Mitä KAIKKEA  edessämme – osa 5 – Koronakaaosta arjessa. . .

Koronan kulisseissa nähtyä ja kuultua?

 

Jo alun alkaen (Suomessa) saattoi arvioida, että koronaongelmat tulevat olemaan äärimmäisen monitahoisia ja vaikeita. Muualta maailmasta oli jo tietoa.

Myös, historian tuntemus valaisee ja auttaa realistiseen arvioon siitä, miten ihmisten elämä ja käytös toimii kriisitilanteissa?

Ongelmat ovat terveydellisiä, taloudellisia, kansantaloudellisia, sosiaalisia, psyykkisiä, jne. Korona-asia kärjistää aivan varmasti joka lajin ja joka ”kerroksen” ongelmat.  Nyt jo näemme siitä ensimerkkejä. Kaaos on vasta alussa.

On perusteltua arvioida, että ihmisten jaksaminen, sietokyky kohtaa ennen kokemattomat haasteet! Eikä näihin sisällisen tason jaksamisongelmiin riitä resursseja yhteiskunnassa. Miten niitä riittäisi kun mm. psyykkisen avun saaminen lapsille ja nuorille on ollut oli ”kiven takana” normioloissakin!

Sen nojalla, mitä itse tämän asian tiimoilta näen: laajat, että yksilötason seikat. Sekä näkyväiset, että sen, mitä yleensä ei nähdä – totean,  että selviytyminen on  miten – kuten. Lopputuloksella? Sen aika tulee osoittamaan. Viisas varautuu kaikkeen.

 

Ei apua päättäjiltä, ei tukea yhteiskunnalta?

Kuten jo olemme todenneet, päätöksiä tekevillä on niin paljon selvitettävää, ettei heillä kertakaikkiaan ole resursseja edes ajatuksiin siitä, MITÄ kukin suomalainen ( yksilö)  ajattelee, tuntee, pelkää, panikoi? Ei. Yhteiskunnan virkakoneistoilla, hallinnossa ja teveydenhuollossa on maksimaalinen urakkaputki päällä. Tilanne on kohdattu ”housut kintuissa”, niinkuin joku kirjoitti! Yhä uusia ja uusia määräyksiä ja rajoituksia kyllä nousee kuin sieniä sateella! Entä rajoitusten seuraukset, koronan kulissit? Niistä muutamia uutisotoksia. . .

 

Lasten etäkoulu?

Lapset ja nuoret on käsketty kotiopetukseen. Miten ruokailu? Miten kodin olot? Miten vanhempien jaksaminen? Stressin aiheuttamat riidat? Väkivalta? Psyykkiset seikat?

Seurana känninen faija, joka herää krapulassa” – erityisopettaja kertoo huolensa etäopetuksen varjopuolista” Tutkija ja erityisopettaja Kaisa Vuorinen

https://www.iltalehti.fi/iltv-paivarinta/a/2f7f1b6a-5dac-4b8e-9d82-2656cdeac8ad

Edellisen kaltaisia seikkoja aivan varmasti tulee uutisiin? Sitä enemmän mitä pidempään rajoitukset jylläävät. Mitä apua tällaisiin yhteiskunnan taholta? Sitä sopii kysyä!

 

Rajoitettujen olosuhteiden psyykkiset ja henkiset seikat?

On 100% selvä asia, että pakolla asuntoihinsa pusketut ihmiset alkavat oireilla, ennen pitkää! Koti voi olla optimaalinen paikka, normioloissa? Mutta kun se tehdään Lain Nimessä kuin ”vankilapaikaksi” voi monella lysti loppua? Liikkumisen rajoitus? Tunti ulkona, korkeintaan kilometrin päässä kotoa? Ja taas kotiarestiin? Jatkossa tulemme aivan varmasti kohtaamaan tässäkin asiassa ennen näkemättömiä ongelmia. –  Perheväkivaltaa, henkirikoksiakin, suisidisia seikkoja?

Kotona oleminen pelotti, sekä aikuisia että lapsia. Monelle suomalaiselle koti ei ole turvallinen paikka.” Robert Sundman / Yle https://yle.fi/uutiset/3-11274180

Anna Hanski, koronaviruksen keskellä:

Haluaisin nostaa esille asian, jonka kanssa olen kamppaillut viikon: henkinen ahdistus, epätietoisuus ja pelko. Kuten meidän yhteiskunnalla on tapana, nämä asiat jäävät huomiotta koronakeskustelussa, Hanski kirjoittaa. – Olen elämäni ensimmäistä kertaa kamppaillut paniikkihäiriö-tilan kanssa ja olisin todella kaivannut siihen tukea, hän tunnustaa päivityksessään.” Anna Hanski https://www.is.fi/viihde/art-2000006452391.html

 

Poliittinen ja yleinen vastuu? Syyllisten etsiminen?

Arkkipiispa Tapio Luoma koetti retorisessa puheessaan, medialiturgiassaan 23.3.2020 tuoda lusikkansa koronakeitokseen.  Kirkon tukea ja lohtua (?) hän kyllä korosti, mutta ontot sanat & tyhjät teot eivät kansalaisia paljon auta?  Puheessaan arkkipiispa koetti ottaa myös ”sensuurimiehen” tahtipuikkoa käteensä? Koetti konsultoida kansalaisia sananvapauden asiassa, mitä saa puhua mitä ei? Että ”syyllisten etsimistä” ei tarpeen?

Entä pitäisikö meidän pohtia sitä, miksi näin on käynyt? Mikä on ihmisen vastuu?

Ainakaan syyllisten etsiminen ei ole nyt tarpeellista.” Arkkipiispa Tapio Luoma.

Lähde: //www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kirkkosaleihin-ei-paase-mutta-arkkipiispa-lupaa-kirkon-tukea-koronakriisiin-tehtavamme-on-nyt-tarjota-rohkaisua-ja-tulevaisuuden-toivoa-syyllisten-etsiminen-ei-tarpeen/7767152

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mlhie2/avoin-kirje-arkkipiispa-tapio-luomal

 

Syylliset ja vastuulliset?

On kuitenkin ollut kaiken aikaa nähtävissä, että koronavirus tuli suurelta osin Italian tuliaisina. Mitenkään syyllistämättä niitä ihmisiä, jotka puutteellisen koronainfon syystä eivät edes aavistaneet mahdollista alistumista, on kuitenkin nostettava esille viranomaisten vastuu.

He nukkuivat suloista Prinsessa-Ruususen untaan!

  • He uskottelivat kai (?) ettei Suomen lintukoto, Maailman Onnellisin Maa (!) voi saada koronavirusongelmaa?

Näin he nukkuivat ohitse sen H-hetken,  jolloin olisi pitänyt asettaa koti-karanteeneja Italiasta ja muualta riskialueilta tulleille ihmisille. Mutta, mutta? Ei (tietenkään?) ollut rahaa testata kaikkia? Niin sitä puolusteltiin. Mutta karanteenimääräys olisi voinut katkaista tartuntaketjuja!

Nyt kyllä määrätään karenteeneja ja rajoituksia. Syyttömien ja sivullisenkin pitää kärsiä siitä. Mistä kaikesta? Että Suomen viranomaiset ”nukkuivat kriittisillä hetkillä”! Olivat kai sokissa, paniikissa? Ja nyt se myönnetään. Sosiaali -ja terveysministeriön johtaja Tuija Kumpulainen.

Ministeriö myöntää virheen koronantorjunnassa: ”Rypäs pääsi liikkeelle”

”– Sieltä pääsi liikkeelle rypäs ilman, että hahmotimme sitä riittävän ajoissa, Kumpulainen myöntää yllä nähtävällä videolla ja kertoo, että virheen syynä oli tietokatkos ministeriöiden välillä.”

Tuija Kumpulainen https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/450c5d19-ad62-4c12-8a2b-89fd769ede04

 

Tietokatkos ministeriöiden välillä?

Johtaja Kumpulaisen selitys, että koronatorjunnan varhaisvaiheen ”virhe” olisi johtunut tietokatkoksesta, on sekä infantiili että vailla argumentteja!

Suomalalaiset ovat tuuliajolla, jos enemmänkin ”tietokatkoksia” on tapana tulla? Johtaja Tuija Kumpulaisen selitys ei riitä. Ei rauhoita. Syyllisten metsästystä ei ole tarpeen, mutta kun virhe on julkisesti todettu, Vastuu on ilmeinen, se on virkavastuu.

 

Lopuksi

Kun ”koronasodan torjuntavirhe” on siis ilmoitettu, on tarpeen kokonaan lopettaa kansalaisten syyllistäminen. Varsinkin niiden kansalaisten, jotka ovat 100% syyttömiä kaikkiin rajoituksiin ja hankaluuksiin!  –  Tartuntoihin, sairastumiseen, kuolemaankin? Saati toimeentulon menetyksiin, konkursseihin. . . Ja joka lajin henkisiin ja psyykkisiin haittoihin.

Kyllä me yhdessä tästä selviämme!” Näin korkealentoista filosofiaa julistettiin parisen viikkoa sitten. Kukaan realisti ei tuota teesiä uskonut. Miksi? Kun ollaan sotatilassa, ja kun ollaan koronasodassa, niin vain aika näyttää selviämisen tason ja sisällön!

Ne kansalaiset, jotka tässä koronosodassa jäävät henkiin,  jotka säästyvät terveinä,  jotka säilyttävät järkikultansa, jotka kestävät työttömyyden, konkurssit, jotka kestävät jopa vuosikausia edessä olevat kurimuksen päivät? Mitä heistä?  Siitä aikanaan?

 

 

mlhie2

* Kirjoittaja on eläkkeellä oleva hoitaja, musiikkiterapeutti, laulaja, vapaa kirjoittaja; kirjailija. * Aatteellisesti, uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton. * Vakiintunut kiusaamisen vastustaja, ihmisoikeuksien perääjä. *Aktiivinen toimija (eläkkeelläkin). * Selviytymisen seminaarista selvinnyt, koetusten koulussa opiskellut, iloisesti kiinni "elämän pannukakun reunassa"! MOTTO: "Linnut voivat laulaa silloinkin kun oksa katkeaa, koska ne tietävät että niillä on siivet". Minut löytää mm. kotisivulta * http://elamanlaulu.com/ * http://elamanlaulu.com/muistelmia-maijaliisa-hiekkanen/ * elamanlaulu@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu