Saamelaiskäräjälaki: Ojala-Niemelä pelaa oikeiston pussiin syyttäessään Marinia

Saamelaiskäräjälain uudistuksen kaatuminen perjantaina oli arvoton näytelmä vailla vertaansa. Uudistusta vastustaneen Keskustan Markus Lohen ”livahdus” perustuslakivaliokunnan varajäsenen paikalta kokoukseen oli kohtalokas, sillä juuri Lohi teki ehdotuksen siitä, että valiokunta ei anna mietintöä uudistusta koskien. Lohen ehdotus voitti.

Kuvio, jonka myötä Lohi saatiin tekemään poliittisen tihutyönsä, on puhuttanut laajasti ja täysin syystä. Erityisen huomion kohteeksi on joutunut perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd), jonka ”virheelliset” ohjeistukset omaa puoluettaan edustavalle valiokunnan varajäsenelle käytännössä varmistivat Lohen paikalle pääsyn. Kokous loppui lyhyeen, alle kahteen tuntiin, kun Lohi teki Keskustan, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten äänin voittaneen ehdotuksensa.

Ojala-Niemelä oli ilmoittanut puolueensa varajäsenelle Merja Mäkisalo-Ropposelle, eli ensisijaiselle varajäsenelle, että hänet tarvitaan vasta klo 10, kun Mäkisalo-Ropponen olisi päässyt jo klo 9 kokoukseen. Sitten tulikin ilmoitus, että ei tarvitakaan enää, kun kokous oli loppunut lyhyeen.

Ojala-Niemelä on yrittänyt medioissa esittää selityksiä tapahtuneelle mutta niistä jää käteen ihmisten terveen järjen aliarvioiminen. Sellaista edustaa ”sattuminen summasta” puhuminen. Lappilainen Ojala-Niemelä tuntuu pelanneen varsin taitavaa yhteispeliä toisen lappilaisen kansanedustajan Markus Lohen kanssa. Molemmilla vaikuttaa olevan tarve kosiskella saamelaisten oikeuksien parannuksia vastustavia lappilaisia äänestäjiä.

Ojala-Niemelän selityksistä nousee varsin kummallisena esiin syytös oman puolueensa puheenjohtaja pääministeri Sanna Marinia kohtaan. Syytökset liittyvät niin sanottuun ”aikataulukysymykseen”, jonka osalta Ojala-Niemelä syyttä Marinia lakiesityksen tuomisesta ”riitaisena eduskuntaan”. Tämä on täysin sama argumentti, johon Keskusta ja oikeisto-oppositio ovat turvautuneet viivytysnäytelmässään. Se on ihmeellistä – vai onko? – että perustuslakivaliokunta on asiantuntijakuulemisten jälkeen pitänyt viisi kokousta mutta pelkän yleiskeskustelun tasolla pääsemättä mietintöasiaan. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja voi osaltaan katsoa peiliin.

Sen kummemmin Keskustaa, SDP:tä, Kokoomusta kuin Perussuomalaisiakaan ei tässä arvottomassa näytelmässä kannata säästellä, sillä:

Saamelaiset on petetty, jälleen kerran.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu