Puheenvuoron keskustelukulttuurin kysymyksiä?

 

Jotta rakentava ja asioita edistävä vuoropuhelu toimisi, on US:n Puheenvuoron ylläpito laatinut selvästi luettavat ja ymmärrettävät ohjeet. Ei tarvitse opetella vieraita kieliä, ei opetella puhumaan jumalien, enkelien taikka gurujen ja lintujen kieltä? Asiakieli riittäää!

On valitettavaa, että tämän foorumin käytössä on unohdettu läksyjä? Niitä, jotka on luettavissa US:n Puheenvuoron säännöissä. Eikö liene edes luettu? No problems!  Kertaus on opintojen äiti….

Henkilöön suunnatut herjat ja asiattomuudet?

Eräs pahe, jota jatkuvasti näkee, jota ahkerasti suolletaan, on se, että käydään kiinni ”henkilöön” kirjoittajaan, kommentoijaan. Sen sijaan että keskusteltaisiin ASIASTA; lähinnä blogin aiheesta? Nämä ala-arvoisesti käyttäytyvät iskevät yhä uudelleen päin facea – toisiin kirjoittajiin! Seurauksena on – mikäpä muukaan – kuin riitely? Sellaista ”nokittelua” on ikävä lukea?

US:n Puheevuoron säännöissä on kuitenkin selvä teksti: Älä haastaa riitaa! Seuratessa blogien keskusteluja, käy kohtalaisen nopeasti ilmi, ketkä (vakituiset) käyttäjät, kommentoijat käyttävät em. ala-arvoista tapaa: Henkilöön suunnattua herjaa. Asiatonta? Enemmänkin. US:n keskustelusääntöjen vastaista!

  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai muuhun henkilökohtaiseen ominaisuuteen liittyviä asiattomia viestejä.
  • Älä solvaa ihmistä tai yhteisöä. Älä puutu luvatta toisten ihmisten yksityiselämään.

Onko kysymyksessä ”sokeus” omiin menettelyihin? Vaiko ihan silkka röyhkeys? Eräs eilinen viesti? #3277471 2.11.2020 13:13

Karinen puhuu paskaa kuten tavallista. Minä en koskaan käy henkilööön vaan aina asiaan.”

 

Hihhulitäti hiekkalaatikolla?

Tämä edellisen kommentin kirjoittanut (vaikka väittää ettei koskaan käy henkilöön..) postasi kuitenkin täysin selvää ”henkilöön suunnattua herjaa” – näin: (Kirjoittaja Mika Lamminpää)

No, vielä erikoisempi on se hihhulitäti joka kirjoitti avoimen kirjeen hussein al-Taeelle. Huomasin että sinne oli yksi kommenttikin ilmestynyt, ja ajattelin, että täti on sitten antanut al-Taeen vasta kirjeeseen… no ei toki, ei se päästä ketään hiekkalaatikolleen leikkimään. Se ainoa kommentti oli tädin itsensä kirjoittama. Miss Lonelyhearts kirjoittaa avoimen kirjeen johon vastaa itse. No, sillä tavalla saa tietysit sellaisen vastauksen kun haluaa. Se on kai sitä parempaa sananvapautta. Hihhulitädin oma hiekkalaatikko. ”

Joo, tänne on yksikin hihhulitäti jo kirjoittanut avoimen kirjeen Hussein al-Taeelle joka on sillä tavalla avoin että kommentoida ei saa. Se on kai sitä parempaa avoimuutta ja sananvapautta. Eipä sitä sitten tarvitse lukeakaan. Kiihkoilijoitten monologit on vähän tylsiä. Kun on yhden Heitänpä hiekkaa vääräuskoisten silmille -jutun lukenut, on lukenut ne kaikki. #3277908 3.11.2020 7:03

LÄHDE:    #3277908 3.11.2020 7:03

Vastaus kommenttiin: #3277259 Mika Lamminpää

 

 

Em:t tekstit rikkovat US:n Puheenvuoron keskustelusääntöjä. Tätä mm.

  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai muuhun henkilökohtaiseen ominaisuuteen liittyviä asiattomia viestejä.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ohjeita-ja-tietoa-blogipalvelusta/

 

Koska en itse ole suinkaan ainoa uskova, kristitty – jota tällä Puheenvuoro-foorumilla yhä uudelleen herjataan ja irvaillaan uskonnon syystä – siis henkilöä mollaten? – lienee korkea aika palata sääntöihin? Minun velvollisuuteni ei ole lukea sellaisia kommentteja kuin ”hullu uskova”, aivoton uskis – eikä että olen ”hihhulitäti hiekkalaatikolla”. Puheenvuoron keskustelusääntöjen mukaan jokaisella on oikeus oman persoonansa mukaisiin asioihin. Minulla ei ole mitään syytä hävetä uskoani, persoonaani, lahjojani, kirjoittamistani. Eikä velvollisuutta lukea (julkisia) asiattomia herjoja!

Hyvin yleinen (uskoviin) suunnattu herja on myös se, että uskontokokemuksia väitetään skitsofreeniksi harhoiksi! Erittäin törkeää, mutta myös laitonta.

Onko unohdettu, että vain laillistetut lääkärit saavat tehdä diagnooseja; taudinmäärityksiä? Julkisen nettipalstan kirjoittaja syyllistyy siis laittomaan tekoon, jos-kun kirjoittaa jostakusta uskovaisesta epäilyn, että tällä on – olisi skitsofrenia? Tässä liikutaan jo RL:n 24-8-9 § rajoilla? Jokaisella on toki sananvapaus? Mutta myös sananvastuu. On lakeja, jotka rajoittavat. Juuri tuo em. rikoslain säädös rajoittaa sitä, mitä taikka miten on määrä kirjoittaa jostakusta ihmisestä. Kenenkään kunniaa ja ihmisarvoa ei ole lupa loukata häpäisevillä teksteillä. Ei edes uskonnon syystä. Saati tehdä ”hullun leimaa”  – uskonvakaumuksen syytä! 

Onhan täällä 100% sananvapaus, vai?  Ja sitäkin enemmän on lukemisen vapaus!  Oppivelvollisuuden perästä (yli 16 v)  ketään kansalaista ei mikään pakota oppimaan uutta, taikka lukemaan sellaista, josta ei pidä?  Ei tälläkään foorumilla kukaan lue kaikkia blogeja?  Saa valita!

 

Kommentoinnin epäselvyys?

Minua ja muutamia toisia tämän foorumin kirjoittajia, käyttäjiä – syyllistetään jatkuvasti siitä, että kommentointia ei ole avattu? Eilen näin (tämä on vain yksi esimerkki kymmenistä…)

#3278418 3.11.2020 20:14

Eikös se ole mukavaa että al-Taee sentään antaa sinun kommentoida. Sinähän et anna kenenkään kommentoida, en oikein ymmärrä miksi.”

Jotta ymmärrys alkaisi pelata, on tähän kopioitava US:n Puheenvuoron infoa:

Oman blogin moderointi:

Kommenttien poiston ja hyväksymisen hoitaa jatkossa ylläpito, mutta toivomme bloggaajilta aktiivisuutta oman bloginsa keskustelujen seuraamiseen ja moderoimiseen. Sinulla on mahdollisuus pitää kirjoitustesi kommenttikenttä joko auki tai kiinni. Voit myös piilottaa blogistasi kommentteja ylläpidon tarkastettavaksi kommenttivalikon hylkää-painikkeella. Kommentti menee silloin ylläpidon tarkastettavaksi ja asiattomat kommentit poistetaan.

Itse olen nähnyt viisaammaksi, että en juurikaan kommentoi toisten blogeja? Kokemus on valitettavasti osoittanut sen, että jo kohta jos jotakin (asiaa) kommentoin, tulevat koloistaan esille herjaajat, uskonnon solvaajat. Järkilinja on siis looginen?

Samasta syystä en monesti avaa kommenttikenttää, koska siinäkin kokemus on osoittanut, että paikalle lentää kuin raakkuva lauma? Blogin aiheeseen liittyvä asiakeskustelu sotkeutuu. Tämä on ikävää niiden kannalta, jotka ovat asialinjalla ja tahtoisivat vuoropuhelua!

Sanottaisiinko näin? Jos joku kioski on alvariinsa sabotaasin uhan alla, heitetään kuraa ja kiviä ikkunoihin? Lopuksi ovikin revitään auki sorkkaraudalla? No – lopuksi se kioski sulkee ovensa. De lege lata. Ibidem.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ohjeita-ja-tietoa-blogipalvelusta/

Keskustelun säännöt: (tässä muutamia)

  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai muuhun henkilökohtaiseen ominaisuuteen liittyviä asiattomia viestejä.
  • Älä solvaa ihmistä tai yhteisöä. Älä puutu luvatta toisten ihmisten yksityiselämään.
  • Älä haasta riitaa.

Lopuksi

Elämä vain on niin raadollista, että siivousta tarvitaan aina ja joka paikassa.  Eräs konsultoi ”kuinka puhua jollekin tietylle ihmisryhmälle” ? Tilannetarkistus on paikallaan, jos (täällä) lipsutaan pois asiallisesta, lainmukaisesta ja US:n sääntöjen mukaisesta.

Toistuvasti näyttää, että on joitakuita, joiden tarkoitus onkin pilata keskustelut? Vaikka tästäkin US:n säännöt sanovat:

Älä jankkaa. Tarkoituksellista keskustelun pilaamista ei suvaita.

Elämä on jatkuvaa uuden oppimista, ja vanhankin kertausta!

Itse kiitän kaikkia teitä asiallisia kommentoijia. Ja teitä tuhansia, joskus kymmeniä tuhansia lukijoita blogeissani, ja teitä jotka annatte palautetta sähköpostitse…. Kiitos! Kiitos teräväst kritiikistä, kiitos kannustuksesta. Elämä on oppimista  – loppuun saakka.

Maijaliisa

se ”hihhulitäti hiekkalatikolla….”

 

Copyright©maijaliisa hiekkanen

Maijaliisa Hiekkanen

* Kirjoittaja on eläkkeellä oleva hoitaja, musiikkiterapeutti, laulaja, vapaa kirjoittaja; kirjailija. * Aatteellisesti, uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton. * Vakiintunut kiusaamisen vastustaja, ihmisoikeuksien perääjä. *Aktiivinen toimija (eläkkeelläkin). * Selviytymisen seminaarista selvinnyt, koetusten koulussa opiskellut, iloisesti kiinni "elämän pannukakun reunassa"! MOTTO: "Linnut voivat laulaa silloinkin kun oksa katkeaa, koska ne tietävät että niillä on siivet". Minut löytää mm. kotisivulta * http://elamanlaulu.com/ * http://elamanlaulu.com/muistelmia-maijaliisa-hiekkanen/ * elamanlaulu@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu