Suomalaisista opettajista ei voida enää puhua yhtenäisenä joukkona
Yle uutisoi 24.7.2020 kuinka koulut valmistautuvat paikkaamaan korona-ajan oppimisaukkoja. Kasvatustieteen professori Katariina Salmela-Aro pohtii korona-ajan vaikutuksia myös Ylen aamussa ja toteaa erityisesti matemaattisluonnontieteellisten aineiden etäopetuksen olleen haastavaa.
Salmela-Aro on tutkinut korona-ajan vaikutuksia sekä opettajiin että oppilaisiin. OAJ:n kanssa yhteistyössä toteutettuun tutkimukseen osallistui noin 1500 opettajaa. Tutkimus kiinnittää huomiota opettajien uupumiseen. Joka viides opettajista koki olevansa uupunut työssään etäopetuksen aikana ja joka kymmenennellä opettajalla olivat kaikki uupumuksen oireet hälyttävän korkealla. Näillä opettajilla työn merkitys oli kadonnut ja riittämättömyyden tunteet olivat jatkuvasti pinnalla. 10 %:n suuruinen oli myös niiden opettajien joukko, joiden havaittiin olevan ylisitoutuneita työhönsä ja tekevän valtavasti töitä etäopetuksessa onnistuakseen. Vastaavia ääripäitä ei Salmela-Aron mukaan ole aiemmin Suomessa havaittu. Kahden näin selkeän ääripään muodostuminen puhuu mielestäni vahvasti sen puolesta, ettei suomalaisista opettajista tulisi puhua yhtenäisenä joukkona. Etäopetus ei siten ole pelkästään nostanut huolta oppilaiden eriarvoistumisesta vaan myös opettajien.
Oppilaita koskevassa korona-ajan tutkimuksessa kiinnitettiin huomiota etäopetustilanteiden aikana esiintyviin optimaalisiin oppimisen hetkiin. Optimaalisen oppimisen hetkellä Salmela-Aro viittaa oivaltavan oppimisen hetkeen, joka koostuu kolmesta osatekijästä: (1) oppilas on kiinnostunut aiheesta, (2) oppilas kokee oppimisen haasteita ja (3) oppilas kokee omaavansa taitoja vastata haasteisiin. Tavallisesti näitä oppimiselle optimaalisia hetkiä on tutkimuksissa havaittu olevan 15-20 % kaikista tutkituista oppimisen hetkistä. Etäopetuksen aikana näitä oppimiselle otollisia hetkiä tunnistettiin olevan ainoastaan 5 % tutkituista tapauksista.
Ylen uutisessa toisena asiantuntijana on Suomen rehtorit ry:n puheenjohtaja Antti Ikonen. Hän tunnistaa Salmela-Aron osoittaman huolen, mutta näkee korona-ajassa jotain hyvääkin – luottamisen korostumisen, joka on saanut etäopetuksen myötä uusia ulottuvuuksia. ”Luottamus oppilaaseen korostui, kun työ sujuu ja opinnot etenevät, vaikka emme olleet paikan päällä varmistamassa. Luottamuksen kulttuuri koki ison askeleen eteenpäin tässä. Modernin työnteon ja oppimisen kivijalkana on luottamus eikä kontrolli”, hän toteaa. Itse jatkaisin tähän vielä, että yhtä lailla oppilaan tulisi voida luottaa opettajaansa ja siihen, että opettaja pyrkii kaikin tavoin tukemaan ja auttamaan oppilasta oppimisessaan eikä rankaisemaan osaamattomuudesta tai siitä, että oppilas avoimesti viestii oman oppimisensa haasteista.
Vaikka korona-aika on osoittanut huutavan tarpeen formatiiviselle arvioinnille, sen arvoa ei edelleenkään tunnuta tunnistavan. Formatiivista arviointia toteuttavan opettajan olen aiemmin ajatellut lähtevän liikkeelle seuraavasta kahdesta perusoletuksesta: (1) Oppilaat eivät opi, vaikka kuinka hyvin opetan. (2) Jos en selvitä, mitä he eivät oppineet/ymmärtäneet, en voi auttaa heitä ylittämään ongelmiaan. Salmela-Aron haastattelun pohjalta lisään vielä kolmannen oletuksen, joka opettajan tulisi opetusta ja arviointia suunnitellessa tehdä: (3) Todennäköisesti hetki, jonka vietän yhteisesti oppilaiden kanssa, ei ole heidän oppimisen kannalta kaikista otollisin oppimiselle. Itse vahvasti uskon, että opettajien riittämättömyyden tunne muuttaa muotoaan, kun lähdetään liikkeelle näistä kolmesta oletuksista sen sijaan, että ummistamme silmät niiltä. Joka tapauksessa opettajien uupumiseen on kiinnitettävä huomiota, koska se vaikuttaa oppilaiden oppimiseen. Haastattelun lopuksi Salmela-Aro toteaa, että opettajia on ohjattava pohtimaan omia resurssejaan ja sitä, mitä muutoksia he voivat työssään tehdä. Erityisiä voimavaroja hän näkee yhteisöllisyydessä ja yhteisopettajuudessa.
Lopuksi on syytä todeta, että vaikka Yle uutisoikin siitä, kuinka koulut valmistautuvat paikkaamaan korona-ajan oppimisaukkoja, tulee ymmärtää, ettei nämä ole matematiikassa kovin helposti paikattavissa. Metsämuurosen pitkittäistutkimus on paljastanut kauan ennen koronaa, kuinka hurjia oppilaidemme osaamisaukot matematiikassa ovat. Siinä vaiheessa, kun oppilaat lopettelevat Suomessa toista astetta, liki viidesosa on matemaattisilta taidoiltaan viidesluokkalaisen tasolla tai alle.
Toivottavasti opettajat ei ole niin yhtenäinen joukko, että kaikkien mielestä hiilidioksidi olisi myrkky ilmakehässä.
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni matematiikka kuuluu niihin aineisiin, joiden osalta suuri osa oppilaista/opiskelijoista tarvitsee aika lailla ”kädestä pitäen”-ohjausta. Tuon ohjauksen jälkeen monet etenevät pitkällekin.
Kommenttini tarkoitus on tuoda esille se, että jos opettaja näkee luokkatilanteessa oppilaalla olevan vaikeuksia, niin hän huomaa sen heti ja kykenee siihen puuttumaan. Mutta etäopetuksessa tuota yhteyttä ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
On totta, ettei etäopetuksessa ole samanlaista yhteyttä kuin luokkaopetuksessa ja siksipä etäopetusta ei pitäisi suunnitella lähiopetuksen lähtökohdista. Bloggasin tästä aiemmin. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mrstoivola/kun-suunnittelette-etaopetusta-unohtakaa-lukujarjestys/
Totuus taitaa kuitenkin olla se, etä opettajat ovat syystä tai toisesta pystyneet aika huonosti puuttumaan ongelmakohtiin myös normitilanteissa. Matematiikan opettamisessa on hyvin vahvasti läsnä oppimisen illuusio. Jos siinä vaiheessa, kun oppilaat lopettavat lukiota tai ammatillista koulutusta, 4 % oppilaista on matematiikassa toisluokkalaisen tasolla ja 18 % oppilaista maksimissaan viidesluokkalaisen tasolla, jossain mättää ja pahasti.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö oppilaita enää opeteta ”viittaamaan” ja kysymään jos eivät ymmärrä?Oppilaista on itsestään kiinni avun saaminen. Ei ole opettajan asiana arvuutella, menikö oppi perille vai ei.Mielestäni, mitä olen lukenut etäopiskelun vaiheista, opettajat ovat suoriutuneet ihan hyvin siitä. Oppilaat ovat myöskin suoriutuneet, suurin osa, hyvin ja ovat jopa innovoineet siinä uusia asioita samalla. Luokassa on ihan samat oppilaat jotka oppivat taikka eivät. Lasten vanhemmilla on myöskin oma roolinsa omien lastensa opiskelussa, kannustaminen ja auttaminen, jos osaavat.
Ilmoita asiaton viesti
Opettajat tietävät, mikä vakavin ongelma on.
Onhan syntyvyyskin lisääntynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus. Toivottavasti kommenttiosasto ei pilaa.
Ilmoita asiaton viesti
Sehän tapahtui jo ekassa kommentissa.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitit sanoa ”edellisessä”? Siinä olemme samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei toki. Sellaiset voi skrollata yli. Kuten sinutkin.
Ilmoita asiaton viesti
Eli sinun komenttisi? No hyvänen aika, taas ollaan täsmälleen samaan mieltä. Älynpuuteesi ei varmaankaan johdu puoluekannastasi, tai muuten vihreät ovat korruptoineet Suomen akatemian vielä pahemmin kuin luulen ja jakaneet tohtorinarvoja pelkästään kavereilleen.
Ilmoita asiaton viesti
Piti oikein tarkistaa miten paljon älykkäitä puheenvuoroja oletkaan kirjoittanut kun sinulla on pokkaa moittia muita älyn puutteesta. Tässä tulos:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/author/uninenmies/
Ilmoita asiaton viesti
Eli asiasisältö on täsmälleen sama, kuin omissa kirjoituksissasi. Ja enhän minä hyvänen aika kaikkia muita täällä älyn puutteesta hauku.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän sinulla ole varaa siitä haukkua ketään, jos rehellisiä ollaan. Ja ollaanhan me, paitsi persut. Kauas on tultu perussuomalaisten vennamolaisilta juurilta. ”Rötösherrat kuriin!” julisti Vennamo, mutta nyt se iskulause kuuluu ”Rötösherrat eduskuntaan!”
P.S. Anteeksi Toivola, tämä menee nyt aiheen vierestä. ”Voin vastustaa kaikkea, paitsi kiusausta.” (Oscar Wilde)
Ilmoita asiaton viesti
Ai jaa. Onko hiilidioksidi kielletty oppiaineissa? Silloin kun minä kävin koulua niin puhuttiin hiilidioksidista ihan luonnontieteen tunnilla, nyt en tiedä , kait se on kiellettyjen listalla?
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaisin tuota kyllä urbaanilegendaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Denialistien hullunhouretta. Ei pidä kaikkea roskaa uskoa.
Ilmoita asiaton viesti
Vai on opettaminenkin epätasa-arvoista ja tunnemaailman aallokoissa. Taidetaan liioitella vahvasti. Eihän tässä ole mitään järkeä. Aina joku Mäkynen-Virtanen hakee huomiota uraauurtavalla tutkimuksellaan, kun ei saa nimeensä von -etuliitettä. Jotainhan on tehtävä häntäänsä nostaakseen.
Matikan oppiminen on ihan oppilaan lahjoista kiinni. Lahjaton ei opi, vaikka kädestä pitäisi ope kiinni ja lahjakas oppii suoraan kirjasta lukemalla ja laskemalla. Korkeamman matikan oppiminen vaatii jo opastusta, mutta sitä tasoa ei koulussa vaadita.
Lyhyesti sanottuna etäopetus on ihan riittävää matikassa. Sellaiset oppilaat, joille matikka on vaikeaa on jätettävä rauhaan matikalta ja heidän keskityttävä aineisiin, joissa pärjäävät luonnostaan. Pakolla yrittämällä ei hommasta tule yhtään mitään muuta kuin stressiä kaikille osapuolille.
Ilmoita asiaton viesti
Perusopetuksen matematiikka ei kyllä ole lahjakkuutta vaativaa, se on puhtaasti harjoitteluaine. (Poisluettuna tietenkin ne, joilla on todettuna jokin matematiikkaankin ulottuva oppimisvaikeus.)
Ilmoita asiaton viesti
Tuo varmaan pitää paikkansa.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni isoin este matematiikan oppimiselle on, että oppilaat ajatellaan lahjakkaiksi ja lahjattomiksi. Tästä ajattelusta kärsivät lopulta kumpaankin ryhmään kuuluvat.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mrstoivola/260596-matematiikan-opettajan-pitaa-luoda-epaonnistumisen-kulttuuri/
Ilmoita asiaton viesti
Oliko se Samuel Beckett joka joskus sanoi ettei epäonnistumista pidä pelätä, yrittää vaan. Jos epäonnistut, yritä lisää. Epäonnistu paremmin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä. Fiksu mies. Jos ei ole koskaan epäonnistunut, niin tuskin on myöskään tehnyt mitään ihmeellistä. Bruce Oreck taisi olla toinen, joka sanoi, ettei ymmärrä, miten suomalaiset ymmärtävät epäonnistumisen niin väärin. Epäonnistumista on vain se, että ei opi epäonnistumisistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kai etäopetuksessa on haasteena ainakin se, että oppilaalla on kotona enemmän ylimääräisiä, häiritseviä virikkeitä. Sen takiahan luokkahuoneet ovat askeettisia, jotta tulipa sinne pakotettuna tai myöhemmällä iällä vapaaehtoisesti, huomiolle ei ole ylimääräisiä kohteita.
Eli itse en usko kohtaasi kolme: ”hetki, jonka vietän yhteisesti oppilaiden kanssa, ei ole heidän oppimisen kannalta kaikista otollisin oppimiselle.”
Jos opettajalla ei ole keinoa rajoittaa niitä huomion hajauttajia siellä piuhan toisessa päässä, on vaikea ajatella huonon oppimisen olevan mitenkään opettajan vika. Ehkä oppilas katselee mieluummin sivusilmällä televisiota jtsp. Aika turhaa painolastia opettaja joka tapauksesa itselleen kasaa, jos itse tuossa tilanteessa (vanhemmat töissä) ottaa kaiken vastuun.
Ilmoita asiaton viesti
Opettamisen ja oppimisen suhde on hyvin monimutkainen. Jos oppilas on pakotettu olemaan tietyllä hetkellä tietyssä tilassa tai etäyhteyden päässä, ei tämä ole mikään tae sille, että oppilas tuon tilaisuuden aikana oppii jotakin. Oppimista tapahtuu silloin, kun tahtotila on kodillaan ja oppilas saa eteensä sopivan tasoisia haasteita. Näin ei suinkaan aina ole ja varsinkin silloin, kun ei ole, ihan varmasti kiinnostaa nettipelaaminen kavereiden kanssa enemmän kuin jonkin etäopetustuokion seuraaminen.
Bloomin tutkimukset on osoittanu jo puoli vuosisataa sitten, että opettajan valitsema opetuksen taso on noin 20 %:lle oppilaista sopiva. Siitä ei sen sopivampi tule vaikka opettaja kunka kontrolloisi häiriötekijöitä.
Ilmoita asiaton viesti
”Totuus taitaa kuitenkin olla se, etä opettajat ovat syystä tai toisesta pystyneet aika huonosti puuttumaan ongelmakohtiin myös normitilanteissa. Matematiikan opettamisessa on hyvin vahvasti läsnä oppimisen illuusio. Jos siinä vaiheessa, kun oppilaat lopettavat lukiota tai ammatillista koulutusta, 4 % oppilaista on matematiikassa toisluokkalaisen tasolla ja 18 % oppilaista maksimissaan viidesluokkalaisen tasolla, jossain mättää ja pahasti.”
Olen työurani aikana toiminut sen verran opettajana, tosin en ensimmäisellä tai toisella asteella, että uskallan väittää merkittävän ongelman olevan opetushenkilöstön ja oppilasmäärän suhteen.
Mikäli opetettava asia on vähänkään vaativampaa, niin opettajan täytyisi kyetä käyttämään aikaa yksilölliseen ohjaukseen. Jos ryhmän koko on noin 200 opiskelijaa (korkea-asteella), niin henkilökohtaista kontaktia ei synny. Se ei vain ole teknisesti mahdollista.
Toisaalta jos ryhmän koko on alle 30 opiskelijaa, niin henkilökohtainen seuranta ja huomiointi on mahdollista. Oman kokemukseni mukaan merkittävä osa opiskelijoista/oppilaista kyllä oppii asian jos on tarjolla toimivaa ohjausta ja motivaatiota. Valitettavan usein resurssikysymys.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni opettajista ei edes pitäisi puhua yhtenäisenä joukkona, sillä varhaiskasvatuksen, alkuopetuksen, 4-6.luokkien, yläkoulun, ammatillisen koulutuksen ja lukioiden opettajat muodostavat kukin oman ryhmänsä. Toimenkuvat ovat kullakin ryhmällä erilaiset, samoin soveltuvat opetustavat.
Ilmoita asiaton viesti