Itäuutissähkeitä koonninomaisesti

Poikkeuksellisesti tuotan koontikatsauksen viime aikojen olennaisimmista edesottamuksista itäisellä valvonta-alueellani. Keskiviikon 24.1. romaanis-kansallisen juhlan, Romanialaisten ruhtinaskuntien yhdistymisen 165-vuotispäivän, mainitsen vain ohimennen; tähän viitaten olen aiemmin lukuisasti keskustellut. Kuitenkin todettakoon, että Transnistria peilikuva-juhlisti päivää kansalaiskulkueella, jossa hyväksyttiin kirjelmä Chişinăulle, 5+2-neuvotteluformaatin osallistujille sekä kv. yhteisölle paikallisten kuulemisesta ja Moldovalta toivottavasta tolkusta. Varsinaisesti aloitettakoon siitä, että Moldovan ulkoministeri Popescu erosi virallisesti eilen 29.1., jossa yhteydessä myös ministeriön vastuita jaettiin uusiksi. Toiseksi, Georgian pääministeri Irakli Garibašvili erosi samoin eilen 29.1., siitäkin huolimatta, että hän ja hänen johtopuolueensa ovat maan suosituimmat poliittiset toimijat. Pohjois-Makedoniassa ensimmäinen albaani, ex-puolustusministeri Talat Xhaferi, nousi pääministeriksi niin kutsuttuun ”tekniseen” hallitukseen. Mutta kuin aina idän yhteydessä, näitäkin tietoja pitää lähestyä varauksellisesti, eritoten piilevien intressien arvioimiseksi – MTV3:n myöhäisiltauutisten lausujia mukaillen, seuraavaksi kyynisiä uutissähkeitä.

 

Popşoi varapääministeriksi

Moldovan parlamentin varapuhehenkilö, FT Mihai Popşoi vannoi 29.1. virkavalansa varapää-, Ulko- ja Eurooppa-integraatioministerinä, mihin ”vastuuseen” hän ryhtyy ”mitä suurimmalla vakavuudella”. Hän seuraa tehtävässään loppukesästä 2021 ministeriötä ja maan länsiorientaatiota vetänyttä Nicu Popescua, joka peripateettisesti ilmoitti erostaan viime viikolla. Molemmat ovat hallitsevasta PAS-puolueesta ja tunnettuja pitkän linjan eurooppalaissuuntauksestaan.

Huomionarvoista on ministeriön uudelleenjärjestely. Varsinaisesti EU-jäsenyysasiaa edistää tässä yhteydessä ministeriksi korotettu, Christina Gherasimov, joka on valtiosihteerinä vastannut Eurooppa-yhteyden käytännön neuvotteluista. Suhteessa syksyn EU-kansanäänestykseen ja presidentinvaaleihin on mielenkiintoisinta seurata, millaisiin rooleihin niin Popşoita kuin Gherasimovia vastuun uusjaon myötä kasvatetaan; esimerkiksi mikäli kansanäänestys osoittaa sinänsä merkittävää, vaikkapa noin 35–40%, kielteisyyttä maan kurssia kohtaan, on mahdollista, että kasvojen ”pesemiseksi” jompikumpi korvaa pääministeri Dorin Receanin.

Georgian tuolileikki

Georgian pääministeri Garibašvili erosi niin ikään maanantaina 29.1. Ilmoitettuna syynä oli antaa tilaa uudelle pääministerille muodostaa tiiminsä ja teemansa ennen lokakuun parlamenttivaaleja. Länteen osin suuntaava mutta myös Venäjän-yhteyksiä avannut pääministeripuolue ”Georgialainen unelma” on maan suosituin ja kyselyissä voittaa myös syksyllä, joskaan ei edellisvaaleja 2020 vastaavalla äänimäärällä.

Kriitikot ovat korostaneet, ettei todellista muutosta tapahdu ja että maan talouskurimus pakottaa vaihdoksiin. Terävimmät ovat peräti huomauttaneet, että koko pääministerikierrätyksellä puolueen voimahahmo-kunniapuheenjohtaja Bidzina Ivanišvili ainoastaan osoittaa kaapin paikan kulloisellekin marionetilleen. Näkökanta on kyynisyydessään tarkka: mikäli povattu voitto jää toivottua pienemmäksi, saattaa nyt väitetyn oma-aloitteisesti väistynyt pääministeri esittää itsensä pelastajana ja palata puoluejohtoon; tai vieläkin täsmällisemmin, sama kuvio soveltuu erinomaisesti Ivanišvilille(kin).

Pohjois-Makedonian teknohallitus

Skopjessa hallitus erosi lain edellyttämällä tavalla 100 vrk ennen vaaleja, jotka pidetään 8 pnä toukokuuta. Niin paikallisesti kuin laajemminkin uudesta kabinetista uutisoitiin osin historiallisena, sillä ensimmäistä kertaa etninen albaani nousi pääministeriksi. Talat Xhaferi edustaa suurinta albaanipuoluetta, Demokraattista Integraatiounionia, on aikaisemmin toiminut puolustusministerinä ja erosi parlamentin puhemiehen paikalta tullakseen valituksi kabinetin ykköseksi.

Näissä ilakoinneissa unohtui kuitenkin se, että kyseessä on vain lainmukainen ”tekninen” hallitus; turhankin ilkeästi kärjistäen, maa suvaitsee albaanipääministerin vain, kun tämän valta rajoittuu suorittamiseen. Taustalla voi erottaa yhä sekä ulkoisesti että sisäisesti käytävän kiistan makedonialaisidentiteetistä, josta tarkemmin täällä. Vaikka teknohallitukseen lukeutui kansallismielisen opposition VRMO-DPMNE:n edustajia (kuten laki säätää) ei puolue äänestyksessä tukenut toimitusministeriötä – enemmän kuin päivänpoliittisia eriävyyksiä se kuvastaa jo toukokuun vaaliasetelmia.

Nico Lamminparras

Pitkäaikaistyötön työnhakija
Fil. maist.
Väitösluonnos: "Ei-venäläinen läheinen. Moldova Moskovan (geo)politiikassa 2020-2024"

Runsas 14v sitten humpsahdin Moldovan-Transnistrian konfliktin tiimellykseen; siitä tulikin suvereeni bravuurini. Mutta kuin aina, kun heittää kiven veteen, muodostuu ensimmäinen laine, sitten toinen, kolmas jne. Samaten eneni seurantavastuualueeni ex-Neuvostoliiton maista Balkanille ja toisinaan Keski-Eurooppaan saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu