AMK-opiskelija? No mutta on sekin ihan ok

Kyseisen lauseen kuulin opiskelijatapahtumassa satunnaiselta yliopisto-opiskelijalta. Olin tällöin porukan ainut amk-taustainen opiskelija. Kirjoitin kohtaamisesta Twitteriin, enkä ajatellut asiaa enää sen kummemmin. Seuraavana aamuna avasin puhelimeni ja sosiaalinen mediani suorastaan tulvi viestejä ammattikorkeakouluopiskelijoita, jotka kertoivat kokemuksia samankaltaisesta kohtelusta.

Tämä on vain yksi esimerkki yhteiskunnassamme vallitsevassa AMK-opiskelijoiden väheksymisestä. Ammattikorkeakouluista valmistuvat sairaanhoitajat, poliisit, insinöörit, koodarit ja lukuiset sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset muodostavat yhteiskuntamme vahvan selkärangan, jota ilman hyvinvointivaltiomme ei pärjäisi.

Ammattikorkeakoulututkinto on korkeakoulututkinto siinä missä yliopistotutkintokin. On totta, että painotukset ovat erilaisia. Siinä missä yliopisto-opinnot pohjautuvat tieteeseen ja tutkimuksen tekemiseen, ammattikorkeakouluissa opiskelu on paljon käytännönläheisempää. Enkä missään nimessä halua myöskään vähätellä yliopisto-opiskelijoita. Tarvitsemme molempia yhteiskuntamme pyörittämiseen.

Minua vilpittömästi ihmetyttää AMK-opiskelijoiden kohtaama väheksyminen. Duaalimallin hienous on juuri siinä, että eri paikoissa opiskellaan eri asioita erilaisilla metodeilla. Itse olen erittäin ylpeästi ammattikorkeakouluopiskelija ja kaikkien muidenkin ammattikorkeakouluopiskelijoidenkin on syytä olla! Akateemiset osaajat tarvitsevat rinnalleen konkreettista yritysosaamista ja käytännönläheistä tekijäasennetta. Yliopiston tutkimus taas löytää tiensä kaikkien meidän käyttöön konkreettisen osaamisen tasolla.

Ole siis ylpeästi ammattikorkeakouluopiskelija. Minä ainakin olen!

Nea Nättinen
Kokoomus Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu