Westminsterissä syksy käynnistyi kireissä tunnelmissa

Brittien parlamenttikausi alkoi hyvin uusissa tunnelmissa. Pääministeri Boris Johnsonin napattua viime joulukuussa suuren vaalivoiton, on konservatiivipuolue hallinnut maata itsevarmoin ottein. Johnsonin uudenlainen johtamistyyli ja erikoislaatuinen persoona vallitsi brittiäänestäjät jopa alueilla, jotka eivät olleet äänestäneet konservatiiveja yli sataan vuoteen. Koronakriisin korvattua Brexitin valtakunnan pääpuheenaiheena, on konservatiivien gallupjohto alkanut huventua. Tämä on kiristänyt tunnelmaa jo vuosikymmenen vallasta nauttineessa konservatiivipuolueessa.

Työväenpuolue Labour on varsin lyhyessä ajassa kirinyt konservatiivien gallupjohdon kiinni. Viime viikolla nähtiin ensi kerran vuosiin tilanne, missä työväenpuolue oli jopa ohittanut konservatiivit mielipidemittauksessa. Tätä oli jo edeltänyt pääministeri Johnsonin lasku henkilökohtaisessa suosiossa pääkilpailijansa tasolle. Johnsonia on syytetty koko kevään ja kesän koronakriisin heikosta hoidosta. Britit ovat kärsineet erittäin kovin koronaviruksesta ja tilannetta pahensi hallituksen ylimielinen suhtautuminen tautiin sen alkuvaiheessa. Myös perinteiset skandaalit ovat syöneet niin pääministerin kuin konservatiivien kannatusta.

Vuodesta 2010 oppositiossa ollut työväenpuolue kävi tulevaisuutensa kannalta erittäin kriittisen puheenjohtajakilvan keväällä. Entinen ihmisoikeusjuristi Keir Starmer päihitti puolueen vasemmistosiipeä edustavan Rebecca Long-Baileyn kääntäen puolueen kurssin poispäin laitavasemmistosta. Työväenpuolueen kantaisän Keir Hardien mukaan nimetty Starmer oli puolueväeltä selkeä viesti mihin suuntaan työväenpuoluetta halutaan viedä. Hidas luisuminen kohti vasenta laitaa pysäytettiin siinä toivossa, että Starmer saisi Keski- ja Pohjois-Englannin perinteiset työväenluokkaiset äänestäjät takaisin puolueen taakse. Tämä entinen punaiseksi muuriksi kutsuttu alue takasi Johnsonille yllättävän suuren vaalivoiton joulukuussa. Starmer edustaa Johnsonin täydellistä vastakohtaa. Energinen, äänekäs ja väliin sekava Johnson kohtaa hillityn asiapoliitikon, jolta ei löydy luurankoja kaapista. Siinä missä työväenpuolueen edellinen puheenjohtaja Jeremy Corbyn käveli epäonnistumisesta toiseen, on Starmer onnistunut välttämään sudenkuopat. Puolue on kärsinyt kovista antisemitismi- ja rasismisyytöksistä viime vuodet. Keväällä Starmer otti tiukan linjan erottaessaan kilpailijansa Long-Baileyn varjokabinetista juurikin rasismisyytösten takia. Starmer onkin onnistunut varsin lyhyessä ajassa antamaan vaikutelma päättäväisestä asiapoliitikosta, johon kansalainen voisi luottaa. Tämä on myrkkyä istuvalle pääministerille, jonka hohto on alkanut haihtua.

Konservatiivien parissa ruvettiin viime vaalien jälkeen puhumaan jopa yli vaalikausien menevästä hallintakaudesta. Puolueen joulukuussa nappaama vaalivoitto oli niin suuri, että perinteisen viisauden mukaan sen tulisi kantaa seuraavienkin vaalien yli. Nyt on kuitenkin käynyt selväksi, että helposti tullut lähtee myös helposti. Johnsonin poikkeuksellinen tyyli sai monien arvioiden mukaan äänestäjät lainaamaan äänensä yhdeksi vaalikaudeksi. Toisesta ei ole mitään lupausta. Samalla on hyvä muistaa, ettei Johnson ole missään nimessä turvassa myöskään omiensa parissa. Hän saa tukensa varsin selkeästi puoleen oikeistosiivestä, jolle Brexit oli elämän ja kuoleman kysymys. Puolueen perinteinen ydin eli niin kutsuttu ”One nation conservatives” hallitsee vieläkin puoluetta ja on varsin valmis vaihtamaan puheenjohtajaa jos tarve sitä vaatii. Nämä ns. keskilinjan konservatiivit eivät kuulu Johnsonin kannattajiin ja arvet edellisen puheenjohtajan Theresa Mayn kohtelusta ovat vieläkin auki. Johnsonin on siis pidettävä konservatiivit työväenpuolueen edellä gallupeissa jos hän halajaa selvitä edes seuraaviin vaaleihin asti.

Pääministeri pääsee syksyllä takaisin lempiaiheensa pariin kun kauppasopimusneuvottelut EU:n kanssa jatkuvat. Tämä lienee Johnsonin suurin koetinkivi. Koronakriisin hoito oli suuri miinus pääministerille, ja tilanne pitää hoitaa EU kentillä. Britit alkavatkin olla puun ja kuoren välissä. Kauppasopimuksen tulisi syntyä, jottei maan talous ajaudu tarpeettoman epävarmaan tilaan. Sopimus toisi hieman selkänojaa Johnsonille niin kansan kuin oman puolueensa keskilinjan edustajien parissa. Tunnelman odotetaan siis kiristyvän Westminsterissä vielä suuresti syksyn kuluessa.

Nico Surenkin

Valtiotieteiden maisteri ihmettelemässä maailman menoa. Britit, Brexit ja EU lähellä sydäntä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu