Oliko syy suomalaisten & sakujen epäonnistumiseen kesällä 1941 Kuolassa Suomesta bolsuille välitetyt tiedot?

Jota pähkäillään täällä. No totta kai oli. Se välittikö tietoja joku täkäläinen, saku, neukkuvakooja vaiko kaikki kimpassa erikseen on epäoleellista.

Operaatio Hopeakettu oli suunnittelma Saksan ja Suomen välisestä yhteisoperaatiosta Neuvostoliittoa vastaan jonka suunnittelu alkoi joulukuussa 1940. Norjan armeijan (AOK Norwegen) esikuntapäällikkö Erich Buschenhagen vieraili Suomessa ja laati suunnitelman, joka määrittäisi Suomen roolin sodassa, johon sisältyi ensimmäinen luonnos Saksan ja Suomen yhteisoperaatiosta Neuvostoliittoa vastaan. Operaation yksityiskohtaisen suunnitelman laati Norjan armeijan komentaja Nikolaus von Falkenhorst ja hänen esikuntansa tammikuussa 1941.

18. helmikuuta 1941 Buschenhagen saapui Helsinkiin, ja hän kävi seuraavina päivinä neuvotteluja Suomen kenraaliesikunnan edustajien kenraali Aksel Fredrik Airon ja kenraali Erik Heinrichsin kanssa.

Olisi ollut täysin käsittämätöntä mikäli neukkujen tiedustelu ei olisi päässyt kärryille ja piippalakit varautuneet siihen, että Suomi oli kimpassa natsisakujen kaa ja Neukkulaan hyökätään Pohjois-Suomesta käsin ja että kohteena on nimenomaan Murmansk ja Murmanskin rata, mitä muuta strategisesti merkittävää siellä muutakaan oli? Eiköhän se ollut bolsuille melko selvää jo kauttakulkusopparin ja asetoimitusten perusteella ilman mitään täkäläisten ministeriden jälkipähkäiltyjä valtiopetoksiakin. Luftwaffen jengiä oli jo kesäkuun 1941 alussa mm. Petsamossa ja parissa muussa mestassa parantelemassa lentokenttää stuka gruppea varten, rankentamassa hangaareita, miehistöparakkeja, ammusvarastoja ja ilmatorjuntaa. Mikäli bolsujen sotilastiedustelu ei ollut tästä selvillä ja osannut odottaa tulevaa koko poppoo olisi ansainnut päästä killumaan. Kun asiaa kelaa tarkemmin niin tulee väkisinkin mieleen, että mitään ei yritettykään salata vaan sakujen puolelta yritettiin uskotella bolsuille, että hyökkäyksen avaus tulee olemaan siellä jolloin sakut laskeskelivat Barbarossan avauksen saavan yllätys etua.

Falkenhorstin antaman käskyn mukaan sakujen vuoristoarmeijakunnan hyökkäys kohti Murmanskia alkaisi 29.6. ja sakujen XXXVI armeijakunnan sekä Siilasvuon sakujen esikunnalle alistetun III armeijakunnan (III AK) hyökkäys kohti Muurmannin rataa 1.7. Kolmeen kiilaan jaettu hyökkäys johti siihen, ettei hyökkäykselle saatu selkeää painopistesuuntaa eivätkä sakujen joukot riittäneet millään hyökkäyssuunnalla neuvostojoukkojen lyömiseen ja tehtävän toteuttamiseen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu