Mitä ihmeen tekemistä EK:lla on julkisen velan kanssa?

Kun valtion taloudenhoitoa koskevaa keskustelua seuraa, välillä tulee mieleen, että mahtaako kaikilla vaikutusvaltaisilla tahoilla olla oikeastaan mitään todellista tekoa koko asian kanssa. Ehkäpä suurin kysymysmerkki koskee elinkeinoelämän ja toisinaan finanssialan edustajia, joilla tuntuu olevan suurin suu. Tosiasiallinen intressi on olematon, sillä mitä ihmeen tekemistä tapetilla olevalla julkisella velkaantumisella on yksityisten yritysten kanssa?

Käteen jää siis puhtaasti ideologinen intressi, jonka voimaannuttamana pyritään tökkimään valtaan poliittista oikeistoa, mikä sitten ottaa velkaa ja/tai tekee jakopolitiikkaa mahdollistaakseen erilaisten etuuksien epätasaisen jakautumisen kaikkein rikkaimpien ja elinkeinoelämän vahvimpien pelureiden hyödyksi.

Valtion velkaantuminen tai taloudellinen rapakunto ei ole kapitalismin pelureille mikään ongelma. Heikko valtio on nimittäin helppo lypsylehmä: tuet ja muut etuudet, suuria kansainvälisiä yrityksiä suosivat ulkoistukset ja omaisuuden myynnit, yksityisten tappioiden sosialisointi, ym.

Oikeiston velkapopulismi on tosiaankin populismia.

Valtion talouden kunto on ennen kaikkea parlamentaarinen haaste ja näissä (turvallisuuspoliittisissa) olosuhteissa keskeinen normaaliin kaartamisen ohjenuora on yhteiskunnallisen koheesion säilyttäminen.

 

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu