Uskonnot vai usko? – Osa 1

Osa 1

 

Hämmästyttävää tietämättömyyttä ja arvuuttelua?

Aloitan tämän blogisarjan selkeästä syystä? Nimittäin yhä uudelleen voi törmätä julkisissa keskusteluissa uskontoaiheeseen.  Ja sitäkin enemmän joka lajin ”hömppään” ja keksittyihin selityksiin uskonasioista. Jumalasta. Puhumattakaan pilkkaamisesta ja herjaamisesta?

On valitettavaa ja surullista nähdä Suomen yhteiskunnassa sellaista lukutaidon, tiedon  ja yleissivistyksenkin puutosta, mitä uskonasioihin tulee? Eivät edes alkeisasiat, perusasiat ole hanskassa? On pallo hukassa, on pää pimeänä kuin sammunut saunalyhty? Mutta silti yksi ja toinen taho koettaa esiintyä kuin paraskin ”asiantuntija”?  Väittää Jumalastakin sitä ja tätä. Ja Raamatustakin? Vaikka tuntisi sen sisällöstä muutaman jakeen, nekin välikäsien kautta tulleita? Voi tätä pimeyttä!

 

Uuspakanuus ja sekulaari yhteiskunta

Toisaalta tätä ”uuspakanuuden” tilaa ei tarvitse ihmetellä. Kristillisyyden vihatahot paholaisen kanssa yhteistyössä ovat uutterasti ahkeroineet, että kansastamme kasvaisi, mikä?  Kovalla kädellä ja panoksilla on ammuttu alas niin Suvivirren laulamista kevätjuhlissa, samoin kuin kristillisen jouluohjelman asiaa! Suvivirttä on luokiteltu niin ”vaaralliseksi” – – (?) että se pilaisi monien lasten ja nuorten elämän? ( Tietenkään eivät (muka) ole ”vaarallisiksi” määritettyjä ne väkivaltaviihteen ja aikuisten pornosivujen tuotteet, joita lapsikullat vapaasti tutkivat älykännyistään, jopa alle kouluikäisinä. Kuka heitä valvoo, ei kukaan? ) No, nyt sitten tuli tuo koronakiusa, niin ettei kevätjuhlia ja joulujuhliakaan? Virus on pahempi vihollinen kuin Suvivirsi ja joulukirkko?

 

Jumala on ja pysyy – eikä vallankumousta tule!

Samalla kun aktiiviset kristillisyyden vihatahot suoltavat joka lajin uutuuksia ja moderneja oppejaan ”monimuotoisesta ihmisyydestä”.  –  Sekä fanaattisella vimmalla koettavat saada siis lapset ja nuoretkin sateenvarojensa suojiin, samaan aikaan ihmiset etsivät Jumalaa. Kyllä!

Kiinnostus uskonasioihin kun aina korreloi vastavoimien rintamaan.  Koronan synnyttämät pelot ja ahdistukset on nähty ja noteerattu. Ihmisillä on yhä enemmän mt-ongelmia, auttavat puhelimet ovat tukossa. Tämän jokainen aikaansa seuraava tietää. Pelko elämästä, pelko taudista, pelko kuolemasta? Ihminen näkee avuttomuutensa ja rajallisuutensa!  Sen, ettei voi ruveta ”jumalaksi” – ei edes itselleen, saati toisille? On myönnettävä kuolevaisuus. . .

 

Elävä Jumala toimii. Kaikkea ei voi ”nähdä”. . .

Koska Jumala (Adonai, Elohim) on Ikuinen Henki, itse Elämän ja kaikkinaisen elämän ylläpitävä voima; energia – Hän toimii.  Jotkut koettavat mitätöidä Jumalan olemisen sillä absurdilla väitteellä, ”ettei Jumalaa ole, koska häntä ei näy – häntä ei ole nähty…”

Se kyllä on totta, ettei Jumalaa kukaan koskaan ole nähnyt, eikä voisikaan nähdä! Eipä edes Jumalan valitsema pyhä profeetta Mooses voinut ja saanut nähdä Jumalan kasvoja! Näin on kirjoitettu: (2. Mooseksen kirja 33.20-23, KR1933)

”Ja hän sanoi vielä: ”Sinä et voi nähdä minun kasvojani; sillä ei kukaan, joka näkee minut, jää eloon.”
”Sitten Herra sanoi: ”Katso, tässä on paikka minun läheisyydessäni; astu tuohon kalliolle. Ja kun minun kirkkauteni kulkee ohitse, asetan minä sinut kallion rotkoon ja peitän sinut kädelläni, kunnes olen kulkenut ohi.
Kun minä sitten siirrän pois käteni, näet sinä minun selkäpuoleni; mutta minun kasvojani ei voi kenkään katsoa.”

Kuka voisi katsoa aurinkoa? Jopa auringonpimennyksenkin vallitessa on silmät suojattava.  Muuten näkökyky voi vahingoittua.  Sentään aurinko on 150 miljoonan kilometrin päässä.

Kukaan ei voi ”nähdä” Jumalaa, Hänen ääretöntä valoa ja kirkkautta. Kukaan ei kestäisi sitä! On siis absurdia sellainen väite, joka nousee luodun ihmisen saviaivoista? Se, ettei ole Jumalaa, koska Häntä ei ole nähty. Oikein. Häntä ei voi nähdä. Niin on Jumala päättänyt.   Eli, helpompaa olisi –

 •   koettaa kumota aurinko sijoiltaan, taikka
 •   tyhjentää valtamerien vedet pienellä lusikalla?
 •   Taikka koettaa vangita hirmumyrskyjen voimaa?

Kun näihin helpompiin asioihin eivät ihmiset voimat ja kyvyt riitä – niin on viisasta ja nöyrää myöntää, ettei elävän Jumalan reviiriä ihmisparka voi hallita. . .

 

Näkemisen, kuulemisen ja kokemisen tasot?

Mutta ne ihmiset – jotka elävät uskon kautta Hänen vaikutuspiirissään – tietävät ja toteavat ennemmin tai myöhemmin sen, että ovat ja elävät Jumalan elävän toiminnan piirissä!

Usko on uskoa, ei ”näkemistä”.  Silti, ne jotka uskovat ja kunnioittavat Jumalaa Jumalana, saavat aika ajoin nähdä Hänen tekojaan ja toimintaansa ( Jumalan ilmoittamalla tasolla ja tavalla.)

Itsekin olen liki 50 vuoden aikana uskonelämän ja tavallisen ihmiselämän puitteissa nähnyt, että palvelen Elävää Jumalaa. Häntä joka kuulee, näkee, toimii. On tapahtunut kumoamattomia ihmeitäkin, sellaisia ettei niitä voi järjellä selittää. Ne vain ovat nähtyjä ja todettuja. Todistuksia Hänen olemuksestaan. Uskonelämä kun on vaeltamista elävässä ja aktiivisessa yhteydessä Jumalan kanssa! Ei mitään hokemista ja uskottelua.

(Lähde: Ilon ikkunoita, ihmeiden ovia, 2012, Maijaliisa Hiekkanen)

Apostoli Paavali kirjoitti nuorelle Timoteukselle:

Siitä syystä minä myös näitä kärsin, enkä sitä häpeä; sillä minä tunnen hänet, johon minä uskon, ja olen varma siitä, että hän on voimallinen siihen päivään asti säilyttämään sen, mikä minulle on uskottu.” ( 2. Timoteuskirje 1:12, KR1938)

Minä tunnen hänet johon uskon? Ihminen voi oppia ”tuntemaan” Jumalaa, jos – kun hän vaeltaa ja elää Jumalan vaikutuspiirissä!  Samaan tapaan, kuin vuosien ja vuosikymmenien aikana oppii tuntemaan hyvän ystävänsä, puolisonsa, jne!

Patriarkka Aabrahamista on kirjoitettu, että hän oli ”Jumalan ystävä”. (1 Moos. 18:17-20, Aamos 3:7, KR1933)

Herramme Jeesuksen puheille tuli kerran eräs juutalainen uskonnonopettaja; rabbi, Nikodeemus nimeltään. Miestä askarrutti pintaa syvemmältä se, mitä Jeesus teki?  Tämä rabbi oli tietysti teoriatason oppinut, mutta häneltä puuttui ( niinkuin monilta muiltakin) praktinen tietämys ja kokemus Elävän Jumalan tasosta.  Se, jonka hän tunnisti Jeesuksen toiminnassa. Jeesus opetti Nikodeemusta. Sen, ettei kaikkea voi ”nähdä”! Mutta on muita aisteja, joilla asioita voidaan todentaa! Jumala on Henki, näkymätön ihmissilmille. Silti Hän toimii!

Tuuli puhaltaa, missä tahtoo, ja sinä kuulet sen huminan, mutta et tiedä, mistä se tulee ja minne se menee; niin on jokaisen, joka on Hengestä syntynyt.” (Johannes 3:1-36, KR1938)

Jumala on henki; ja jotka häntä rukoilevat, niiden tulee rukoilla hengessä ja totuudessa.”

(Johannes 4: 23-24, KR1938)

 

Lopuksi

Jotta tämä Osa 1 ei venyisi asiattoman pitkäksi, on jatkaminen toisessa, Osa 2.

Muun muassa seuraavia aiheita ja otsikoita:

 • Uskonnot ja usko?
 • Uskon ja uskontojen ero?
 • Nykyajan ”sekulaari” tietämättömyys Jumalan asioista.
 • Kaikkea ei voi nähdä . . .
 • Tietotekniikka ”opettaa” meille Jumalasta. . .
 • Jumalan salaisuudet?
 • Tiirikointia vai ”oikea avain”?
 • Tie Jumalan luokse, Jumalan tuntemiseen?
 • Valheopettajat, eksyttäjät, harhaoppien levittäjät…

 

(Kommentointiasia? Uusi Suomi – Puheenvuoron ylläpitäjä, ei ole määrännyt blogeihin kommentointipakkoa, ei velvoitetta asettaa kommenttikenttää. Se ei rajoita kenenkään sananvapautta. Jokainen saa harjoittaa 100% sananvapauttaan ( ja sananvastuutaan) omissa blogeissaan. )

 

Copyright©maijaliisa hiekkanen

Maijaliisa Hiekkanen

* Kirjoittaja on eläkkeellä oleva hoitaja, musiikkiterapeutti, laulaja, vapaa kirjoittaja; kirjailija. * Aatteellisesti, uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton. * Vakiintunut kiusaamisen vastustaja, ihmisoikeuksien perääjä. *Aktiivinen toimija (eläkkeelläkin). * Selviytymisen seminaarista selvinnyt, koetusten koulussa opiskellut, iloisesti kiinni "elämän pannukakun reunassa"! MOTTO: "Linnut voivat laulaa silloinkin kun oksa katkeaa, koska ne tietävät että niillä on siivet". Minut löytää mm. kotisivulta * http://elamanlaulu.com/ * http://elamanlaulu.com/muistelmia-maijaliisa-hiekkanen/ * elamanlaulu@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu