pääsi liikkeelle rypäs ilman, että hahmotimme sitä riittävän ajoissa, Kumpulainen myöntää yllä nähtävällä videolla ja kertoo, että virheen syynä oli tietokatkos ministeriöiden välillä.”   Tuija Kumpulainen 25.03.2020 klo 20:20 https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/450c5d19-ad62-4c12-8a2b-89fd769ede04

B)  Kaikessa emme ole onnistuneet täydellisesti. Helsinki-Vantaan tilanteessa olisi pitänyt pystyä parempaan yhteistyöhön, tieto ei ole kulkenut kuten olisi pitänyt, Marin totesi. ” 01.04.2020 https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/450c5d19-ad62-4c12-8a2b-89fd769ede04

 

1. Koronakriisin hoidon kangertelua? Vastuu?

Kuten STM:n johtaja Tuija Kumpulainen myöntää 25.3.2020, sekä Te pääministeri Marin itsekin (jo) myönnätte (1.4.2020) koronakriisin rajoittamisen alkutoimet takkuilivat pahan kerran. Sen toki kansalaiset huomasivat, monet asiantuntijatkin. Tämän avoimen kirjeen ajatus ei ole ”syyttäminen taikka syyllistäminen” – vaan realistinen tapahtumien kertausläksy. Sekä pohdintaa ja analyysiä ”vallankäytön” tiimoilta!

Kun oli jo tammikuusta 2020 lähtien tietoa koronaviruksesta, tauti oli jo tullut Eurooppaan, myöhästely ennakoivista ja valmiustoimista oli paha poliittinen ja vallankäyttövirhe. Vielä 8. maaliskuuta 2020 esititte ylimielistä asennetta, vaikka Italiassa oli tuohon aikaan noin 1000 kuollutta ja noin 10 000 sairastunutta. Te halveksitte mm. Italian tiukkoja otteita, näin:

Jätetään spektaakkelit muille. Suomen viranomaiset toimivat järkevästi” Marin sanoi.” 8.3.2020

Tämä linjaus ja asenne johti siihen, että Suomea syöstiin surman suuhun.

Lentokonelasteittain tuli matkailijoita niin Italiasta kuin naapurimaista.

Ilman karanteenimääräystä, ilman mitään kontrollia!

Kaikki muistavat, että viruksen kantajien jäljitys johti mm. Italiaan!

On arvioitu, että Suomeen palasi hiihtolomaviikoilla 10 ja 11 jopa 200 000 suomalaista. Finavia on kertonut, ettei se saanut matkustajien suhteen Suomen terveysviranomaisilta ohjeistusta.” https://www.verkkouutiset.fi/__trashed-11/#7764d3d3

 

Nyt kun olette itse myöntänyt, ja myös STM:n johtaja Kumpulainen että rypäs viruksia pääsi siksi, ettei hallituksessa oltu ”hereillä” – nyt on aika pysyä hereillä jatkossa?  Mikäli ”nukkumista” päätöstasolla ei olisi jatkettu, koronaongelman torjuntaa olisi voinut hyvin tehdä Tartuntatautilain puitteissa! https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2016/20161227

Koronavirus on syytä ottaa vakavasti 9.3.2020, presidentti Sauli Niinistö

Taustaa: presidentti tapasi viikko sitten Mäntyniemessä kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat, sillä hän halusi tehdä selväksi, että kaikki varmasti ymmärtäisivät, miten järeitä toimia koronaviruksen etenemisen hillitsemiseksi vielä tarvittaisiin.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/37f83701-3390-4f8e-9af1-823d8b338b52

Kun vankkaa kokemusta ja tieto-taitoa omaava presidentti tarttui toimenpiteisiin 9.3.2020 perästä, käynnistyivät ne toimenpiteet, jotka tarpeen olivat. Tärkeä h-hetki oli jo karannut käsistä. Näin poliittisen vallankäytön virheet ovat johtaneet siihen, että kansalaiset on pantu maksumiehiksi. Monen tason ahdinkoon ja kärsimyksiinkin.

 

2. Vastuun aika ja paikka?

Poliittisen vallankäytön myöhäinen reagointi on todistetusti johtanut siihen, että kansalaiset on pantu ahtaalle. Tilanne karkasi käsistä. WHO patisteli toistuvasti testausten tekemiseen.

Nimettömänä pysyvän ministerilähteen mukaan ongelmia on myös aiheuttanut pääministeri Sanna Marinin nuori ja kokematon kabinetti. – Pääministerin kabinetti on kokematon, ja se on luonut omat ongelmansa, sanoo ministeri. Kokemattomuus näkyy. Valmius on rakentunut hitaasti valtioneuvoston kansliassa, sanoo erityisavustaja.https://www.verkkouutiset.fi/__trashed-11/#7764d3d3

 

3. Kokemattomuus ja itseriittoisuus, käyttäytyminen?

Olette pääministerin ominaisuudessa hallituksessa. Kansalaiset ovat syystä huolissaan, mikä on oikeasti vallankäyttönne idea ja sisältö? Valmiuslain puitteissa hallitus käyttää sellaista valtaa, jossa kansalaisten perusoikeudet ovat kortilla. Toistuvat ”ulostulonne ” medioissa näyttävät sellaisia piireitä, että vallankäyttöänne on tarpeellista tarkastella?

Lausumanne 8.3.2020 ”spkektaakkeleista”, uhkausta ”ulkonaliikkumiskielloista” 18.3.2020 https://yle.fi/uutiset/3-11264667 , sekä erityisesti se, miten moitittavasti suhtauduitte tasavallan presidentin ehdotukseen koronakriisiryhmästä, ns. ”nyrkki”. https://yle.fi/uutiset/3-11283078

Käyttäytymisenne oli niin noloa että toimittaja Sanna Ukkola kirjoittaa siitä näin:

Sanna Marin näytti keskisormea presidentille – miksi?

Sanna Ukkola https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/3902a388-f872-468f-a0e3-912190324684

Toimittaja Ukkolan analyysi on osuva. Te tyrmäsitte herra presidentin asiallisen ehdotuksen. Kansalaisten silmissä tuollainen (nuoren kokemattoman) poliitikon käytös on moitittavaa. Asiallista olisi ollut viedä presidentin ehdotus hallitukselle ( 19 ministeriä), mutta ilmoititte vastauksessa, että ”hän on tuonut esityksen tarkasteltavaksi, minä olen siihen vastannut ja hallitusviisikko on keskustellut siitä.” https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/134f52aa-b4c7-4fcb-b559-0094315924a6

 

4. Kansalaisten arkinen status, poikkeustilanteessa?

Meidät suomalaiset kansalaiset on nyt ankarilla rajoituksilla, demokratian oikeuksia riistämällä pantu hallituksen ankaraan ruotuun. Mittavat rajoitukset ja päätökset tulevat suistamaan monta yritystä konkurssiin, monen perheen leipä loppuu, monet eivät jaksa edes elää. Jo nyt on tietoa satojen tuhansien ihmisten lomautuksista, yt- neuvotteluista. Siitä, että työttömyyskorvausten käsittely kestää kuukausia! Suomen suurin työttömyyskassa varoittaa: Edessä ennennäkemätön hakemusvyöry – Päivärahojen maksaminen voi viivästyä vuodenvaihteeseen https://yle.fi/uutiset/3-11285769

Mistä apu? Toimeentulotuki? Kela ei ehdi käsitellä. Sinne on tulossa jo 90 000 työttömyyshakemuksen suma. Kela on hukassa, tiltissä koronakaaoksen aiheuttamien seuraamusten tähden. Yrittäjät ovat puilla paljailla, kun luukut on määrätty kiinni! Perheet ovat stressin kourissa. Pelko ja stressi on monesti punaisilla, 100% lukemilla!

Hallitus määräsi koululaiset etäopetukseen, mutta? Oli kymmeniä tuhansia oppilaita, joilla ei tietokonetta! Lasten ja nuorten psyykkiset ongelmat eivät kiinnostaneet päättäjiä aiemmin? Oli noin 100 000 lasta ja nuorta, jotka psykoterapian tarpeessa? Entä tämä karanteeni- ja poikkeustilanne? Olemme todella rankkojen asioiden aatossa!

 

5. Vallankäytön sisältö ja rajat?

Samoin kuin kansalaiset on pantu poikkeusolojen kurimukseen, sama pätee vallankäyttöä. Se on myös ”poikkeuksellista” – ja siksi kansalaisten tulee olla valveilla, että vallankäyttökin pysyy ”rajoissa”!  Kuten jo esitetty, Teidän vallankäyttönne arvoisa pääministeri on se, joka huolettaa?  Kun hylkäsitte kylmäkiskoisesti tasavallan presidentin ehdotuksen kriisiryhmästä, Te eilen (1.4.2020) kehuitte Oman Kriisiryhmänne kasaamisesta? Oman ”nyrkin” ottamisesta?

Käytöksenne? Tarkkanäköiset ja elämää kokeneet kansalaiset ymmärtävät, että olette nuori ja kokematon, ja poikkeustilan hallintovastuu on Teille aivan liian iso pala purtavaksi. Mutta miksi käyttäydytte kapinallisesti? Kuten toimittaja Sanna Ukkola kysyy:

Sanna Marin näytti keskisormea presidentille – miksi? Käytöksenne kokenutta ja kansan arvostusta nauttivaa tasavallan presidenttiä kohtaan viimeistään viestitti, mitä?  Nyt julkisesti antamaanne haastatteluun.

6. Sanna Marin avoimena perhetaustastaan Voguen haastattelussa: ”Minulla ei ole isää”

Marinin vanhemmat erosivat tulevan pääministerin ollessa vielä taapero. Sen jälkeen hän on nähnyt isänsä vain kerran. – Jos kysyt minulta, tunnenko, että minulla on isä, vastaisin, etten tunne, Marin sanoo Voguelle. – En ole kasvanut hänen kanssaan, joten sanoisin, että minulla ei ole isää. Marinin äidillä oli kuitenkin hyvin pian uusi kumppani. Se, että hän oli nainen, asetti kasvuikäisen tytön erikoiseen asemaan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/5f16b7ff-9b2b-4f3d-bc39-2ab29f5bea94

 

7. Vallankäytön taustoja ja muotoja?

Kuten edellä siteeratussa ( julkisesti antamassanne) haastattelussa itse kerrotte omista kasvutaustoistanne, niissä voi olettaa syntyneen traumaattisia kokemuksia? Sellainen on valitettavan ikävää, monen muunkin lapsen ja nuoren kohdalla. Seuraukset?

Lapsi ja nuori voi sinnitellä vaikeistakin taustoista elämän aurinkoiselle puolelle! Mutta kuten jokainen, joka on perillä psykologian, pedagogiikan ja muiden käyttäytymistieteiden sisällöistä, varhaiset traumat nousevat esille myöhemmässä elämässä. Tunnemuistot ohjaavat käyttäytymistä, kriisitilanteissa erityisesti.

Historian tuntemus kertoo hyvin paljon vallankäyttäjien taustoista. Niitä leimaa hyvin usein juuri varhaiskasvun olot? Ne voivat olla pontimena haluun ”olla jotakin suurempaa ja merkittävää?” Puutoksia halutaan kompensoida jollakin erityisellä tavalla ja tasolla? Eräs niistä on juuri vallan tavoittelu? Mutta – kuten historia senkin osoittaa – vallankäytöllä on suuri vaara muuttua patologiseksi ”vallanhimoksi” ! Ylimielisyydeksikin, kapinaksi vanhempia vastaan? Näin hyväkin ajatus ja idea korvata varhaiskasvun puutteita ja ongelmia, voi hallitsemattomassa ja ”sokeassa” – itsekritiikin puutoksen tilassa kääntyä, mihin ja miten?

Omaksi vahingoksi? Mutta myös niiden vahingoksi, jotka ovat vallankäytön piirissä!

 

 

Lopuksi: hyvä päämisteri Sanna Marin!

Otaksun, että suuri osa suomalaisista koettaa ymmärtää Teitä ja hallituksen menettelyjä?

Kriisitilanne on kriisijohtajuuden tulikoe. Kun kirjoitin, ja otin analyyttisen arvioinnin vallankäytön tarkastelusta (6-7 ) ) tämä liittyy omaan julkiseen esitykseenne (Voguen) yhteydessä. Olette (itse) antanut aihetta profilointiin. Ei vain ulkoisen glamourin tasolla, vaan työkaluja siihen, että kansalaiset voisivat ymmärtää käytöstänne? Ei ole hyvä yhdistelmä tämä:

  • Kansalliset poikkeusolot, vakava kriisi!
  • Kokemattomat vallankäyttäjät kriisiä ohjastamassa!

Siksi Teidän ei pidä ottaa ns. ”nokkiinne” vaikka infoa satelisi tahollenne? Kysymys on KOKO KANSAN asioista! Itse edustan iso-iso-äidin roolia (jollainen olenkin). Itse en suvaitsisi sellaista käytöstä, jota esititte mm. tasavallan presidentin taholle? Häpeäisin äitinä kasvatuksen puutoksia. Mutta (oma kertomanne) kasvutausta huomioiden, käytökseenne tulee selitystä? Ja kun elätte (jos Luoja suo) vaikkapa 35 vuotta lisää, olette eri ihminen, osaatte ehkä arvostaa myös muita kuin itseänne? Sitä, mitä elämä on opettanut! Elämä on kasvua. Kriisit ovat uuden kasvun alkua. Yhteistyön oppimista – ja vanhempien kunnioittamista!

 

Kovasti voimia ja viisautta toivottaen!

Maijaliisa Hiekkanen

Kansalainen mallia 1948

 

Viittaan myös eiliseen (1.4.2020) blogiini:

Nyrkki” ja hallitusviisikko.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mlhie2/nyrkki-ja-hallitusviisikko-mista-on-kyse/

Koronakriisi ja nyrkkikirje paljastavat uusia jännitteitä Suomen johdossa: Kreeta Karvala https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/513e3d13-98f7-4d06-aa45-54d18dcf8cac

 

+10
Maijaliisa Hiekkanen
Sitoutumaton Hämeenlinna

* Kirjoittaja on eläkkeellä oleva hoitaja, musiikkiterapeutti, laulaja, vapaa kirjoittaja; kirjailija.

* Aatteellisesti, uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton.

* Vakiintunut kiusaamisen vastustaja, ihmisoikeuksien perääjä.

* Aktiivinen toimija (eläkkeelläkin).

* Selviytymisen seminaarista selvinnyt, koetusten koulussa opiskellut, iloisesti kiinni elämässä.

MOTTO: "Linnut voivat laulaa silloinkin kun oksa katkeaa, koska ne tietävät että niillä on siivet".

----------------------------------------------------------
Minut löytää mm. kotisivuilta

* https://www.maijaliisa-hiekkanen.fi/ ( SANANVAPAUS)

* http://elamanlaulu.com/ (Musiikkipalvelu)

* http://elamanlaulu.com/muistelmia-maijaliisa-hiekkanen/

* elamanlaulu@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu