Raamattu: Jeesus ja syntiset?

 

Kun näinä aikoina aivan valtion-virkamies-viskaali-tasolta on nostettu Raamattu mediajulkiseen arviointiin, on tarpeellista ottaa esimerkkiä. . . ja pitää retoriikkaa aiheesta?

 

Raamatulla päähän lyöminen?

No, Raamattu (kirjana) on melkoisen huono lyömäase, jos aikoo päähän toista lätkiä? Mutta kautta aikojen on asioita koetettu iskeä toisten päähän erilaisilla tehokeinoilla?

Me suuret ikäluokat muistamme, kuinka jotkut miesopettajat paukuttivat koulussa karttakeppiä katederin pintaan. Eikä vain siihen? Opettajan karttakeppi oli väline, joka paksupäisten oppilaiden sormille osuessaan ja niitä mustelmille muotoillessaan koetti olla tehokeino oppimiseen? (Tutkimusta menettelyn tuloksista on tuskin tehty?)

 

Raamattu ja syntikysymyksen kattavuus: ketkä ovat syntisiä?

Me kaikki! Meistä jokainen, tavalla tai toisella!  Synnin juuret ovat ihmiskunnan kirous. Sen me saamme luontaisetuna, itse kukin. Se miten näistä ”juurista” sitten kasvua on? – on yksilöllistä.

  • On julkisyntisiä – ja piilosyntisiä (salasyntisiä).
  • On tekosyntejä,
  • sitten on sanasyntejä, on
  • ajatus- ja asennesyntejä:   ylpeyttä, kovuutta, ilkeyttä, kateutta, katkeruutta, itsekkyyttä, julmuutta, laiminlyöntejä… jne.

Yhtä ainoaa absoluuttisesti täydellistä ihmistä ei ole, ei ole ollut, eikä tule olemaan! Eivät edes ns. ”pyhimykset” ole vapaita synnin juurien vaikutuksesta. Tässä kaikki ihmiset ovat samalla viivalla, Jumalan edessä.

Monet kyllä kehuvat, että olen Niin Hyvä Ihminen, en ole tehnyt pahaa edes kärpäselle?

Esimerkki. Kodin ikkunat voivat näyttää puhtoisilta marraskuun harmaassa säässä.  Annas olla kun maaliskuinen aurinko paistaa? Kaikki kärpäsen kakatkin erottuvat yksitellen! Valo paljastaa synnin, synnit. Totuus puhuttelee.

Ei ole ”pieniä” syntisiä, eikä ”suuria” sellaisia.  Jos heität veteen suuren kivenmurikan, kuuluu plumps – ja kivi uppoaa. Sitten heität pienen kiven, kuuluu kliks – ja sekin uppoaa. Painovoimalain mukaan. Syntikysymys on samanalainen. Synnillä on painovoimalaki.  Se ajaa alas, ja lopulta hukuttaa. Mitä tehdä, mistä ratkaisu?

Jeesuksen opetuksia synnistä

Herramme Jeesus Kristus tehtävänsä alkuvaiheessa piti puheen, joka on nimetty Vuorisaarnaksi.

Hän täsmeni ja syvensi Moosekselle annetun Lain seikkoja. Kuten nykyisinkin, moniin Lakeihin sisältyy Asetukset: täydentäviä säädöksiä, Lain praktiseen soveltamiseen.

Vuorisaarnassaan Jeesus meni synnin ytimiin, ihmisen sisällisiin seikkoihin. Näinkin.

On sanottu: Älä tee huorin!

”Minä sanon teille, jokainen joka katsoo naista himoiten häntä, on sydämessään tehnyt huorin.”

On sanottu: Älä tapa!

”Minä sanon teille. . . joka sanoo ”sinä hullu” on ansainnut helvetin tulen.”

(luetteloa voisi jatkaa)

Ihminen voidaan siis tappaa, surmata? Sanoilla? Ihmisen inhimillinen ja yksilöllinen elämä voidaan sanojen miekalla panna poikki? Ihmisen ydin, henkinen taso? Kyllä. Pahinta on ihmisen ihmisarvon mitätöinti, maahan polkeminen, vähättely. Tällä tavoin masennettuja ja masentuneita on lähellämme!

Sanojen käyttäminen lyömäaseena on tuttu juttu. Ihmisten riidoissa, vastakkaisten mielipiteiden ottelussa voi kuulla ja lukea alvariinsa ”sinä hullu– – sinä idiootti, sinä paksukallo, sinä aivoton otus…. etc.  Synti on tapahtunut.

Jeesus ja syntiset?

Huolellisesti Uutta Testamenttia tutkien, on nähtävissä selkeä kuva siitä, miten Jeesus menetteli kohdatessaan ihmisiä, syntisiä ihmisiä.  Hänen käytösmallinsa oli adekvaattisessa; kausaalisessa suhteessa itse kuhunkin tapaukseen, tilanteeseen.

Jeesus ei esiintynyt ”tuomarina” kun Hän kulki ”syntisiksi” nimiteltyjen ihmisten keskellä.

Vaan miten? Hän oli täynnä ymmärrystä ja armahtavaisuutta kurjia, kärsiviä ja alaspainettuja kohtaan. Hän ei näytellyt pyhimystä. Hänen pyhyytensä ei pilaantunut, vaikka hän liikkui syntisten parissa. Saikin sitten pilkkanimen: Syntisten Ystävä!

Hän meni muun muassa vieraaksi erään Sakkeuksen taloon. Tämä oli tullimiesten pomo, ja hyvin rikas.

Rikkaus oli karttunut – hm – siis – harmailla keinoilla. Oli ujutettu kolikoita tullimaksujen keräämisessä omaan taskuun. . .. Hänelle tuli synnintunto. Ahneus alkoi ahdistaa ja oksettaa?

Katso, Herra, puolet omaisuudestani minä annan köyhille,  ja jos joltakin olen petoksella ottanut, niin annan nelinkertaisesti takaisin.”

Sakkeus on erinomainen esimerkki terveestä kääntymyksestä. Mies teki 100 %  U-käännöksen! Sitten oli myös seuraava keissi.

Miesporukka raahasi erästä naista Jeesuksen eteen sanoen: tämä on tavattu itse teosta, aviorikosta tekemästä! Tällaiset on käsketty Mooseksen laissa kivittää! Mitä Jeesus? Hän ei ensin reagoinut tuohon provokaatioon. Sitten Hän sanoi:

Joka teistä on synnitön, se heittäköön häntä ensimmäisenä kivellä.”

Ei syntynyt kivisadetta. Miehet luikkivat paikalta kuin koirat häntä koipien välissä. Häveten. Heidän tuntonsa muistutti. He olivat tehneet samoja syntejä… aviorikosta, huoruutta. . .

Jeesus ei tuominnut naista, sanoi : Mene, äläkä tästedes syntiä tee!  Armahtaminen sisälsi sen, että oli aloitettava puhtaalta pöydältä, eikä vanhat syntiset tavat jatkossa kuuluneet kuvioihin..

 

Ankarat nuhteet synteihin – mihin suuntaan?

Oli myös syntilajeja, joihin Jeesus maalitti ankaria moitteita. Nämä syntilajit olivat ylpeys, kovuus, tekopyhyys, ulkokultaisuus, kaksinaismoraali, ahneus, tekovanhurskaus, teeskentely, jne. Tällaiset syntilajit olivat pesiytyneet sinne, missä niitä ei olisi pitänyt olla? Sen ajan uskonnolliset tahot. Lainoppineet, kirjanoppineet, papisto, lahkot (fariseukset), jne.

Näille tahoille Jeesus lausui ankarimmat sanat. Jopa niin radikaalit kuin: Te kyykäärmeet, te kyykäärmeitten sikiöt!

Jeesuksen pyhä vihastuminen näitä uskonnollisia kulisseja ja muotomenoja kohtaan oli ilmeinen.

Hän osoitti tiukan kannan niille väärinkäytöksille, joita Jumalan nimissä ja asioissa tehtiin! Kokonainen luku, Matteuksen 23. luku huokuu tätä nuhdetta!

Lopuksi

Uusi Testamentti osoittaa tyhjentävästi syntikysymyksen,  sen kaikilta tasoilta,  laidasta laitaan,  näkyvästä näkymättömään.  Jeesus, Jumalan lähettämä Vapahtaja antoi syntejä anteeksi,  sillä Hän oli myös ratkaiseva syntikysymyksen.  Syntien tuomion Hän itse otti kantaakseen,  ja kuoli kirottuna ristinpuulla. – Jotta meistä jokainen voisi saada armon, armahduksen ja vapautuksen!

(Tästä olen aiemmin kirjoittanut otsikolla:

 

 

mlhie2

* Kirjoittaja on eläkkeellä oleva hoitaja, musiikkiterapeutti, laulaja, vapaa kirjoittaja; kirjailija. * Aatteellisesti, uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton. * Vakiintunut kiusaamisen vastustaja, ihmisoikeuksien perääjä. *Aktiivinen toimija (eläkkeelläkin). * Selviytymisen seminaarista selvinnyt, koetusten koulussa opiskellut, iloisesti kiinni "elämän pannukakun reunassa"! MOTTO: "Linnut voivat laulaa silloinkin kun oksa katkeaa, koska ne tietävät että niillä on siivet". Minut löytää mm. kotisivulta * http://elamanlaulu.com/ * http://elamanlaulu.com/muistelmia-maijaliisa-hiekkanen/ * elamanlaulu@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu