Iloisia uutisia (12/2) – Helvetti? Mikä, miksi, kenelle?

 

Osa 12 / 2

Osa 12 /1 – Vapaaksi kuoleman ja helvetin pelosta:  https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mlhie2/iloisia-uutisia-12-vapaaksi-kuoleman-ja-helvetin-pelosta/

Edelliset osat 1-11, blogiluettelossa 25.8.2020 – 6.10.2020

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/author/mlhie2/

 

Helvetti? Yleisenä sanontana. . .

Säännönmukaisesti nousee yleiseen spekulaatioon sana ”helvetti”.  Yllättävän usein sitä nostavat pintaan ateistit ja skeptikot. Se näyttää synnyttävän päänsärkyä, eikä ihme?

Yleisessä puhekäytössä sanaa helvetti sovelletaan laajasti. Sanotaan että on . . .

  • maanpäällistä helvettiä
  • väkivallan ja sotien helvettiä
  • työttömyyden, käyhyyden ja muiden ongelmien helvettiä
  • kiusaamisväkivallan helvettiä
  • sairauksien ja kärsimyksen helvetin tulta
  • himojen helvettiä
  • jne, jne
  • kirosanana ”helvetti” asuu monien kielenkäytössä, ja siis sisikunnassa!

Nämä (ja monet muut) asiyhteydet, joissa sanaa helvetti käytetään symbolisena ilmauksena, viittaavat käsitykseen helvetin äärimmäisestä vaikutuksesta.

 

Helvetti: mikä, miksi ja kenelle?

Se, mitä Raamattu opettaa ja infoaa koskien ”helvettiä”, ei kuitenkaan ole mikään symbolinen seikka, saati fiktiotason draamaa. Kysymyksessä on looginen ja konkreettinen asia, jonka taustoja Raamatussa on selkeästi tuotu. Herramme Jeesus itse valaisi, mikä ”helvetti” on ja mikä sen tarkoitus?

Kun on käsillä (tulossa) se Jumalan säätämä aika, jolloin toimitetaan ihmisten ja kansojen tuomio, Jeesus puhui siitä annakolta näin: Matteus 25:41, KR/1992. Koko teksti asiasta, Matteus 25: 31-46.

»Sitten hän sanoo vasemmalla puolellaan oleville: ’Menkää pois minun luotani, te kirotut, ikuiseen tuleen, joka on varattu Saatanalle ja hänen enkeleilleen.”

Helvetti on siis valmistettu ja varattu saatanalle, paholaiselle ja hänen enkeleilleen.

Se on vankeus-ja lopuksi rangaistuspaikka siitä majesteettirikoksesta, johon aikanaan Lusifer-niminen enkeliruhtinas (kerubi, valon kantaja) ryhtyi.

Taustaa. Tämä Lusifer, luotu olento Jumalan hallitusjärjestelmässä oli korkeassa asemassa. Mutta ylpeydessään hän nousi kapinaan, vallankumoukseen, ja kolmasosa enkelikunnasta kannatti kapinaa. Tästä syystä Lusifer menetti asemansa, ja hänestä tuli paholainen, perkele, saatana. Entisestä valon ruhtinaasta tuli pimeyden ruhtinas. Heillä ei tietenkään ollut enää sijaa Jumalan pyhässä hallinnossa, ja Lusifer kapinajoukkoineen heitettiin alas. Tästä maailmasta sitten tuli Lusiferin reviiri. (Näistä kaikista em:sta asioista on Raamatussa useissa kohdin tekstejä! Jesaja 14:12-14, Hesekiel 28:12-18, Ilmestyskirja 12:7-9, jne. KR/1938)

 

Rikos ja rangaistus?

Lusiferin kapina-ja vallankumousyritys oli röyhkeä ja tuomittava rikos. Oli selvää, että kapinajoukolle olisi siitä seurauksia? Vankeus-ja rangaistuspaikka on Raamatussa siis nimetty sanalla ”helvetti”. Lainausta:

Helvetistä kreikan kielessä käytetty sana geenna tulee heprean sanasta gehinnom eli Hinnominlaakso. ( —) Lopullista kadotusta alettiin kutsua Hinnominlaakson nimellä, koska se ymmärrettiin tulella rankaisemisen paikaksi. Jo Jesajan kirjassa puhutaan viimeisestä tuomiosta, jonka jälkeen ”heidän matonsa ei kuole eikä tuli sammu, ja he ovat kauhistukseksi kaikelle lihalle” (eli ”koko ihmissuvulle”, Jes. 66:24).

http://www.luterilainen.net/helvetti-kadotus/

On täysin järkeen käypää, että on sellainen paikka, jossa rikokseen ryhtyneet saavat tekojensa mukaan. Kuka voisi kieltää ja estää Kaikkivaltiasta Pyhää Jumalaa rankaisemasta niitä, jotka nousivat Hänen suvereenia hallintoaan vastaan? Jos joku ryhtyy kapinaan ns. maallistakin hallintoa, kuningasta tms. vastaan, on syypää esimerkiksi valtionpetokseen, tai muuhun rangaistavaan tekoon.  Kukin kantaa tekojensa seurauksia?

 

Helvetti ja ihmiset?

Kuten Raamattu selkeästi ja erittäin monissa eri teksteissä sen osoittaa, helvetti on paholaiselle ja hänen enkeleilleen tarkoitettu ”loppusijoituspaikka”. Entä ihmiset?

Täysin loogisen kaavan mukaan kaikki ne ihmiset, jotka harrastavat, kannattavat taikka hyväksyvät (eri lajien) pahuuden – ovat automaattisesti paholaisen leiriin kuuluvia. Jokainen ihminen täällä maailmassa ”syntyy syntiseen ihmiskuntaan”! Me saamme kuin luontaistuna ja kummilahjana pahuuden eväät!  Ihmiskunnan perintö on synti ja kirous. Näin:

Kun edellä mainittu Lusifer heitettiin alas taivaallisista hallinnoista, ja sai tämän Telluksen reviirikseen, se vietteli Paratiisissa ihmisen kapinaan Jumalaa vastaan. Ja? Ihminen lankesi.

Lusifer siis kylvi kapinaansa eteenpäin. Nyt – joka päivä me saamme nähdä, kuulla ja lukea, miten pahuus jyllää maailamassa. Joka lajin sellainen! Suuri osa ihmisistä valitsee pahan, pahuuden. Valheet, vihan, kateuden, julkeuden, sortamisen. Ihminen antaa kehonsa himoille luvan ja vallan sanella tahtia. Ei sitten pidä ihmetellä, että maailma on näin kamalaa ”helvettiä”! On niin paljon pahuutta ja vähän hyvyyttä. Asetelma on traagisesti epäsymmetrinen, pahuuden eduksi! Mutta lopullinen status tämä ei (onneksi) ole!

Jumala on säätänyt pahuudelle ja paholaiselle tarkan määräajan ja rajoitukset. Pahuuden finaalia kohden on ihmiskunta ja maailma hurjaa vauhtia etenemässä. Ja siksi pahuudella on hirmuinen kiire?

Helvetti on Jumalan ratkaisu pahuudelle. Paholaiselle ja hänen enkeleilleen. Mutta niin valitettavaa kuin se onkin, helvetti on lopullinen sijoituspaikka kaikille niille ihmisille, joille ei kelpaa – mikä?

Yhdenkään ihmisen ei tarvitse löytää itseään helvetistä, joka ”tulta ja tulikiveä palaa”? Kenenkään ei tarvitse joutua Jumalan valmistamaan pahuuden rangaistuslaitokseen, jos? –  Jos?

Se paikka on lopullinen niille, jotka siihen tuomitaan. Mutta vielä tänäänkin on täysi mahdollisuus saada armahdus!

Kun Jeesus kuoli ristillä – Hän otti kantaakseen kaikkien ihmisten syntien tuomion! Ja kirouksenkin. Jokainen joka tahtoo, voi siis saada armahduksen ja vapahduksen. Häntä ei enää tuomita ”tekojensa mukaan” . Jeesukselle on annettu ”kaikki valta taivaassa ja maan päällä” – joka tarkoittaa – että myös valta päästää vapaaksi synnin, pahuuden ja kirouksen olotilasta.

Armahdettua ei aseteta siis syntien rangaistustuomion paikkaan. Helvetti. Kadotus.

”Niin ei nyt siis ole mitään kadotustuomiota niille, jotka Kristuksessa Jeesuksessa ovat.”

(Roomalaiskirje 8:1, KR1938)

Ne, jotka aikanaan toteavat paikkansa helvetissä, ovat siellä siksi, ettei heille kelvannut se pelastus, armahdus ja vapahdus – jonka Herramme Jeesus Kristus hankki!

Vertauskuvallisesti sanoen? Jos on hukkumassa meren aaltoihin, eikä pelastusrengas kelpaa? – hukkuminen on oma valinta!

Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.”

Johannes 3:16, KR1938

Menkää kaikkeen maailmaan ja saarnatkaa evankeliumia kaikille luoduille. Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu. Joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen.” (Markus 16:15-16, KR1938)

 

 

mlhie2

* Kirjoittaja on eläkkeellä oleva hoitaja, musiikkiterapeutti, laulaja, vapaa kirjoittaja; kirjailija. * Aatteellisesti, uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton. * Vakiintunut kiusaamisen vastustaja, ihmisoikeuksien perääjä. *Aktiivinen toimija (eläkkeelläkin). * Selviytymisen seminaarista selvinnyt, koetusten koulussa opiskellut, iloisesti kiinni "elämän pannukakun reunassa"! MOTTO: "Linnut voivat laulaa silloinkin kun oksa katkeaa, koska ne tietävät että niillä on siivet". Minut löytää mm. kotisivulta * http://elamanlaulu.com/ * http://elamanlaulu.com/muistelmia-maijaliisa-hiekkanen/ * elamanlaulu@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu