Yle ja sananvapaus: Minkä Medialiitto aloitti, sen Orpon hallitus saattaa lopulta päätökseen?

Näyttää siltä, että Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkysen synnyttämä miniskandaali tarjoilee sumuverhoa sen ylle, mitä Ylelle ja erityisesti sen rahoitukselle tulee käymään, ja ihan riippumatta siitä tuleeko Tynkkyselle toilailuistaan pahempaa satikutia vai ei. Sekä hallitustunnustelijapuolue Kokoomus että Perussuomalaiset ovat aiemmin ilmaisseet liki samansuuruiset yli 100 miljoonan euron leikkaushaaveensa Ylen rahoitukseen. Tässä suhteessa niitä ei tosiasiassa erota yhtään mikään.

Se ilo Tynkkysen puheista tietenkin on, että kohua voidaan nyt pyörittää kaikissa merkittävissä kaupallisissa medioissa, jotka muuten ovat Medialiitto nimisen etujärjestön jäseniä. Medialiitto puolestaan on Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) jäsen.

Medialiitto tuli taannoin kuuluisaksi siitä, että se kanteluillaan EU-komissiolle sai aikaan Yle-lain ”uudistamisen” tavalla, joka rajoitti Ylen sisältöjä ja siten suomalaisten sananvapautta, eli oikeutta vastaanottaa tietoja.

Yle kuulemma tekstisisällöillään söi kaupallisten medioiden tilauksia ja tuloksia. Medialiiton perustelut tiedettiin varsin hyvin täydeksi huuhaaksi mutta pitihän parjatun ”vasemmistohallituksen” toki totella varsinkin, kun Medialiitto uhkasi seuraavansa tilannetta ja kantelevansa ”rikkeistä”, mikäli asiat eivät korjaannu. Minkälaiset mediatuet ”vasemmistohallitus” tähän päälle kaupallisille medioille antoi, siitä ei ole nyt tähän hätään tietoa.

Jo Sipilän hallituksen aikoihin kävi monin paikoin selväksi, että Yle tuotti oikeistokonservatiiveille hankalista aiheista sopivasti säädeltyjä uutisia. Tämä suuntaus on vain vuosien saatossa käynyt yhä ilmeisemmäksi jopa niin pitkälle mennen, että osallistuttiin täysin synteettiseen yhden roskalehden aikaansaamaan Marin-kohuun. Lopulta Ylen toimittaja vertasi Marinia Trumpiin. Niin ja toimittajat oli säädetty eduskuntavaalien alla sopivaan moodiin. Eroa kaupalliseen mediaan tuskin huomasi.

Ylellä ollaan nöyriä mutta näillä näkymin siellä löydetään itsensä kyykystä, sillä tuleva hallitus tullee saattamaan loppuun sen, minkä Medialiitto aloitti.

Tälle ei kannata hurrata, sillä se on pois tavallisen suomalaisen sananvapaudesta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu