Missä on se velkamiljardi, johon Kokoomus olisi tällä vaalikaudella sanonut ei?

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on jälleen huolissaan valtiontaloudesta ja erityisesti velasta. Varsin kummallisessa paikassa Orpo huoltansa esittää, nimittäin yrittäjäpäivillä. Yrityksille oman talouden kunto on tärkein, ei suinkaan valtion tai ylipäänsä julkisen sektorin velkaantuneisuus. Asiahan on niin, että esimerkiksi julkiseen infraan, koulutukseen ja ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon voimakkaasti panostava valtio on yrityksille taivaan lahja, eikä sillä ole niille todellista väliä, onko tämä tehty velkarahalla vai ei. Koronaikana yrityksiä on tuettu miljardituilla ja nekin velaksi. Oikeiston saatesanat olivat ”nyt ei saa olla liian tarkkana, ei haittaa, vaikka valuisi hukkaan” (Yle, 2020). Kovin hiljaa on oltu tästä seikasta elinkeinoelämän puolella, myös Kokoomuksessa.

Toisaalta, Kokoomus on siunannut lähes jokaisen velkamiljardin (~ 100 prosenttisesti), jonka hallitus on pakkoraossa joutunut ottamaan yhteiskunnan rattaiden pitämiseksi pyörimässä niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla. Tästä on Kokoomusta muistutettu jopa hallituspuolue Keskustan taholta.

Varsin naurettavalta tuntuu, että Orpo vetää kehiin entisen valtiovarainministeri Iiro Viinasen neuvon, joka kylläkin sijoittuu täysin erilaiseen tilanteeseen.

Kun ne tulevat pyytämään rahaa, sano ei. Kun tulevat toisen kerran, sano ei, ja jos kolmannen kerran tulevat, kysy, mistä olikaan kysymys”, siteeraa Orpo.

Täytyy vain sanoa, että Kokoomus on tällä vaalikaudella toiminut sitten holtittomasti ja sanonut kyllä, kyllä ja vielä kerran kyllä.

Mitä tulee huoleen valtiovelasta, on naurettavuudessaan omaa luokkaa antaa ymmärtää, että esimerkiksi SDP tai mikään muukaan hallituspuolue eivät olisi huolissaan valtionvelan kasvusta pitkällä tähtäimellä.

Kyllä se tiedostetaan, että kohti normaalia taloudenpitoa on kaarrettava mutta millä nopeudella. Kokoomuksesta esimerkiksi kansanedustaja Heinonen on heittänyt niin epärealistisia visioita, että niiden jäljiltä Suomi voi laittaa lapun luukulle armeijaa ja sosiaali- ja terveydenhuoltoa myöten.

Rehellisyys ei näytä olevan Kokoomuksen suurin vahvuus, populismin se kyllä hallitsee vai hallitseeko sitäkään.

Onhan se sekin varsin mielenkiintoista, että Ison-Britannian oikeistohallituksen markkinoilta saamaa täystyrmäystä velkarahalla tehtäville rikkaiden veronalennuksille ei ole yksikään kaupallinen oikeistomedia asettanut kyseenalaiseksi. Samaan aikaan Suomessa Kokoomuksen kaavailemaa ja velaksi tehtävää täysin vastaavaa veropopulistista temppua pidetään itsestään selvästi oikean suuntaisena.

Lisää aiheesta:

A-Talk, 13.10.2022: Millaiseen politiikkaan Suomella on varaa?

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu