Olkaa varovaisia toivoessanne pienempiä opetusryhmiä
HS:n vaalikoneessa kysyttiin, pitäisikö peruskouluissa rajoittaa lailla oppilaiden määrää yhtä opettajaa kohden. Ehdokkaiden enemmistö kaikista puolueista oli sitä mieltä, että pitäisi. On harhaista kuvitella, että tällä olisi välttämättä juurikaan mitään tekemistä sen kanssa, että osaamattomuuskehitys maassamme erityisesti matemaattikan osalta saataisiin katkaistua. Helpot ratkaisut tuskin koskaan ovat oikeita ratkaisuja kompleksiseen ongelmaan, vaikka rahaa olisi tuhlattavaksi asti. Näin ei ole nytkään.
Vaikka liian suuri luokkakoko nähdään mielellään syynä oppimistulosten laskuun, luokkakoko ei ole yhteydessä oppilaiden osaamiseen tai heidän oppimiseen ja kouluun liittyviin asenteisiinsa (Luokkakoko tutkimus). Professori John Hattien metatutkimus on yksi tunnetuimmista tutkimuksista, joissa on pyritty selvittämään eri tekijöiden vaikutuksia oppimistuloksiin. Metatutkimus koostuu 800:sta tutkimuksesta ja kätkee sisäänsä 80 000 000 oppilaan otoksen. Tutkimus osoittaa, että luokkakoko selittää vähän tai ei lainkaan oppilaiden opintosaavutuksia. Merkityksellisin tekijä oppilaan oppimisen kannalta on opettaja ja hänen kykynsä luoda oppimisen mahdollisuuksia ja kyky tukea oppilaan itseohjautuvuutta. Aiheellisempaa kuin luokkakokokeskustelu olisikin kysyä, miten suomalaisessa koulussa tuetaan pedagogiikan uusiutumista ja ylipäätänsä toteutetaan pedagogista johtamista? Vaikka helposti syntyy mielikuva, että hyvä opettaminen on yksinomaan opettajasta kiinni, näin ei suinkaan ole. Opettaja ei toimi tyhjiössä ja monet vallitsevat käytänteet, joissa resurssit korvamerkitään, estävät opetuksen kehittämistä. On syytä ymmärtää, että vaikka keskustelu luokkakokojen pienentämiseksi on lähtökohdiltaan positiivinen sikäli kun sillä halutaan vaikuttaa opettajien ahdinkoon, luokkakokojen pienentämisellä voi olla kauaskantoisia negatiivisia vaikutuksia. Näin on etenkin silloin, jos luokkakoolle säädetään yläraja, joka estää oppilaiden joustavan ryhmittelyn erikokoisiin oppilasryhmiin.
Osaamattomuus maassamme etenkin matematiikan osalta on tällä hetkellä niin karu, että jokaisessa oppilaitoksessa on syytä pysähtyä miettimään, miten matematiikan opetukseen suunnatut resurssit käytetään ja kuinka resurssikäytänteet edistävät tai ehkäisevät pedagogiikan uusiutumista. Opetan itse tällä hetkellä ammattikorkeakoulussa insinööriopiskelijoita. Minulla on opiskelijaryhmiä, joissa varovasti arvioiden puolella opiskelijoista matematiikan osaaminen on alakoulun tasolla. Osaltaan taso johtuu luonnollisesta vuosien tuomasta taantumisesta, joka on seurausta erityisesti laskurutiinin kaikkoamisesta. Tänä pivänä se on valitettavan usein seurausta myös siitä, että peruskoulussa tai toisen asteen oppilaitoksessa vaadittavaa matematiikan osaamisen tasoa ei ole koskaan saavutettukaan. Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen uusin raportti tylysti osoittaa, kuinka kolmasosalla yhdeksännen luokan oppilaista matemaattinen osaaminen oli vuonna 2021 korkeintaan kuudennen luokan keskiosaamisen tasolla. Näin hurjaa osaamattomuusongelmaa ei paranneta paukuttamalla perusasioita, eikä sitä paranneta jakamalla oppilaita pienempiin opetusryhmiin. Tarvitaan oppimisen kulttuurista muutosta, jossa opiskelijoiden matemaattinen identiteetti rakennetaan uudestaan. Henkilökohtaisesti en tykkää vallalla olevasta diskurssista, jossa korostetaan yksinomaan varhaisen matematiikan oppimisen merkitystä. Varhaisen matematiikan oppimisen merkitys myöhemmälle opinnoissa menestymiselle on keskeinen, mutta ei tule unohtaa heitä, joilta tämä juna meni jo. Itse näen, että jokaisella ammattikorkeakouluun sisään astuvalla on periaatteessa mahdollisuus selviytyä insinööriopinnoista, mutta käytännössä näin ei välttämättä ole ilman merkittävää muutosta resurssiajattelussa, erityisesti lisäresurssitarveajattelussa.
Jos ja hyvin usein kun lisäresurssit korvamerkitään oppilasryhmän kokoon, saatetaan olla tilanteessa, jossa lisäresurssit muotoutuvat ainoastaan ’opettajan saataviksi’, ei ’oppilaiden saataviksi’. Näin on erityisesti tilanteissa, jossa oppilasryhmät jaetaan pienemmiksi kokonaisuuksiksi esimerkiksi laskuharjoituksia varten ja oppilaalla on oikeus osallistua ainoastaan omalle ryhmälleen osoitettuun opetukseen. Ryhmäjakojen seurauksena opettaja saattaa saada kaksin- tai kolminkertaisen resurssimäärän verrattuna siihen määrään, jonka opettaja saa ilman pienryhmäjakoja. Molemmissa tilanteissa yksittäinen oppilas kuitenkin saa saman verran opetusta. Huomatkaa, että tässä kuvauksessa en ota mitään kantaa siihen, mitä laskuharjoitusryhmissä tapahtuu. Tyypillisesti tämä on todellisuus myös resursseja jaettaessa. Sijaa pedagogiselle keskustelulle ei ole. Jos opetustilanne on yhden ihmisen monologia, on ihan sama, istuuko luokassa sitä kuuntelemassa 10 vai 60 opiskelijaa. Tarvitsemme lisäresurssikeskustelun rinnalle kipeästi keskustelua siitä, mihin resursseja käytetään ja olisiko jotain hyvin oleellista oppimiseen liittyvää saavutettavissa, jos resursseja suunnattaisiin toisin. Itse erityisesti kannatan ajatusta pajatoiminnasta, jossa opettajan saamat resurssit eri matematiikan kursseista yhdistyvät yhdeksi opiskelijoiden käytettävissä olevaksi kokonaisuudeksi ja mahdollistavat oppimisen eriyttämisen myös ajan suhteen. Siinä missä yksi opiskelija voi tarvita puoli vuotta ensimmäisen matematiikan kurssin loppuun saattamiseksi toinen voi puolessa vuodessa suorittaa kaikki tutkintoon vaadittavat matematiikan kurssit. Ketä lopulta palvelee se, että meillä tuntuu edelleen olevan tarve raamittaa oppimista ikään kuin olisimme cooper-testissä ja laittaa opiskelijat tämän testin mukaisesti paremmuusjärjestykseen? Ei ainakaan yritysmaailmaa, jonne kaivataan todellisia osaajia, eikä ’armovitosilla’ koulutaipaleensa suorittaneita.
Pienempi ryhmäkoko ei tietenkään ole autuaaksi tekevä ratkaisu, vaikka sillä on merkitystä. Jos meillä on 30 oppilaan ryhmä ja 20 oppilaan ryhmä, pitäisi olla selvää, että 20 oppilaan ryhmässä opettajalla on enemmän aikaa yksittäiselle oppilaalle. Kokonaan toinen asia on sitten erilaiset ryhmittelyt ja resurssien jakamiset.
Niitähän ei reaaliaineissa yleensä ole ellei luokkaan ole integroitu erityisen tuen oppilaita.
Matematiikan osaamisen taantuma on vain yksi osa-alue yleisessä osaamistason laskussa. Muidenkin taitojen laskusta on syytä olla huolissaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä. Ei järkeä voi oppilaan päähän saada lisää millään ulkopuolisilla konsteilla. Muistinvaraista tietoa voidaan kyllä jossain määrin lisätä.
Pitäisi jo pikkuhiljaa alkaa myöntämään se tosiseikka että toiset ovat älykkäämpiä kuin toiset ja näitä vähemmän älykkäitä ei pitäisi tunkea korkeakouluihin vaan heille pitää suunnata suoraan ammattiin opiskelupaikkoja.
Valitettavasti tällä hetkellä on niin, että ammattikouluista ei valmistu ammattimiehiä.
Vai mitä mieltä olette siitä, että kolme vuotta sähköpuolella opiskelleet eivät osaa tehdä edes yksinkertaisen omakotitalon rakentamisen vaatimia sähkötöitä.
Jos sellainen löytyy, niin tarvetta olisi.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä ryhmäkokokeskustelu on turhauttavaa myös varhaiskasvatuksessa ja niin joustamatonta😞
Ilmoita asiaton viesti
Tämä ryhmäkokokeskustelu on turhauttavaa myös varhaiskasvatuksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Ensinnäkin ihmiset jotka eivät kykene opiskelemaan Suomenkielellä tarvitsevat omat tukiluokkansa ja heitä on turha laittaa normaali kouluun. Toiseksi pienien luokkakokojen sijaan voitaisiin järjestää isoja luokkakokoja, joissa olisi useampi opettaja, mutta vain yksi luennoitsija.
Itselleni matematiikka ollut tavallaan vaikeata, koska ei ole tarvinnut panostaa kaavoihin ja ratkon ongelmat yleensä ihan vain päässä laskemalla. Tästä johtuen poikkeuslahjakkaat tarvitsevat myös oman ”tukiopetusryhmän”, jotta ei hukata ”neroja” tasapäistämisen takia.
P.s. aina kympin oppilas ilman opiskelua
Ilmoita asiaton viesti
Kieliongelmaan on yksinkertainen ja halpa ratkaisu. Jos ei läpäise kielitestiä, niin ei pääse alakouluun eli pitää olla koulukypsä. Jos ei läpäise kielitestiä, niin ei pääse ammattiopiskeluun. Tätä varten pitää olla esikoulu muun kielisille, jossa pääpaino on suomenkielessä. Jos tästä tingitään, niin mikään raha ei riitä. Kun on selvät säännöt, niin perheetkin tietävät, missä mennään. Alle 12-vuotiaat oppivat kielen luontaisella menetelmällä eli kielikylvyllä. Aikuiset joutuvat pänttäämään, jos eivät ole hyviä kielissä.
Jos aikuisena ei opi suomenkieltä koulua varten, niin sitten muut hommat kutsuvat. Suomessa on edelleen suuri määrä ammatteja, joissa hommat oppii viikon perehdytyksen jälkeen, jos sokeri sulaa suussa.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti minulla on ollut useampi LÄÄKÄRI joka ei osaa suomea/ruotsia/englantia. Hienoa ja kivaa.
Ilmoita asiaton viesti
Let parents decide which school child attends
Let teachers teach instead of indoctrinate
Let kids compete in class if they fail let’s make them retake class
Ilmoita asiaton viesti