Moldovassa olennaista luvut, ei Sandun jatko
Moldovan presidentinvaalien toinen kierros käydään 3 pnä marraskuuta, jota kohti keskinäiset sättimiset ovat nähtävästi kiihtyneet. Esimerkiksi istuva presidentti Maia Sandu toteutti informaatiosodankäyntiä toteamalla, että ilman ”äänten ostamista” hän kisaisi Renato Usatîin kanssa toisella kierroksella. Kolmanneksi jäänyt Usatîi kieltäytyi testamenttaamasta äänisaalistaan eikä säästellyt sanavarantoaan Sandua ja toiseksi tullutta Stoianogloa luonnehtiessaan. Tästäkin syystä Moldovan presidentinvaalien kiintoisin seikka ei ole se, saako Sandu toisen kauden, vaan se, millaiseksi ääniero Stoianogloon muodostuu. Kuta korkeammaksi vastapelurin saalis kohoaa, sitä pakotetummat presidentti ja PAS-puolue ovat uudistamaan hallintoaan – olipa lähtijänä pää- tahi muu ministeri, on vaihdokset kaavailtu vuodenvaihteeseen.
Ennakoissa nelisen prosenttia
Mikäli vaalitulosta lähestyy ennen ensimmäistä kierrosta tehdyistä hypoteettisista kyselyistä käsin, muodostuvat prosentit istuvalle valtionpäähenkilölle suosiollisiksi, joskaan eivät ylivoimaisiksi. 40,6% valitsisi Sandun, kun 36,4% äänestäisi Stoianogloa. Kyselyjen luotettavuutta halvaa kuitenkin se, ettei niihin sisälly ulkomoldovalaisten eikä Transnistrian oikeusvallan piirissä asuvien maanmiesten näkemyksiä. Äänestämättä jättäviä ja vielä päättämättömiä olisi yhteensä rapia viidesosa.
Sandun argumenttia Usatîin suosiosta tukee se, että jälimmäiselle ennakoitiin peräti 35,6%, ja se, että Sandun etumatka kutistuisi kolmeen prosenttiyksikköön. Toisaalta nukkuvien ja epävarmojen määrä nousisi 23 prosenttiin, so. yhä useampi aprikoisi äänestämisen mielekkyyttä. Huomionarvoista on, että venäjänkielellisyydelle (ja useiten yhtäaikaisesti Kremlille) myönteiset ehdokkaat, mm. ex-sosialistipääministeri Ion Chicu sekä Gagauzian entinen aluejohtaja Irina Vlah, yltäisivät hekin yli 30 prosentin. Kiriäkseen ensikierroksen tuloksestaan 25,95% Stoianoglo tarvitsee silti vähintään Chicun 2,05%, Vlahin 5,4% sekä ex-korruptiosyyttäjä Victoria Furtunăn 4,4% sekä liki jokaisen Usatîille menneen äänen; tällöinkin hän voittaa ainoastaan niukasti 51,59 prosentilla.
Odotettavissa muutoksia hallitukseen
Vaikka Stoianoglon voitto jää varsin epätodennäköiseksi, hänen äänimääränsä on hälyttänyt Sandun ja PAS-puolueen. Esimerkiksi presidentti äskettäin torjui ajatuksen noloksikin kääntyneestä EU-kansanäänestyksestä hallitsevan puolueen suosiomittarina. Analogisesti Stoianoglon äänestäminen saattaa osoittautua vastaavaksi tyytymättömyyden kanavoinniksi, mitä pelkoa Sandu itse asiassa jälkijättöisellä kommentillaan piiloviesti. Eri asia tietenkin on, kuinka moni kansalainen todella tulkitsee presidentinvaalin protestimahdollisuutena eikä esimerkiksi valitse nukkumista.
Presidentin ja hallituksen lievästä paniikista kielivät tuoreet vakuuttelut ”kansalaisten kuulemisesta”. Sangen epämääräisesti Sandu viittasi yleisesti onnistumisten ja haasteiden vaihteluun, mutta myös yksittäisiin ministereihin nimeämättä ja alaa mainitsematta. Muutoksia ei kuitenkaan tapahdu ennen vuoden vaihtumista, käytännössä ei ennen uuden presidentin virkaanastujaisia (gregoriaanisen) joulun alla. Tosin siinä epäluultavassa tapauksessa, että oikean kätensä Moldovan Tasavallan Perustuslaille laskee Stoianoglo, poliittinen umpikuja vain syvenee – ja heinäkuun sijasta parlamenttivaalit käydään ennenaikaisesti keväällä.
Sanoisinkohan tuosta Moldovan sisäpolitiikasta ml Transnistria; ei kait minkäänlaista vaikutusta Suomeen, ei kaupallista, ei poliittkista puhumattakaan kansainvälisestä politiikasta.
Jonkin verran Moldovan asioita kyllä seuraillutkin vuosien ajalta mutta kuten sanoin … .
Ilmoita asiaton viesti
Heissuli Kalle.
Pahoitan viivettä, ja kiitos osuvaisesta arviosta.
Tältäpä se valitettavasti vaikuttaa, näin siitäkin huolimatta, että juuri Moldovan SNT ja Transnistria (sekä Abhazia) olivat ”koekentät” Kremlin muokkautuvassa vaikutuspaletissa 1980-luvun lopulta etiäpäin; so. Donbas ei ole Transnistrian verrokki – Transnistria on esikuva. Huoh, niinpä saatamme päätellä seuraavan ikävän mietinnnön: aivan kuten Ukrainan tapauksessa (josta siitäkin tutkimus- ja analyysihistoriani on yhtä pitkä, ~16v; toim. huom.), ilmeisesti ainoastaan Dnestrin seudun tuleentuminen muuttaisi kiinnostuksen kertaheitolla.
Ilmoita asiaton viesti
Päivitys/ennakko toisen kierroksen aattona.
Moldovassa uurnillekäyntiä edeltävä päivä on lakisääteisesti vaalitoiminnasta rauhoitettu. Tosin tämän rauhan pitäminen on useimpia vaaleina paikoin kyseenalaistunut, sen saatoin havaita omin silmin havaita tarkkailukomennuksillani 2014 ja 2016.
Prikituoreina saapuneiden tietojen mukaan pääkaupungissa ja Rîșcanissa tehdyissä etsinnöissä on takavarikoitu äänten ostamiseen liittyvää materiaalia. Tosin tämän lahjonta-argumentin tehoa heikentää se, että se vain toistaa (ja luultavasti siksi myös toteuttaa) itseään. Moldovalaisia on Venäjältä matkustanut linja-autolasteittain kotomaahansa, väitetysti ilmaisena orkestroituna operaationa. Arviossa on varmasti oikeansuuntaisuutta, kunhan muistetaan, ettei Moldovan PAS-hallinto katsonut tarpeelliseksi avata kahta äänestyspistettä enempää koko Venäjälle – mm. Pietarin siirtotyöläiset jäivät näin uurnitta.
Kumpikin ehdokas piti 1.11. lehdistötilaisuuden, Sandu huomionarvoisesti venäjänkieliselle medialle. Istuva presidentti kommentoi mm. energiariippumattomuutta, Gazpromin kanssa kohdattuja ongelmia ja ”oikealle rannalle” [Moldovan oikeusvaltaan] tulleiden maanhenkilöiden passinvalintaa. korosti ilmaisunvapautta ja niin valtionpään kuin hallituksen arvostelumahdollisuutta – ”näemme eron vapaiden ja totalitarististen maiden välillä”. Huomisen kannalta kiintoisinta lienee, että muussa yhteydessä Sandu jälleen syyllisti vastapeluriaan Stoianogloa äänten ostamisesta ja vaati tätä julki tuomitsemaan ”rikollisryhmä Șorin” sekä vaalilahjonnan vastaanoton. Sandu on kuitenkin vakuuttunut, että tuloksen ratkaisevat rehelliset eivätkä ostetut äänet.
Kilpailija Stoianoglo – joka piti tilaisuutensa ensin romaniaksi/moldovaksi ja perään äidinkielekseen venäjäksi – kohdisti sanansa myös niiden ehdokkaiden kannattajille, joiden valinta ei yltänyt toiselle kierrokselle (Usatîin, Vlahin ja Furtunăn äänestäjille). Ex-pääsyyttäjän voi tulkita vastanneen vilppisyytöksiin vakuutuksellaan siitä, ettei ”ole ideologisesti, mihinkään doktriiniin tahi poliittiseen ryhmittymään sitoutunut”. Stoianoglo aikoo olla ”epäpolittinen presidentti, tasapainottava, uskollinen maan Perustuslaille”, joskin epäselväksi jää, kuinka töin tuskin hyväksytty muutos tähän kuvioon soveltuu – ehdokas itsehän boikotoi EU-kansanäänestystä 20.10. Stoianoglo mielii ”kaikkien presidentiksi”, maan turvallisuus ja hyvinvointi vaikuttiminaan – so. ”Moldova, jossa jokaisen ääntä kuunnellaan”.
Ilmoita asiaton viesti
Päivitys vaaliehtoona
Kaikkiaan Moldovassa ja maailmassa uurnille kävi 54,2% oikeutetuista, joskin marginaalisia täsmentymisiä näkyy esiintyvän laskennan edetessä.
Äänestyspisteistä on Keskusvaalilautakunnan mukaan laskettu koneeni kellolyömällä 22:28 1897/2219 eli 85,49%:
– Stoianoglo 51,35%
– Sandu 48,65%
Ero on noin 34 000 ääntä, joten ei ole luultavaa, että Stoianoglon etu kestää Chisinauta kohti päästessä ja sitä laskiessa.
Ilmoita asiaton viesti
Mites sattuikaan…
…todelisuus seurasi sanojani eikä toisinpäin. Tuossa laskennan saapuessa noin 91% kohdalle Sandu meni ohi 650 äänellä, ja kiito yltyy.
Koneeni klo 2338 äänistä on laskettu 94,05%:
– Sandu 51,12%
– Stoianoglo 48,88%
Ero on runsas 32 tuhatta ääntä, ja vielä 233 000 on prosessissa. Chisinaun ääniä on vähäisessä määrin vielä lukematta, mutta ulkomailla äänestäneiden lipukkeista on ainoastaan 43,29% läpikäyty.
Ilmoita asiaton viesti
Päivitys kalkkiviivalla
Kaikkiaan oikeuttaan käytti rapia 54,3 prosenttia. Äänistä on laskettu 99,86% (2216/2219 pistettä), ja kävi kuten odotusarvon ilmaisinkin, Sandu repäisi selvän eron.
– Sandu 55,41%, runsas 930 tuhatta ääntä
– Stoianoglo 44,59%, hitusen vajaa 750 tuhatta ääntä
Sandun voittomarginaali on nähtävästi kapeampi kuin toisella kierroksella 2020 edeltäjästään Dodonista, eli sikäli sosialistien ehdokasvaihto piristi kisaa.
Laskeskelin eilen liveseurannassani mielenkiintoista äänijakaumaa, mikä näköjään osoittautuu todeksi. Stoianoglo voitti Moldovan Tasavallan alueella äänestäneistä selkeän enemmistön, 51,19% eli reilu 32 tuhatta ääntä; tähän kuuluvat myös Transnistriasta Dnestrin-suojavyöhykkeen länsipuolelle uurnille tulleet, Rezinan sillan kahdesta varosulusta huolimatta. Vastaavasti ulkomaan äänistä noin 83% meni Sandulle. Aavistuksen kärjistäen, maassa kirjoilla olevat 2,4 miljoonaa henkeä katsoo paremmaksi ylläpitää Venäjä-yhteyksiä (tasapainotella) mutta eurooppalaisen tulevaisuuden heille sinetöivät maailmalla asuvat 330 tuhatta maanmiestä – demokratian paradoksi?
Ilmoita asiaton viesti