Miksi homojen oikeuksia vastustettaessa tuen osoittaminen avoimen Israel- ja juutalaisvastaiselle puolueelle käy, Peter Östman?

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto perusti vuonna 2018 sosialidemokraattisen valtiomiehen K.-A. Fagerholmin elämäntyötä kunnioittavan palkinnon. Liiton perustaja Fagerholm oli vankkumaton ja kuvia kumartelematon antisemitismin vastustaja ja Israelin ystävä. Fagerholm uskalsi tässä suhteessa kulkea vastavirtaan sellaisinakin aikoina, jolloin todellisena pelkona oli ajautuminen poliittiseen perikatoon. Suomi-Israel Yhdistysten Liiton K.-A. Fagerholm -palkinnon perustaminen onkin kunnioitettava ja oikeaan osunut ele. On kaikki syy olettaa, että henkilön, jolle palkinto myönnetään, odotetaan tiedostavan ettei niin sanotulle kahdella tuolilla istumiselle ole sijaa suhtautumisessa antisemitismiin ja Israelin valtion olemassaolon oikeutukseen. Miten mahtaa olla asian laita todellisuudessa?

Ensimmäinen K.-A. Fagerholm -palkinto myönnettiin vuonna 2018 Kristillisdemokraattien kansanedustajalle Peter Östmanille. Östman on eduskuntaryhmänsä puheenjohtaja ja eduskunnan Israel -ystävyysryhmän puheenjohtaja. Konservatiivikristillisestä vakaumuksestaan tunnettu Östman on myös kansainväliseen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ja naisten oikeuksia vastustavaan anti-gender -liikkeeseen kuuluvan Aito avioliitto -yhdistyksen näkyvä kannattaja.

Aito avioliitto -yhdistys pyrkii aktiivisesti levittämään sanomaa, jonka monet ovat katsoneet lietsovan vihamielisyyksiä erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan. Yhdistys vaikuttaa myös avoimesti tukevan kaikkia poliittisia toimijoita, jotka jakavat yhdistyksen aatteen. Tästä saatiinkin pidäkkeetön esimerkki eduskuntavaalien 2023 alla, jolloin yhdistys mainosti suurta määrää ”perhemyönteisiä” eduskuntavaaliehdokkaita perinteisistä oikeistopuolueista ja äärioikeistolaisista puolueista.

Aito avioliitto -yhdistyksen mainostamassa ehdokaslistassa erityisen silmiinpistävää oli etnonationalistisen Sinimustan liikkeen 26 ehdokasta.

Sinimusta liike joutui vuoden 2021 alussa voimakkaan kritiikin kohteeksi puheenjohtajansa Tuukka Kurun juutalaisvastaisten eli antisemitististen kannanottojen vuoksi. Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik piti ”Sinimustan liikkeen ideologiaa ja Kurun kirjoituksia pelottavina ja huolestuttavina”. Nadbornik nosti esiin mielleyhtymät natsi-Saksaan.

Tiistaina 20.6.2023 Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi Kurun sakkorangaistukseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syynä oli vuonna 2020 Kurun julkaisema juutalaisvastainen tviitti.

Sinimustan liikkeen parissa havaittava antisemitismi ja itsetarkoituksellinen Israel-vastaisuus ei suinkaan rajoitu puheenjohtaja Tuukka Kuruun, vaan tämä kaikki on ollut todistettavissa pitkän aikaa puolueen sivuilla. Puolue on muun muassa kertonut vastustavansa Euroopan komission esitystä antisemitismin torjuntaa ja juutalaisen elämän edistämistä koskevaksi EU:n strategiaksi.

Peter Östmanin ja monen muun kaltaisensa Kristillisdemokraattien poliitikon osalta jokin tässä kokonaisuudessa mättää ja pahasti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu