Keskustan viimeinen virhe.
Maassamme on yksi puolue joka on vaatinut toistuvasti turpeen alasajoa, tuo puolue on tietenkin Vihreät jotka ovat kokeneet turpeen olevan hyvä lyöntiase Keskustaa kohtaan ja sitä on myös siihen käytetty vaihtelevalla menestyksellä. Viime hallituskaudella, kun Keskusta oli pääministeripuolue ja Vihreät oppositiossa, tuolloin turve nousi hyvin useasti esille ja sen alasajoa vaadittiin lähes viikottain. Toki tuolloin Vihreillä oli varmasti tarkoituksena saada Keskusta suuttumaan ja tätä kautta saada heidän puolustus rakoilemaan, jotta loput iskut olisivat osuneet perille. Nyt uuden hallituksen aikana kun nuo kaksi hyvin eri puoluetta ovat samassa hallituksessa, näki Vihreät tilaisuuden tulleen ja tiesivät Keskustan olevan vain Sanna Marinin hallituksen apupuolue ja näin myös täysin puolustuskyvytön varjelemaan omaa kruunun jalokiveään, tähän puolustuskyvyttömyyteen Vihreät iski ja Keskusta putosi mattoon.
Vaikka olen pitkään ollut mukana politiikassa lobbaamassa potilasjärjestöjen asiaa ja uskon tuntevani miten politiikkaa tehdään ja miten kauppaa käydään politiikalla, tuli Vihreiden tapa toimia minulle suurena yllätyksenä, mutta suurin yllätys oli kuitenkin Keskustan hampaattomuus puolustaa turpeen käyttöä, varsinkin kun sen tuotanto tapahtuu Keskustan sydänmailla ja näin on myös suuri työllistäjä heidän äänestäjien keskuudessa, turve on myös lukuisten talojen, maatilojen ja verstaiden lämmönlähde, tässäkin valossa turve koskettaa tuhansia ja taas tuhansia Keskustan kannattajia.
Toki tästä kaikesta ei voi syyttää pelkkiä Vihreitä vaikkakin heidän politiikkansa perusta on aina ollut äärimmäisen ideologista ja perustunut kaikkien heidän aatteen epäilijöiden demonisoimiseen. Keskusta onkuitenkin itse ollut sopimassa hallitusohjelmaa missä turpeen käytön puolittaminen oli sovittu tehtäväksi vuoteen 2030. Tämän myös Vihreät sopivat, mutta pian heillä heräsi kiusaus puuttua tähän vaatimalla turpeelle lattiahintamekanismia, tämä mekanismi kiristää turpeen verotusta merkirttävästi, mikäli päästöoikeuksien hinta ei nouse niin korkeaksi, että se vaikuttaisi turpeen käyttöön sitä alentavasti.
Pian tämä vaatimuksen jälkeen, turpeen päästökauppahinta nousi 5 eurosta aina 25 euroon. Tästä hinnan noususta huolimatta Vihreät vaativat 16.9.2020 pidetyssä budjettiriihessä kaksinkertaistaa turpeen verotuksen osana sen alasajoa ja tämän hallitus ja siis myös Keskusta lopuksi hyväksyi. Tämä päätös oli lopullinen kuolinisku koko turvetuotannolle. Vihreät veivät Keskustaa tuossa budjettiriihessä kuin metrin mittaa eikä heistä kenestäkään ollut puolustamaan turvetuotantoa.
Mitä tämä Keskustan hyväksymä turpeen alasajo sitten tarkoittaa? Tutkimuksen mukaan alalta katoaa suoraan 1700 työpaikkaa ja välillisesti se vaikuttaa yli 3500 työpaikkaan työllisyyttä heikentävästi. Turpeen alasajoa perustellaan ilmastopolitiikalla ja tähän samaan laulukuoroon myös Keskusta on yhtynyt. Todellisuudessa kuitenkin teknologia ei ole vielä kehittynyt niin paljoa että turve voitaisiin korvata millään muulla kuin puulla. Näin on nyt myös käynyt ja tuontipuuta rahdataan nyt Venäjältä useita junakuormia päivässä. Tämä tuontipuun polttaminen turpeen sijasta on myös merkittävä kansantaloudellinen tappio.
Tuontipuun johdosta kotimaiset turpeen tuottajat ja kuljetusyrittäjät ovat kärsineet jopa 900 miljoonan euron tappiot turvetuotannon alasajon takia. Monelta yrittäjältä loppuvat työt ja tulot, mutta kalusteisiin käytetty velka jää. Tähän kun lisätään se tosi asia, että turpeen tuottajat ovat investoineet merkittäviä summia kalustoon, joka nyt hallituksen päätöksen johdosta on jäänyt seisomaan konehalliin, näiden työkoneiden arvonalennus on myös huomattava mikä kasvattaa entisestään tuottajien tappioita.
Turvetta on käytetty myös esimerkiksi kaukolämmön tuottamiseen ja nyt kunnalliset lämpölaitokset joutuvat polttamaan tuontipuuta kattiloissaan, puuhake ei kuitrenkaan sovellu sellaisenaan poltettavaksi, koska se aiheuttaa merkittävää korroosiota laitteistolle. Tämän estämiseksi lämpölaitokset joutuvat lisäämään lämpökattilaan rikkiä joka nostaa käyttökustannukjsia noin 80 miljoonaa euroa vuodessa. Tämä ei toki ole ainoa kustannusnousu, vaan lämpölaitokset joutuvat tekemään suuria investointeja lämpökattiloihin ja esimerkiksi elinkeinoministeriön laskelmien mukaan kustannus puunpolttoon siirtyminen toisi noin 250 miljoonan euroan kustannukset kunnallisille lämpölaitoksille.
Koska elämme markkinataloudessa, niin voittoa tuottavat lämpölaitokset tulevat siirtämään käytöstä ja investoinneista syntyvät kustannukset suoraan kuluttajahintoihin. Tämä hinnannousu olisi arvioiden mukaan noin 20-25% ja jos tähän lisätään vielä se että lämpölaitoksien velka nousisi kaikkiaan noin 15% nykyisestä velkaosuudesta näkyisi se myös lopulksi myös kuluttajien maksamassa lämpölaskussa.
Tämä Vihreiden ideologiaan perustuva ja Keskustan hyväksymä politiikka on syöksemässä maatamme kohti pahenevaa köyhyyttä, jossa elinkustannukset muodostavat valtaosan ihmisten menoista ja käteenjäävän rahan osuus pienenee koko ajan. Tämä tarkoittaa myös väistämättä kulutuksen pienentymistä ja sitä kautta lisää työttömyyttä.
Nico Ojala
Toimittaja blogisti
Iniö
Hyvä totuuden mukainen kirjoitus. Kyllä kepulaisilla on selittelemistä, mutta juna meni jo…
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentista. Olet täysin oikeassa. Keskustan juna meni jo ja uutta ei ole tulossa pitkään aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Empä usko tuohon Seppo kaiman siteeraukseen. Asemalle jää persut huutelemaan herjoja ilman vaikutusta, kun kepun juna kulkee.
Ilmoita asiaton viesti
Miten kauan te kuvittelette voivanne elää omassa valheessanne? Alamäkenne aloitti Sipilä 2017 ja nyt jatkatte sitä nykyhallituksessa.
Ei, ei ja vielä kerran ei! Tulkaa järkiinne nyt kun se vielä on mahdollista.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä viha on Toivasella Keskustaa kohtaan. Olet sieltä Juuasta ja nykyisin Joensuusta näin ymmärrän, sieltä minun kesäkylästä.
Voi olla että satutaan Joensuun torilla kesällä vaikka nokatusten minä voi pitää vaikka kepupaitaa merkiksi sinulla voi olla vaikka persupaita sitten.
Kerro nyt hyvä mies Keskustalle hallitus vaihtoehto kokkareista ja persuista ei saanut hallituksen tekijää viime vaalien jälkeen on muuten sellainen tunne että olisko persuilla yhteistyökykyä hallitukseen Jussi Halla-aho oli kyllä lupaavinaan.
Näin vaaramaisemista kotoisin olevana huomaan että alamäen jälkeen tulee ylämäki joten ei hätää.
Ilmoita asiaton viesti
Hei Seppo. Joo olen syntynyt Juuassa, työskennellyt Joensuussa ja nyt taas juukalainen. En ole persu, enkä vihaa Keskustaa, enkä sen puolesta ketään muutakaan mutta sanonpahan vain mielipiteeni. Keskustan hommissa ei ole mitään järkeä.
Ensin Sipilä törmäili pääministerinä, sitten se meni vallanhimossaan tähän viherpunaan, jossa se roikkuu kynsin hampain unohtaen täysin oman kotipaikkansa, historiansa ja aatteensa.
Mutta itsehän se virheensä on maksanut ja maksaa. Sipilä on tullut Keskustalle kalliiksi. Eikä puolue ole vieläkään maksanut läheskään tarpeeksi.
Tulehan Seppo käy Juuassa-vaikka Keskustan puserossa. Keitän kahvit. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Vihreä ideologia tuntuu olevan (lähes) koko puoluekentän läpimenevää. Toki keskustaan tähän kelkkaan hyppääminen iskee kovimmin, kuten bloisti kirjoittaakin.
Ihan vastaavasti joskus kun kuuntelee vaikka demarin tai kokoomuslaisen puhetta, pitää oikein erikseen tarkistaa puoluekantansa koska ne ovat täysin vihreästä suusta.
Ilmoita asiaton viesti
Jotenkin tuntuu, että Vihreät sanelee politiikan suunnan ja muut vikisee, mitä niin suurta arvoa Vihreällä puolueella on että se pystyy yksin päättämään kaikesta? Parempi hajoittaa hallitus kuin antaa mämän hulluuden jatkua.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan johtuu myös siitä, että Vihreissä ei ole juuri muuta vihreää kuin mitä nimessä ja logossa näkyy. Toista olivat 80-luvun Vihreät.
Ilmoita asiaton viesti
Näin kepuliputtajana totean kuitenkin että Keskusta ja RKP luo hallituksessa punavihervasemmiston ajatus hegemonialle myös toisen näkemys suunnan.
Ilmoita asiaton viesti
Ikävä kyllä näin kepulaisena on pakko myöntää, että virhe on tehty turpeen suhteen. Vihreälle idiotismille olisi pitänyt panna kampoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos hyvästä vastauksesta, niin olisi koska turpeen alasajo oli suuri virhe sen työvaikuttavuuden takia, sekä se että lämpölaitokset eivät voi polttaa korvaavaa tuotetta vielä kattiloissaan. Suomi on nyt joutunut turvautumaan tuontihakkeeseen Venäjältä jonka tuonti toki loppuu tämän vuoden lopussa. Tässä on tulossa suuria ongelmia vielä kevään, kesän ja syksyn aikana kun turpeen alasajon kokonaisvaikutus alkaa valjeta.
Ilmoita asiaton viesti
Kepu on ihan jalkarätin asemassa, nytkin Li palaa äitiyslomalta antaakseen ohjeistusta kepulle siitä mitä tapahtuu jos kehtaavat alkaa puhumaan sopeutustoimista.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentista Jotu. Luin myös tuon artikkelin ja pakko myösntää että meinasi mennä aamukahvit väärään kurkkuun. Teen tuosta Li:n haastattelusta artikkelin vielä tällä viikolla. Ei pelkkä lainalla eläminen voi enään jatkua vaikka kuinka Vasemmisto sitä haluaakin.
Ilmoita asiaton viesti
Turpeen suhteen kyse on enää vahinkojen minimoimisesta. Onhan se myönnettävä, että turpeesta luovutaan energiakäytössä. Jossain vaiheessa oli pakostakin odotettavissa nykyinen kaltainen sekava tilanne, ja fiksut tuottajat ovat jo pitkään ajaneet turvetuotantoaan alas.
Kyllähän turpeella edelleen tarvetta olisi puutarha- ja eläinkasvatuspuolella. Nämä asiat virheitä eivät kuitenkaan kiinnosta lainkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentista Kari. Kunnille ei ole annettu aikaa investoida uusiin läpökattiloihin, joten heidän on pakotettu polttamaan puuhaketta kattiloissa. Puuhakkeella on suuri korroosiota synnyttävä vaikutus kattiloihin, joten sitä ei voida käyttää kovin pitkään. Yksi vaihtoehto olisi lämpökaivo, mutta Suomen maaperä on hyvin vetistä, eli pohjavesi on korkealla ja lämpökaivolla on vaara saastuttaa pohjavesi. Eli tämäkään vaihtoehto ei sovellu kaikkialle. Mikäli kunnat vaaditaan siirtymään uusiutuvaan enekgian käyttöön, jota siis myös turve todellisuudessa on tulisi siirtymäaika olla vähintäänkin 10 vuotta eikä näin kuin nyt on tehty.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, no, kuka ei antanut? Tämä nykyinen hallitus on pääasiassa vain puhunut turpeen käytön vähentämisestä. Varsinaisia toimenpiteitä on tälle hallituskaudelle tulossa vähän.
Mutta keskustelukin riittää, koska nyt on saavutettu ”kriittinen massa”, jossa turpeen käyttö alkaa nopeasti pudota, koska sillä ei nähdä (eikä ole) tulevaisuutta energiantuotannossa.
Ilmoita asiaton viesti
Hallitus ei antanut aikaa, koska nosti veroja niin paljon ( tuplasi ) ja rekensi lattiahintamekanismin korottamaan entisestään hintoja, joten lämpölaitokset ja yksityiset ihmiset jotka lämmittävät turpeella joutuvat etsimään korvaavaa lämmönlähdettä. Hallituksen olisi pitänyt antaa siirtymäaijaksi esim tuo 10 vuotta jossa ajassa turve oltaisiin korvattu vaihtoehtoisella polttoaineella ja vasta siirtymäajan lopussa nostanut hintoja.
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa kaikkien lämmityspolttoaineiden veroja korotettiin yhtä paljon. Eli (vielä) turpeen suhteellinen kilpailuasetelma ei muuttunut. Mutta on totta, että lattiahintamekanismilla pyritään varmistamaan turpeen energiakäytön puolittuminen tällä vuosikymmenellä.
Ilmoita asiaton viesti
Jep, maalaisena mutta ei maatalousyrittäjänä allekirjoitan turpeen tarpeen puutarhaviljelyssä ja kuivikkeena. Näyttää vaan, että tämäkin menee energiaturpeen alasajon mukana.
Ilmoita asiaton viesti
Äälliömaista herjaamista blogistilta Keskustapuoluetta kohtaan. Missä umpiossa tälläista järjenjuoksua syntyy.
Ensinnäkin faktaa turve ei häviä maasta minnekkään se sielä pysyy tulevaa uutta nousemista arvoonsa.
On täysin totta että turvetta enegiakäyttöä korvataan tuontihakkeella eikö tähän saada ministeri Lintilälle valtuuksia lisää muuttaa suuntaa kotimaiselle hakkeelle.
Ilmoita asiaton viesti
Kotimaisen hakkeen saatavuus on tällä hetkellä heikko, myöskään vaikka kotimaisen hakkeen tuotanto maksimoitaisiin niin sen kapasiteetti ei riitä korvaamaan turpeen energiakäyttöä. Tämä on valitettava fakta. Tuntihakkeen saatavuus on katkolla vuoden vaihteessa, kun Venäjä eilen ilmoitti että se ei salli puujalosteiden maastavientiä enään vuodesta 2022 alkaen, tämä on toki heidän tapa neuvotella uudet sopimukset mutta hinnat tulevat olemaan niin kovat että hirvittää. Turpeen alasajo nostaa kaukolämmön hintoja noin 20% ja Venäjän päätös vaikuttaa varmasti kokonaisuuteen vieläkin enemmän. Kerroppa Seppo mikä olisi korvaava tuote turpeelle? Tuote joka säilyttäisi nuo 1700 työpaikkaa ja ne valtavat investointi tarpeet joita maaseudulla joudutaan tekemään talojen ja maatilojen lämmityskattiloihin.
Ilmoita asiaton viesti
Keskusta on ajautunut huonon ja kykenemättömän johtonsa vuoksi sellaiseen alennustilaan ettei siitä selvitä kuin täydellisen tappion kautta.
Vasta tappion tuhkasta voi Keskustan uusiutuminen alkaa, kun vanhat johtajat ja ideologit on ajettu puolueesta pois.
Ilmoita asiaton viesti
Ei hyvältä näytä kokoomusliputtajan yhteistyökyky tällä haavaa. On niin rankkaa kannunvalantaa haudankaivuuta toisesta yhteistyökykyisestä puolueesta. Eikös sitä sanota että joka toiselle hautaa kaivaa lankee siihen itse.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän sitä yhteistyötä löydy tulevassa hallituksessa, kun Keskusta näyttää pehmenneen todella joustavaksi yhteistyössään.
En epäile yhtään keskustan yhteistyö kykyä vaikkapa Perus Suomalaisten rinnalla. Sen verran joustavaksi puolue on osoittautunut.
Ilmoita asiaton viesti
Turpeen tuki on ollut suuruusluokkaa 200 miljoonaa vuodessa. Jokaista työpaikkaa kohden siis yli 100 000 euroa.
Kallista on tämä luonnon turmeleminen.
Ilmoita asiaton viesti
Niin on luonnon suojeleminenkin kallista.
Ilmoita asiaton viesti
Turve työllistää suoraan noin 1700 ja välillisesti 3500 eli yhteensä 5200 ihmistä. Jos tuki turpeelle on tuo 200 miljoonaa vuodessa niin silloin työpaikkaa kohden tuki on noin 38 460€ per vuosi. Tuulivoiman tuki vuodessa on miljardi ja tuulivoima työllistää Suomessa noin 2600 ihmistä vuodessa joten yksi työntekijä maksaa noin 384 615€ per vuosi.
Ilmoita asiaton viesti
Ja mitä nuo välilliset työpaikat pitäävät sisällään? Esim yleensähän sinne on ujutettu voimalaitosten työntekijät. Ne työpaikat eivät ole polttoainevalinnoista kiinni.
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkiksi kuljetusyrittäjät on yksi suurimmista välillisten työpaikkojen tuojista.
Ilmoita asiaton viesti