Yle ja sananvapaus: Minkä Medialiitto aloitti, sen Orpon hallitus saattaa lopulta päätökseen?
Näyttää siltä, että Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkysen synnyttämä miniskandaali tarjoilee sumuverhoa sen ylle, mitä Ylelle ja erityisesti sen rahoitukselle tulee käymään, ja ihan riippumatta siitä tuleeko Tynkkyselle toilailuistaan pahempaa satikutia vai ei. Sekä hallitustunnustelijapuolue Kokoomus että Perussuomalaiset ovat aiemmin ilmaisseet liki samansuuruiset yli 100 miljoonan euron leikkaushaaveensa Ylen rahoitukseen. Tässä suhteessa niitä ei tosiasiassa erota yhtään mikään.
Se ilo Tynkkysen puheista tietenkin on, että kohua voidaan nyt pyörittää kaikissa merkittävissä kaupallisissa medioissa, jotka muuten ovat Medialiitto nimisen etujärjestön jäseniä. Medialiitto puolestaan on Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) jäsen.
Medialiitto tuli taannoin kuuluisaksi siitä, että se kanteluillaan EU-komissiolle sai aikaan Yle-lain ”uudistamisen” tavalla, joka rajoitti Ylen sisältöjä ja siten suomalaisten sananvapautta, eli oikeutta vastaanottaa tietoja.
Yle kuulemma tekstisisällöillään söi kaupallisten medioiden tilauksia ja tuloksia. Medialiiton perustelut tiedettiin varsin hyvin täydeksi huuhaaksi mutta pitihän parjatun ”vasemmistohallituksen” toki totella varsinkin, kun Medialiitto uhkasi seuraavansa tilannetta ja kantelevansa ”rikkeistä”, mikäli asiat eivät korjaannu. Minkälaiset mediatuet ”vasemmistohallitus” tähän päälle kaupallisille medioille antoi, siitä ei ole nyt tähän hätään tietoa.
Jo Sipilän hallituksen aikoihin kävi monin paikoin selväksi, että Yle tuotti oikeistokonservatiiveille hankalista aiheista sopivasti säädeltyjä uutisia. Tämä suuntaus on vain vuosien saatossa käynyt yhä ilmeisemmäksi jopa niin pitkälle mennen, että osallistuttiin täysin synteettiseen yhden roskalehden aikaansaamaan Marin-kohuun. Lopulta Ylen toimittaja vertasi Marinia Trumpiin. Niin ja toimittajat oli säädetty eduskuntavaalien alla sopivaan moodiin. Eroa kaupalliseen mediaan tuskin huomasi.
Ylellä ollaan nöyriä mutta näillä näkymin siellä löydetään itsensä kyykystä, sillä tuleva hallitus tullee saattamaan loppuun sen, minkä Medialiitto aloitti.
Tälle ei kannata hurrata, sillä se on pois tavallisen suomalaisen sananvapaudesta.
Niin. Jos ja kun tuleva pääministeri jo vahvisti, että sisältöihin ei tulla puuttumaan, lienee ihan YLE:n oma asia, mihin mahdolliset säästöt kohdistetaan.
Jotenkin on vaikea nähdä suomalaisten sananvapauden kaventuvan, jos NHL-jääkiekko tai draamasarjat tulevat YLE:n sijaan vaikka MTV:ltä tai Neloselta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä niin on, ettei Yle saa syödä kaupalliselta medialta elintilaa. Siitä oli huolissaan myös Niklas Herlin, tämän palstan perustaja. Tynkkysen sekoilu on jotain aivan muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Yleisradion ohjelmasisältöihin puututaan, ei siitä ole kovin kummoinen loikka siihen, että halutaan vaikuttaa siihen, mitä kaunokirjallisuutta kouluissa luetaan tai mitä kirjoja kirjastoihin ostetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tänä päivänä voidaan puhua enemminkin siitä, mitä kirjoja kirjastoista vauhdilla poistetaan. Kulttuuripääomaa.
Ilmoita asiaton viesti
Johan niitä kirjoja sensuroidaan ja uskoakseni niin tehdään myös Ylessä ohjelmille.
Ja tässä ovat käsittääkseni kunnostautuneet vihervasemmistofeministisetmukasuvatsevaiset.
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi tämä on viety askelta pidemmälle, ja Bella ja muut Vihreiden sensitiivisyyslukijat varmistavat, ettei niissä kouluihin ja kirjastoihin päätyvissä kirjoissa ole vääriä sanoja ja ajatuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Mika, olen sisällöllisesti päinvastaista mieltä, mutta kirjoituksellisesti blogisi on eheä ja pituudeltaan aivan superhyvin mitoitettu! Ei yhtään liian vähän, eikä yhtään liian paljon, harvoin näin onnistutaan.
Ilmoita asiaton viesti
Joskus onnistuu toisinaan sitten taas ei =)
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän se on, meitillä ihmisillä.
Ilmoita asiaton viesti