Chișinăussa riemuittiin Euroopasta vaan ei viisuista

Moldova juhli Eurooppa-päivää jälkijunassa lauantaina 13. toukokuuta, kun Piața Marii Adunări Naționale (PMAN):lle kokoontui tuhansia paikallisia näkemään, kokemaan ja kuulemaan Euroopan antimista. Maakohtaiset teltat ja herkut sekä lavashow’t viihdyttivät väkeä, viranomaiset esittelivät kalustoaan, ja kuriositeettina energia-asia näkyi parissakin pisteessä. lltaa kohti väki innostui jopa perinnetansseihin, ja paikallisartistien konsertti huipensi ehtoon – mutta hupaisasti Euroviisu-livekatsomo torjuttiin äänestämällä.

 

Torimainen tapahtuma
Puhtaan fyysisesti järjestelyt muodostuivat markkinamenosta esittelytelttoineen ja muonamökkeineen. Viimeksi mainituissa hyveitä tarjosivat Euroopan maat aakkosten alusta loppuun, isäntämaa mukaan lukien. Kotoisesta Suomestamme ei tosin ollut kuin esittelyteltta, jossa siniristilippu ja Marianne-karkki nähtävästi tekivät kauppansa; terveiset Bukarestin-lähetystön väelle, jos tätä luette.

Teltoissa huomiota herättivät useat Euroopan Unionin omien tahi paikallisten kautta toteuttamien projektien/avustusten esittelyt; näihin lukeutui oikeudellisia, nuorisoasiallisia ja energiallisia toimijoita. Ollaanpa kehitysavusta mitä tahansa mieltä yleensä, on kriittisesti arvioitava sitäkin, ettei Moldovan EU-lähentyminen ainakaan vähennä lainoitusten ja avustusten tarvetta. Esimerkiksi mainitsemieni viranomaisten, tässä tapauksessa Moldovan asevoimien, modernisointiin EU aivan hiljan osoitti 40+47 miljoonaa euroa.

 

Antoisa aurinkovoima?
Erityisesti silmiini pisti energia(kriisi)n näkyvyys, niin esittelyinä kuin keskustelupaneelina. Ehkäpä suurin syy tähän on kaverini Ilja, jonka firma hyödyntää aurinkoa vesilämmitykseen, perinteisten aurinkopaneelien ohessa. Menemättä teknisiin detaljeihin, kyse on vakuumiputkista, jotka ”imevät” aurinkoenergiasta jopa 92% ja lämmittävät veden noin 75-asteeseen; talvisaikaan lämpötila säilyy plussan puolella.

Iljan mukaan Moldovassa on runsas 280 paistepäivää, mutta paikallinen mentaliteetti ei suosi pitkäaikaista investointia: moldovalaisille on hankala perustella ensiksi talon eristämistä, katon täyttämistä paneeleilla, vesilämmityslaitteen asennusta, ja sitten pitäisi vielä odottaa energialaskun pienentymisen satoa vuosia. Keksijä-omistaja kaipaili sijoittajaa noin viidesosan panoksella, mutta ounastelen 8/10 osaan yhtä lailla kätkeytyvän eurooppalaista tukirahaa. Välttyäkseni ottamasta kantaa lausahdinkin Iljalle, että puhut väärää markkinaa edustavalle henkilölle – teillä paistaa 285 vuorokautta, meillä tuskin edes loppua kahdeksaakymmentä.

 

PMAN ~ Suuren kansalliskokouksen aukio, viittaa kielilakia 31.8.1989 edeltäneisiin suurmielenosoituksiin moldovan kielen puolesta.

 

Chișinău
Republica Moldova
14.5.2023

Nico Lamminparras

Pitkäaikaistyötön työnhakija
Fil. maist.
Väitösluonnos: "Ei-venäläinen läheinen. Moldova Moskovan (geo)politiikassa 2020-2024"

Runsas 14v sitten humpsahdin Moldovan-Transnistrian konfliktin tiimellykseen; siitä tulikin suvereeni bravuurini. Mutta kuin aina, kun heittää kiven veteen, muodostuu ensimmäinen laine, sitten toinen, kolmas jne. Samaten eneni seurantavastuualueeni ex-Neuvostoliiton maista Balkanille ja toisinaan Keski-Eurooppaan saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu