Moldova EU:hun, unionin ongelmat jo saapuivat
Sunnuntaina 21 toukokuuta kymmenet tuhannet moldovalaiset tasavallan eri kolkista kerääntyivät PMAN-aukiolle, tällä kertaa valtapuolue PAS:n kutsumana. Vetoomus maan eurooppalaisuuden ja EU-jäsenyyden edestä kaikui liikuttavasti yksimielisenä. Kumma kyllä, epäilyksiä maksetuista kannattajista ei valtapuolueen yhteydessä esitetä, opposition tapauksessa säännöllisesti. Myöskään maata jo nyt halvaavista ongelmista ei esiinny pohdintaa, mm. korkeakoulututkinnolla ei ole arvoa, ja nuorten aikuisten elintaso ja palkat jäävät kauas edeltävistä sukupolvista. Traagisinta on, ettei mikään länsi-integraatio näitä paranna – kyseessähän ovat nimenomaan yleiseurooppalaiset ilmiöt.
Eurooppa ykkösarvo
Lukuisissa puheenvuoroissa Chișinăussa – joita pitivät PAS-puolueen, kulttuurin ja urheilun silmäätekevät – korostui eurooppalaisuus ainoana vaihtoehtona taata Moldovan kehittyminen sekä tulevien sukupolvien onni ja auvo. Loogisesti korulauseita kuultiin pääministeri Receanin ja presidentti Sandun huulilta, Euroopan parlamentin puhehenkilön Roberta Metsolan hurratessa vieressä. Tätä ennen Metsola oli vakuuttanut EU:n tukea Moldovan vääjäämättömälle länsipolulle.
Olipa tempauksen osallistujamäärä arvioitu 80 000 henkeä tai vähemmän, ilmiselvästi suuri osa tavan kansasta kannattaa EU-integraatiota. Tämä siitäkin huolimatta, että maaseudun piirikunnista mahdollisesti maksetut ja tuodut hurraajat laskettaisiin pois. Esimerkiksi huhtikuun 2023 alussa Eurooppa-suuntausta kannatti vajaa 59 %, Euraasian Unionia noin 23 % ja kiintoisasti passiivisuutensa tai EOS ilmoitti vajaa 17 %.
Perspektiivittömyys säilyy
Yllättäen kriittisiä äänensävyjä kuuluu juuri nuorten aikuisten suusta. Keskustellessani näiden kera esille nousevat ongelmat samat kuin koko Euroopassa, koto-Suomestamme (ja allekirjoittaneesta) puhumatta. On tutkinto, jolla ei ole käytännön arvoa; työpaikka ehkä on, mutta se periytyy opintojen sivutoimista eikä siten tuota riittävää leipää valmistuneelle. Saati, että pesti seuraisi koulutustasoa.
Ne nuoret, jotka olivat käyneet Euroopassa töissä, osoittivat kitkerääkin kritiikkiä – sielläkin teemme alemman tason töitä. Pohjolan korkea vero- ja hintataso tuntui olevan tiedossa; täällä monet toteavat erityisesti energiahintaa kohotetun viisi kertaa, lopullisen kWh-tariffin muodostuessa kuusi- tahi seitsenkertaiseksi. Kyynisesti katsoen, Moldovalta puuttuukin vain muodollinen EU-jäsenyys – unionin tuomat ongelmat siltä jo löytyvät.
Analyytikko!
Ilmoita asiaton viesti
Edelleenkin olen sitä mieltä, että Moldovan pitäisi kuulua Romaniaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ja lisää ongelmia on luvassa jos nuo Balkanin maat liittyvät eu:n, ainakin nettomaksajille.
Ilmoita asiaton viesti