Kiihottaminen ja kristinuskon historia?

 

Nyt näkyy tapetilla oikein valtiovirallinen agenda, jossa kristityt koetetaan nimetä ”kiihottajiksi”, kaiken-pahan-alkujuureksi? Tästä hypoteesista johtuen Raamattu pitäisi saattaa pois päiviltä Kiellettynä , ”vaarallisena kiihottamisen oppikirjana”? Aivan? Onko tämä uutta?

Kiihottaminen, mitä ja missä?

Joka tuntee historiaa, tietää ettei ”kiihottamisen” asia yhteydessä kristinuskoon ole mikään moderni ilmiö! Pieni silmäys.

Jeesusta ja apostoleja syytetiin ”kiihottamisesta”

Silloin alussa…. Elettiin Rooman imperiumin mahtiaikaa, jonka rajat ulottuivat laajalle.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mlhie2/wanhoja-kirjoiduksia-osa-i/

Myös juutalaisen kansan kotimaa, Israelin valtio oli miehitettynä. Roomalaisen orjuuttajan ikeen alle. Kansa kuitenkin odotti menneiden profeettojen ilmoitusta Messiaasta, kuninkaasta. Profeettojen ennustukset toteutuivat kun Jeesus syntyi. Kuningas Herodeksen aikana.

Merkittävää on, että lähes välittömästi (vainoharhainen) Herodes käynnisti vainon.  Jotta tämä juutalaisten mahdollinen kuninkuus ei horjuttaisi hänen valtaansa, hän määräsi että kaikki alle kaksivuotiaat poikalapset piti tappaa. Se oli ensimmäinen kristinuskoon suunnattu vaino, jonka perimmäinen ilmeinen syy oli – on – paholaisen arkkiviha, kapina Jumalan auktoriteettia vastaan.  Se saatanallinen viha on Primus Motor, aina ja kaikkialla, missä ihmiset vainoavat Jumalaan uskovia.

Jeesuslasta ei saatu surmatuksi. Jumalan varjeleva Käsi ohjasi näytelmää. Ei ollut aika. Se aika oli tulossa toki, ja Jeesus tuomittiin (syyttömänä) kuolemaan. Kuolemantuomio pantiin täytäntöön roomalaisella teloitustavalla: ristiinnaulitseminen. Se oli oikeusmurha, koskapa maaherra Pilatus ei nähnyt mitään laillista syytä kuolemantuomiolle. (UT, Matteus 2. luku, UT, Luukas 23:12-25)

Kiihottaminen, mielivalta!

Edellä mainittu Jeesuksen teloitus tapahtui kiihottamisen, kiihotuksen tuloksena. Mielivalta.

Kun maaherra Pilatus roomalaista oikeutta noudattaen tahtoi päästää Jeesuksen, kansa huusi: Ristiinnaulitse, ristiinnaulitse! Villiintynyt kansa vain lisäsi desibelejä: Ristiinnaulitse! Huutosakin voimalla he pääsivät voitolle. Pilatus antoi periksi: ”Jeesuksen hän antoi alttiiksi heidän mielivallallensa.”

Tämä oli kristinuskon ensimmäinen, kiihotukseen perustuva tapahtuma. Viharikos, oikeusmurha, vainoamisen näyttö. Ei siis ihme, että tuollainen tapahtuma jäi historiaan elämään? Raamattu on kaikkien aikojen eniten myyty kirja. Se sisältää myös edellä kerrotun hirvittävyyden näytöksen.. Jeesus ei ollut kansan kiihottaja, vaikka häntä yritettiin väärillä todistuksilla syyttää.

Kiihottamisesta syytetyt  – jatkossa

Ei loppunut vaino ja viha? Jo alkumetreillä, kun alkuseurakunta eli voimakasta hengellistä aikaa, näkyivät vainon merkit. Kiihko-uskonnolliset pääpäsmärit ryhtyivät jahtaamaan Jeesuksen oppilaita ja apostoleja. Todistetteva vaino kukoisti. Apostoleja pantiin putkaan, heitä kiellettiin puhumasta, uhkailtiin, peloteltiin. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mlhie2/wanhoja-kirjoiduksia-osa-ii/

Stefanus oli ensimmäinen surmattu kristitty. Tuohon aikaan vihamissio jylläsi täysillä. Kristityt pantiin maapakoon, pakolaisiksi. He hajaantuivat sinne ja tänne,  silloisen maailman turuille.

Jumalan valtakuntaa vaino ei voinut rajoittaa saati lopettaa. Apostolit menivät yhä laajemmalle alueelle, niin myös Roomaan saakka ja Hispaniaan (Espanja) saakka.

Apostoli Paavali kohtasi matkalla näitä ”kiihottuneita” . Lähes joka paikassa mihin astui.

Mutta juutalaiset joutuivat kiihkoon..” Eräs syytöspuhe kuului näin: ” Me olemme havainneet että tämä mies on ruttotauti ja metelinnostaja koko maailman juutalaisten keskuudessa ja nasaretilaisen lahkon päämies.”

Nuo syyttäjät olivat itse täynnä vihaa ja kiihkoa. Syytökset olivat perättömiä. Kaikkien roomalaisten päätösinstanssien perästä: Maaherra Feeliks, maaherra Festus, kuningas Agrippa hänet todettiin syyttömäksi syytöksiin. (UT, Apostolien teot luvut 22-26).  Hänet päästettiin vapaalle jalalle.

Kiihottuminen ja kiihottaminen asui muualla kuin kristityn Paavalin tai silloisten kristittyjen piirissä!

Myöhemmät ”kiihottumiset”?

Kristityt olivat enemmän tai vähemmän vainottu kansanryhmä silloisessa Rooman valtakunnassa.

Keisarit vainosivat, kuka mitenkin? Tunnettu kristittyjen totaalivaino alkoi kuitenkin keisari Neron aikaa ja toimesta vuonna 64. Rooman palo.

Rooman palo . Magnum Incendium Romae oli tulipalo tai tuhopoltto, joka tapahtui Roomassa vuonna 64 jaa. Se oli kahdeksan päivää kestänyt suurpalo, jonka on suuruudessaan arvioitu koskettavan jokaista Rooman asukasta. Palosta hyötyi eniten keisari Nero, jota monet historioitsijat pitivät palon sytyttäjänä. Kristittyjen vainot alkoivat ja levisivät Roomassa, kun Nero syytti kristittyjä tuhopoltosta. Lopettaakseen nämä puheet Nero teki syntipukeiksi kristityt ja rankaisi heitä kidutuksin.” https://fi.wikipedia.org/wiki/Rooman_palo

”Joka tapauksessa Nero onnistui käynnistämään Rooman palon seurauksena kammottavat kristittyjen vainot, joiden aikana kuolivat kirkkohistorioitsijoiden mukaan myös apostolit Pietari ja Paavali. Pahinta Neron vainoissa ei kuitenkaan ollut itse kuolema, vaan sen tuskallisuus, sillä kostoksi poltetusta kaupungista Nero määräsi, että kristittyjä on käytettävä elävinä soihtuina hänen puutarhassaan.”

Tämä johti järjestelmällisiin vainoihin keisari Domitianuksen aikana 8196 palon aikana.

Vuonna 250 Decius määräsi ensimmäisenä koko valtakunnassa toimeenpantavaksi järjestelmälliset vainot kristinuskon hävittämiseksi kokonaan. Viimeiset ja kaikkein ankarimmat vainot aloitettiin Diocletianuksen kaudella 300-luvun alussa. Vasta kun kristinuskosta tuli valtionuskonto vuonna 390, kristittyjen asema rauhoittui. Mutta?

Pimeän keskiajan tapahtumat?

Tietenkään kristittyjen vainot eivät loppuneet? Heitä koetettiin syyttää milloin mistäkin? Olipa kyseessä tulipalo, epidemiat, katastrofit…

Uskonpudistuksen yhteydessä ja sen perästä alkoi kampanja, jossa ”kerettiläisen” leiman saivat yksi ja toinen. Martti Lutherista lähtien. Vainoojan tahtipuikkoa heilutti katolinen kirkko paaveineen. Tietenkin näitä protestantteja syytettiin ”kiihotuksesta”? Vainoroviot paloivat.  Kidutukset olivat arkipäivää.

William Tyndale (n. 14946. lokakuuta 1536) oli Raamatun englanniksi kääntänyt brittiläinen kirkonmies. Hänet teloitettiin ja poltettiin roviolla kerettiläisyydestä. Edelleen käytössä olevassa Kuningas Jaakon raamatussa on osia Tyndalen käännöksestä.

Tyndale osasi englantia, saksaa, ranskaa, italiaa, espanjaa, latinaa, kreikkaa ja hepreaa.

Lopuksi

Tässä vaiheessa esitykselle on pantava piste. Silti, vaikka aiheesta voisi kirjoittaa tukevan kirjankin?

Analyysi ja päätelmä on tämä: kristinuskoon on suunnattu alusta alkaen ”kiihottumisen ja kiihottamisen” agendaa. Eikä asia ole sen sivistyneempää Suomessa, itseään suvaitsevana oikeusvaltiona tituleeraavassa yhteiskunnassa…

mlhie2

* Kirjoittaja on eläkkeellä oleva hoitaja, musiikkiterapeutti, laulaja, vapaa kirjoittaja; kirjailija. * Aatteellisesti, uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton. * Vakiintunut kiusaamisen vastustaja, ihmisoikeuksien perääjä. *Aktiivinen toimija (eläkkeelläkin). * Selviytymisen seminaarista selvinnyt, koetusten koulussa opiskellut, iloisesti kiinni "elämän pannukakun reunassa"! MOTTO: "Linnut voivat laulaa silloinkin kun oksa katkeaa, koska ne tietävät että niillä on siivet". Minut löytää mm. kotisivulta * http://elamanlaulu.com/ * http://elamanlaulu.com/muistelmia-maijaliisa-hiekkanen/ * elamanlaulu@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu