Vapaudenkaipuu ja ääriryhmien väkivalta

Ranskaan liittyvä pilapiirrosmellakka ja niistä aiheutuneet ääri-islamistien väkivallanteot ovat herättäneet voimakkaita reaktioita ympäri maailman, ja syystäkin. Ääri-islamistien väkivaltainen vastareaktio pilapiirroksiin on äärimmäisen tuomittavaa ja herättää paljon pohdintaa, kuinka ylläpitää yhteiskuntarauhaa ja millainen on sananvapauden rooli demokraattisessa oikeusvaltiossa.

Usein perustellaan, että sananvapauden avulla saadaan aikaiseksi avointa keskustelua yhteiskunnassa. Se on totta, mutta silti usein unohdetaan, että sananvapauteen kuuluu vastuu. Julkaisemalla julkisesti jotain seikkoja, tietäen, että kyseinen asia tulee loukkaamaan esimerkiksi miljoonittain (ellei miljardittain) ihmisiä, tietää julkaisija varmasti, ettei hänen lähtökohtainen ajatuksensa ole pyrkiä saavuttamaan avointa tai rakentavaa keskustelua, vaan päinvastoin, aiheuttaa vihaa ja horjuttaa yhteiskuntarauhaa.

Sananvapaus on kallisarvoinen asia ja demokratian perusta, jonka saavuttamiseksi esimerkiksi Ranskassa, on taisteltu hyvin pitkän aikaa. Ihmisoikeudet tunnustavassa oikeusvaltiossa, sananvapaudella tulee olla raamit, joiden ansiosta sananvapautta ei voida käyttää hyväkseen tietoisesti pahantahtoisin tai loukkaavin aikein. Ihmisryhmien, ihmisten, vähemmistöjen tai aatteiden tahallinen, julkinen pilkkaaminen ei ole vastuullista sananvapautta, vaan keino lisätä vihaa ihmisten tai kansanryhmien välille.

Vaikka kuinka ihmisryhmiin, ihmisiin, vähemmistöihin tai aatteisiin kohdistuvaa pilkkaa on pilkkaajien toimesta usein perusteltu ”tarkoituksena avata keskustelua”, mitään rakentavaa sillä ei koskaan ole saavutettu eikä tulla saavuttamaan. Kuten valitettavasti Ranskan tapahtumista voi huomata, siten saadaan vain heräämään uinuvat ääriryhmät, jotka eivät osaa reagoida muutoin kuin väkivallalla. Demokraattisessa oikeusvaltiossa rakentavaan ja kehittävään keskusteluun on kyettävä pyrkimään ilman tarkoituksenhakuista vihanlietsontaa. Vapaudenkaipuu ja vastuullinen sananvapaus eivät poissulje toisiaan.

 

Muhis Azizi

Turun kaupungin hallituksen jäsen

MuhisAzizi

Turun kaupunginvaltuutettu, kaupungin hallituksen jäsen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu