Boriksen piinaviikot alkavat puoluekokouksesta

Konservatiivien joulukuussa ottama vaalivoitto oli historiallinen ja sen piti rauhoittaa viime vuosina tuulinen poliittinen kenttä. Koko maa tietää, että seuraaviin vaaleihin on ainakin kolme vuotta aikaa. Kenties kauemminkin. Silti vaalit voittaneet konservatiivit lähtevät omaan puoluekokousviikkoonsa sekavissa tunnelmissa. Edessä on pitkä ja raskas syksy. Se tietää parhaiten pääministeri Boris Johnson, jonka pinnaa koetellaan lähiviikkoina toistuvasti.

Konservatiivien tuli kokoontua suurkaupunki Birminghamissa. Koronan takia vuosittainen puoluekokous on kuitenkin typistetty lähinnä etäkokoukseksi. Puolue kävelee tällä hetkellä varpaillaan ja yrittää selviytyä kunnialla jouluun. On kenties pääministerin onni, ettei Birminghamissa päästä kokoontumaan. Sen verran kireä alkaa olla tunnelma puoleen sisällä. Perinteinen laki ja oikeus -puolue otti todella kovan osuman rikkomalla kansainvälisiä sopimuksia uusimmassa Brexit käännöksessä. Myös tapa jolla se tehtiin, keskellä kirkasta päivää ilman asianosaisten ministerien pienintäkään katumusta tai häpeää, kosketti montaa keskivertokonservatiivia syvältä. Lankojen parsimiseksi kutsuttu operaatio aiheutti useamman korkeanluokan virkamieseron ja suuren PR tappion puolueelle. Tapausta on monella taholla kutsuttu Johnsonin poliittiseksi peliksi, ja näin varmasti onkin, mutta periaatteistaan tiukasti kiinnipitävä peribritti äänestäjä ei kenties näe asiaa aivan samalta kannalta. Johnsonilla ja puolueella on kuitenkin yli kolme vuotta aikaa paikkailla tämä munaus. Kaikkeen ei kuitenkaan ole näin ruhtinaallisesti aikaa.

Boris Johnson lupasi viime vaaleissa hoitaa Brexitin. Tämän piti olla selviö vakuuttavan vaalituloksen ja työväenpuolueen kriisin myötä. Nyt ollaan kuitenkin jälleen syksyssä ja Ison-Britannian koko poliittinen järjestelmä aivan sekaisin uusimpien Brexit käännösten myötä. Johnsoninkin mandaatti saattaa olla koetuksella, jos asiaa ei saada hoidettua maaliin lokakuun loppuun mennessä. Tämä takaraja on erittäin kriittinen briteille monestakin syystä. Teknisesti se mahdollistaisi prosessin maaliinviemisen niin että britit pääsisivät irtautumaan EU:sta aikataulussa. Tätäkin tärkeämpi syy on kuitenkin Atlantin toisella puolella. Yhdysvaltain marraskuussa pidettävät vaalit ovat hyvin kriittiset myös Britannian kannalta. Brexitin haastavin kysymys on ollut Pohjois-Irlannin ja koko Irlannin saaren tilanne. Irlanti on EU jäsen, mutta Pohjois-Irlanti eron jälkeen ei. Kyseessä voi olla jopa vuonna 1998 sovitun pitkänperjantain rauhansopimuksen tulevaisuus, jos pohjoisen ja etelän välille aletaan pystyttää rajapuomeja. Kovaa rajaa ei voi myöskään tulla Ison-Britannian sisälle Pohjois-Irlannin ja muun kuningaskunnan välille. Olisi siis kyettävä pitämään raja Irlannissa auki ja samalla suljettava raja Ison-Britannian ja EU:n välillä. Tätä tilannetta vaikeuttaa Yhdysvaltojen demokraattisen puolueen mahdollinen vaalivoitto marraskuussa. Yhdysvalloissa on hyvin vaikutusvaltaisia irlantilaisjärjestöjä, jotka vaikuttavat voimakkaasti maan politiikkaan. Useampi demokraattien ns. iso nimi onkin jo todennut, ettei Yhdysvallat voi sallia kovaa rajaa Irlannin saarelle. Brexit sopimus takaisi myös jonkinlaisen kauppasopimuksen Ison-Britannian ja EU:n välille. Tämä helpottaisi kauppasopimuksen sopimista Atlantin toiselle puolelle. Oli vallassa demokraattien Joe Biden tai diilejä rakastava Donald Trump.

Brexit on kaikkine sopimuksineen haastava kysymys. Samalla se on kuitenkin elämän ja kuoleman kysymys monelle Britanniassa. Pääministeri Johnson voi alkaa pakkailla muuttolaatikoita Downing streetilla jos nyt luvattu sopimus vesittyy syksyn kuluessa. Tätä ei kestä kannatustaan menettänyt konservatiivipuolue, joka on jo joissain gallupeissa pudonnut useamman prosenttiyksikön työväenpuolueen taakse. Vanhan viisauden mukaan konservatiivit ovat erittäin kylmäverisiä puheenjohtajiensa kanssa, jos menestystä ei tule. Johnsonin elämänlanka on alkanut lyhentyä kenties arvioitua nopeammin, mutta virheisiin ei enää ole varaa. Pääministerin piinaviikot ovat todella alkamassa ja niistä selvittävä kunnialla maaliin.

Nico Surenkin

Valtiotieteiden maisteri ihmettelemässä maailman menoa. Britit, Brexit ja EU lähellä sydäntä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu