Keskustan viimeinen virhe.

Maassamme on yksi puolue joka on vaatinut toistuvasti turpeen alasajoa, tuo puolue on tietenkin Vihreät jotka ovat kokeneet turpeen olevan hyvä lyöntiase Keskustaa kohtaan ja sitä on myös siihen käytetty vaihtelevalla menestyksellä. Viime hallituskaudella, kun Keskusta oli pääministeripuolue ja Vihreät oppositiossa, tuolloin turve nousi hyvin useasti esille ja sen alasajoa vaadittiin lähes viikottain. Toki tuolloin Vihreillä oli varmasti tarkoituksena saada Keskusta suuttumaan ja tätä kautta saada heidän puolustus rakoilemaan, jotta loput iskut olisivat osuneet perille. Nyt uuden hallituksen aikana kun nuo kaksi hyvin eri puoluetta ovat samassa hallituksessa, näki Vihreät tilaisuuden tulleen ja tiesivät Keskustan olevan vain Sanna Marinin hallituksen apupuolue ja näin myös täysin puolustuskyvytön varjelemaan omaa kruunun jalokiveään, tähän puolustuskyvyttömyyteen Vihreät iski ja Keskusta putosi mattoon.

Vaikka olen pitkään ollut mukana politiikassa lobbaamassa potilasjärjestöjen asiaa ja uskon tuntevani miten politiikkaa tehdään ja miten kauppaa käydään politiikalla, tuli Vihreiden tapa toimia minulle suurena yllätyksenä, mutta suurin yllätys oli kuitenkin Keskustan hampaattomuus puolustaa turpeen käyttöä, varsinkin kun sen tuotanto tapahtuu Keskustan sydänmailla ja näin on myös suuri työllistäjä heidän äänestäjien keskuudessa, turve on myös lukuisten talojen, maatilojen ja verstaiden lämmönlähde, tässäkin valossa turve koskettaa tuhansia ja taas tuhansia Keskustan kannattajia.

Toki tästä kaikesta ei voi syyttää pelkkiä Vihreitä vaikkakin heidän politiikkansa perusta on aina ollut äärimmäisen ideologista ja perustunut kaikkien heidän aatteen epäilijöiden demonisoimiseen. Keskusta onkuitenkin itse ollut sopimassa hallitusohjelmaa missä turpeen käytön puolittaminen oli sovittu tehtäväksi vuoteen 2030. Tämän myös Vihreät sopivat, mutta pian heillä heräsi kiusaus puuttua tähän vaatimalla turpeelle lattiahintamekanismia, tämä mekanismi kiristää turpeen verotusta merkirttävästi, mikäli päästöoikeuksien hinta ei nouse niin korkeaksi, että se vaikuttaisi turpeen käyttöön sitä alentavasti.

Pian tämä vaatimuksen jälkeen, turpeen päästökauppahinta nousi 5 eurosta aina 25 euroon. Tästä hinnan noususta huolimatta Vihreät vaativat 16.9.2020 pidetyssä budjettiriihessä kaksinkertaistaa turpeen verotuksen osana sen alasajoa ja tämän hallitus ja siis myös Keskusta lopuksi hyväksyi. Tämä päätös oli lopullinen kuolinisku koko turvetuotannolle. Vihreät veivät Keskustaa tuossa budjettiriihessä kuin metrin mittaa eikä heistä kenestäkään ollut puolustamaan turvetuotantoa.

Mitä tämä Keskustan hyväksymä turpeen alasajo sitten tarkoittaa? Tutkimuksen mukaan alalta katoaa suoraan 1700 työpaikkaa ja välillisesti se vaikuttaa yli 3500 työpaikkaan työllisyyttä heikentävästi. Turpeen alasajoa perustellaan ilmastopolitiikalla ja tähän samaan laulukuoroon myös Keskusta on yhtynyt. Todellisuudessa kuitenkin teknologia ei ole vielä kehittynyt niin paljoa että turve voitaisiin korvata millään muulla kuin puulla. Näin on nyt myös käynyt ja tuontipuuta rahdataan nyt Venäjältä useita junakuormia päivässä. Tämä tuontipuun polttaminen turpeen sijasta on myös merkittävä kansantaloudellinen tappio.

Tuontipuun johdosta kotimaiset turpeen tuottajat ja kuljetusyrittäjät ovat kärsineet jopa 900 miljoonan euron tappiot turvetuotannon alasajon takia. Monelta yrittäjältä loppuvat työt ja tulot, mutta kalusteisiin käytetty velka jää. Tähän kun lisätään se tosi asia, että turpeen tuottajat ovat investoineet merkittäviä summia kalustoon, joka nyt hallituksen päätöksen johdosta on jäänyt seisomaan konehalliin, näiden työkoneiden arvonalennus on myös huomattava mikä kasvattaa entisestään tuottajien tappioita.

Turvetta on käytetty myös esimerkiksi kaukolämmön tuottamiseen ja nyt kunnalliset lämpölaitokset joutuvat polttamaan tuontipuuta kattiloissaan, puuhake ei kuitrenkaan sovellu sellaisenaan poltettavaksi, koska se aiheuttaa merkittävää korroosiota laitteistolle. Tämän estämiseksi lämpölaitokset joutuvat lisäämään lämpökattilaan rikkiä joka nostaa käyttökustannukjsia noin 80 miljoonaa euroa vuodessa. Tämä ei toki ole ainoa kustannusnousu, vaan lämpölaitokset joutuvat tekemään suuria investointeja lämpökattiloihin ja esimerkiksi elinkeinoministeriön laskelmien mukaan kustannus puunpolttoon siirtyminen toisi noin 250 miljoonan euroan kustannukset kunnallisille lämpölaitoksille.

Koska elämme markkinataloudessa, niin voittoa tuottavat lämpölaitokset tulevat siirtämään käytöstä ja investoinneista syntyvät kustannukset suoraan kuluttajahintoihin. Tämä hinnannousu olisi arvioiden mukaan noin 20-25% ja jos tähän lisätään vielä se että lämpölaitoksien velka nousisi kaikkiaan noin 15% nykyisestä velkaosuudesta näkyisi se myös lopulksi myös kuluttajien maksamassa lämpölaskussa.

Tämä Vihreiden ideologiaan perustuva ja Keskustan hyväksymä politiikka on syöksemässä maatamme kohti pahenevaa köyhyyttä, jossa elinkustannukset muodostavat valtaosan ihmisten menoista ja käteenjäävän rahan osuus pienenee koko ajan. Tämä tarkoittaa myös väistämättä kulutuksen pienentymistä ja sitä kautta lisää työttömyyttä.

 

Nico Ojala

Toimittaja blogisti

Iniö

NicoOjala
Turku

Aivovammainen aktivisti ja vammaisuudesta meteliä pitävä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu