Painajaisuni

PAINAJAISUNI

Osa A

  • Unet ovat unia…
  • Unet menevät yötä myöten…
  • Joka uniaan uskoo se varjoaan pelkää!

Mutta entäpä kun painasjaisuni onkin kuin akuutti-ajankohtaista-julkispolitiikan-tuotetta?

Kumpi on faktaa, kumpi fiktiota? Unen tapahtumat, vaiko yhteiskunnan kesto-ongelmat? Sanopas se! Mutta monestakin syystä painjaisuneni kärttää tulla kerrotuksi, kirjoitetuksi. Juuri siksi, että sen sisältö on mikä on!

(Se pitää aluksi sanoa, että olen ollut jo irti ja eläkkeellä noin seitsemän (7) vuotta hoitamisen työmaailmasta. Ja, etten olen unia, saati painajaisunia niistä työkuvioista nähnyt! Toki niitä tiukkoja tilanteita on pitänyt jälkikäteen työstää, mm. kirjoittamalla muistelmia, jne. Siis fakta-asiaa, faktojen tasolla. Mutta unia en ole juuri uneksunut…)

Tämä uni? Se oli fiktiivinen, mutta sen symboliikka? Taitaa olla enemmän kuin täsmäotos, liittyen ajankohtaisiin kestouutisiin mm. hoitajien määrästä!

Painajaisuni on tietysti ihan kestettävä laji? Kun siitä herää…

Mutta entä se PainajaisUni (päivänäytös) – joka poliitikkoja ja päättäjiä tällä haavaa askarruttaa? Eikä vain heitä, vaan kaikkia kansalaisia jolla järkikulta ja matematiikka pelaa. Kuka hoitaa ja keitä hoidetaan? Ja miten? Ja mikä on legaali taho ”priorisoimaan” ketkä ovat oikeutettuja hoitoon, ketkä jätetään rannalle ruikuttamaan? Mutta se uni? Joo… tälleen siinä mentiin!

A)

Olin (unessa) hoidettavan mummon kotona. Varustin hänelle pyörätuolia istuinpehmusteineen, ja rouva istui siihen hyvin vaatetettuna. Piti mennä tutkimukseen erääseen Palvelutaloon.

Ulkona oli satanut vähän lunta, eika aura ollut vielä käynyt. Puskin pyörätuolia ylös melkoisen jyrkkää mäkeä. Oli täysi työ, etteivät jalat alkaneet lipsua. Hiki päässäni lopuksi pääsimme mäen päälle. Helpotus. Siitä olikin vain pieni matka alas laiturille. Sekin oli luminen ja liukas.

Laiturin päästä oli tarkoitus saada soutuvenekyyti lammen takana olevaan Palvelutaloon. Mikä nyt neuvoksi? Lampi oli jäätynyt yön aikana. Soutukyyti ei onnistuisi. Jää ei kestäisi kulkemista, vaikka lampi oli hyvin pieni, ehkä 100 metriä vastarannalle.

Onko kylmä, paleletteko? – kysyin rouvalta. Ravisti päätään, vaikka huuletkin olivat siniset… (Eihän monet vanhukset edes uskalla suutaan avata; pelosta, että sitten ei kukaan hoida!)

Otin kuitenkin takin päältäni ja kiedoin sen hänelle. Siinä laiturin päässä odotimme kuin nallet kalliolla. Sitten alkoi jotakin tapahtua. Vastarannalla olevan Palvelutalon neljännen kerroksen parvekkeelle tuli hoitaja ravistamaan peittoa. Huusin kuin pasuuna, että eikö meitä voida tulla hakemaan. Me palellumme täällä!

– Ei, emme voi auttaa. Meitä on tänään vain kolme (3) hoitajaa, vaikka pitäisi olle seitsemän!

Ei auta, pitää valittaa pomolle. . . ja nyt on hirveä kiire saada edes jotakin tehtyä! Häipyi siitä sisälle. . .

Sitten tapahtui vielä pahempaa. Pyrätuoli alkoi liukua laituria pitkin; lumi oli alkanut sulaa. Siinä sohjossa eivät kenkäni pitäneet, ja humpsista vain! – me suistuimme alas laiturin päästä, läpi jään kylmään veteen. Nousimme kuitenkin äkkiä pintaan kuin ongenkorkki. (Unessa voi tällaista tapahtua.) Siinä vedessä aloin huutaa: Apua, apua, apua! AUTTAKAA! APUA!. Panin peliin koko laulajan keuhkokapasiteetin ja äänivarat! Mutta? Ei mitään. Ei ketään. . .

Jollakin ihmeen kaupalla olimme päässeet lammen rannalle? Märkinä ja kylmissämme lähdimme kiertämään lammen rantaa Palvelutaloa kohti. Oli autiota. Avunhuutoni ei ollut osunut kenenkään korviin. Yksi pieni koululainen tuli vastaan, ja katsoi kummastuneena.

(Jatkuu osassa B)

mlhie2

* Kirjoittaja on eläkkeellä oleva hoitaja, musiikkiterapeutti, laulaja, vapaa kirjoittaja; kirjailija. * Aatteellisesti, uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton. * Vakiintunut kiusaamisen vastustaja, ihmisoikeuksien perääjä. *Aktiivinen toimija (eläkkeelläkin). * Selviytymisen seminaarista selvinnyt, koetusten koulussa opiskellut, iloisesti kiinni "elämän pannukakun reunassa"! MOTTO: "Linnut voivat laulaa silloinkin kun oksa katkeaa, koska ne tietävät että niillä on siivet". Minut löytää mm. kotisivulta * http://elamanlaulu.com/ * http://elamanlaulu.com/muistelmia-maijaliisa-hiekkanen/ * elamanlaulu@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu