Oletusarvoiset puheet Putinilta & Zelenskyltä

Voiton 79. päivä ei näyttävyydellään koreile eikä säällä. Moskovassa satoi räntää, mutta ihmeisesti pilvi hajosi antaen tietä paisteelle, hetkeksi. Paraati oli lyhyt, vajaan tunnin, ja sitä seurasi niin ikään lyhyt seppeleenlasku Ikuisen tulen äärelle. Putinin puhe varsinkin oli mitä tiivein ja odotuksenmukainen: sen täytti isien ja veljien urotöiden kunnioittaminen sekä näistä suoran sillan pykääminen nykypolviin. Hymähdyttävästi sota-aikainen slogan Za Stalina, za Rodinu sai uuden, lyyrisyydessäänkin iskevän muodon – Za Rossiju, za Pobedu! Kuitenkin sikäli kuin räväkkyys mittaisi sodan voittajaa, Moskova häviää Kiovalle: eilisenä Muiston ja natsismista saadun voiton päivänä Ukrainan presidentti sanaleikein ja kauhukuvauksin toistaiseksi mitätöi Voiton päivän – ”meidän taistomme yhä käy”.

 

Mantranmukainen Putin

Tervehdittyään sotureita sekä muistutettuaan isien ”urheudesta sodassa ja työssä” Venäjän presidentti sätti yltiöperinteisin sanakääntein länttä. Putinin mukaan ”näemme, kuinka totuutta Toisesta maailmansodasta yritetään väärentää”; huomionarvoista on, että vastaavasti toissapäivänä Putin V virkakautensa ensitöinä vahvisti lain Venäjän Federaation historian opetuksen perusteista. Historiallisiin väärennyksiin syyllistyvät sellaiset, joilla ”todettu on taipumus rakentaa omaa kolonialistista politiikkaansa ylimielisyydelle ja valheille”. Toisin sanoen, kostohenki ja historian väärinkäyttö ovat Putinin mukaan ”osa läntisten eliittien yhteistä politiikkaa lietsoa aina uusia alueellisia konflikteja, kansallisuuksien ja uskojen välistä vihamieltä”.

Toisin kuin länsi, Moskova ei Putinin mukaan kuunaan ”halvenna toisen rintaman arvoa”; päinvastoin, presidentti luetteli Vastarintaliikkeen ja ”maanalaiset” viitaten näin esimerkiksi Ranskaan ynnä Puolaan sekä kuriositeettina ”rohkean Kiinan kansan”. Näillä painotuksilla Putin ilmeisesti pyrki ennalta patoamaan hiljattain tavanneiden Macronin ja Xi Jinpingin yhteistyön hedelmiä. Venäjä presidenttinsä mukaan itse ”tekee kaikkensa estääkseen globaalin vastakkainasettelun”, mistä kolmen eri maanosan johtajien – Kuuban, Guinea-Bissaun ja Laoksen presidenttien – läsnäolon juhlinnassa on kaiketi informatiivisesti todistettava. Samaan aikaan Moskova ei suvaitse uhkia miltään taholta – ”strategiset joukot ovat alati taisteluvalmiudessa”.

Sähäkkä Zelensky

Ukrainassa on tietoisesti säädetty Muiston ja natsismista saadun voiton päivä vuorokautta ennen Venäjää, ei Euroopan kellon mukaiseksi ajankohdaksi vaan näpäytykseksi. Paitsi, ettei voittoa ole vielä saavutettu, mitä Zelensky eilen 8.5. korosti vajaan kuukauden 2022 miehitettynä olleessa pohjoisukrainalaisessa Jahidnen kylässä. Huolimatta miljoonien ukrainalaisten taistelusta 80 vuotta sitten ”Ukraina jälleen tänään käy taistoa vastaan pahaa, joka on uudesti syntynyt — tahtoo jälleen hävittää meidät”. Tätä toteuttaa ”hirviömäinen armeija, joka tappaa, kiduttaa ja pyyhkii maan päältä rauhanomaisia kaupunkeja ja kyliä”.

Zelensky kysyy painottaen, mikäli Venäjän toimet eivät ole ”natsismia”, mikä sitten on? Presidentin mukaan koko maailma saattaa tuntea nyt putinilaisen Venäjän, kuvittelemalla itsensä Jahidnen ”venäläisen hornan kokeneeseen” kylään. Tästä huolimatta ”[me ukrainalaiset] uskomme ja olemme lähempänä voittoa”. Siihen velvoittaa sekin, että ”osa maata on yhä miehityksen alla ja osa kansasta vangittuna”. Vaihtoehtonahan on yksin ”paha, jolla on nimi – venäläinen fašismi”.

Nico Lamminparras

Pitkäaikaistyötön työnhakija
Fil. maist.
Väitösluonnos: "Ei-venäläinen läheinen. Moldova Moskovan (geo)politiikassa 2020-2024"

Runsas 14v sitten humpsahdin Moldovan-Transnistrian konfliktin tiimellykseen; siitä tulikin suvereeni bravuurini. Mutta kuin aina, kun heittää kiven veteen, muodostuu ensimmäinen laine, sitten toinen, kolmas jne. Samaten eneni seurantavastuualueeni ex-Neuvostoliiton maista Balkanille ja toisinaan Keski-Eurooppaan saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu