Rikkaat ja kauniit ovat rahansa ansainneet.

 Vammaiset eivä ole säästökohde.

 

Olen tarkoituksella jättänyt politiikan blogini ulkopuolelle, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Nyt kuitenkin minun on välttämätön pakko nostaa tämä Arkadianmäen välinpitämättömyys varsinkin pienituloisia ja osatyökykyisiä kohtaan esille. Maamme hallitus tarkoituksella heikentää vammautuneiden ja sairastuneiden ihmisten elämää leikkaamalla heiltä merkittävän määrän jo ennestään todella pienistä tuloista, samalla kun kasvattavat hyvätuloisten tuloja sillä argumentilla, että hyvätuloiset kuluttavat eniten ja jos heiltä leikataan niin myös kulutus heikkenee. Tämä on varmasti tyhmin ja halveksuvin argumentti mitä sivistynyt ihminen voi suustaan päästää.
Mitä hallitus on sitten tekemässä ja mistä he ovat säästämässä / leikkaamassa? Suurimmat säästöt kohdistuu sosiaaliturvaan, eli juuri siihen joiden varassa vammautuneet ja sairastuneet joutuvat olemaan, säästöt kohdistuvat myös osatyökykyisiin ja ennen kaikkea työkyvyttömiin lapsiperheellisiin ihmisiin jotka syystä tai toisesta eivät ole pääseet työkyvyttömyyseläkkeelle vaan joutuvat roikkumaan TE-toimiston listoilla työkyvyttömänä työnhakijana. Toinen säästö kohdistuu hyvinvointialueisiin, tämä säästö nostaa hoitomaksuja ja pidentää hoitojonoja sekä johtaa siihen että vammaisten ja sairastuneiden tarvitsema kuntoutus tulee joko harvenemaan tai se peräti lakkautetaan kokonaan säästösyistä. Kolmantena hallitus nostaa lääkekorvauksien vuosiomavastuuta joka heijastuu suoraan vammautuneissin ja sairastuneisiin ihmisiin.
Avaan tätä hallituksen hölmöyttä ja täydellistä välinpitämättömyyttä hieman enemmän ja yritän antaa muutaman esimerkin mihin nämä kaikki kaavaillut leikkaukset johtavat.

Sosiaaliturvan leikkaus.

 

Hallitus leikkaa työttömyysturvaan kuuluneen 300€ suojaosan kokonaan pois, siten että 1.4.2024 alkaen työtön ei voi enään tehdä esimerkiksi keikkatyötä ja tienata tuota 300€ kuukaudessa ilman että se pienentäisi nänen saamaa työttömyyspäivärahaa. Tulevaisuudessa jos työtön haluaa parantaa edes hieman omaa toimeentuloaan ja menee tekemään muutaman tunnin keikkatyötä, pienentää se hänen päivärahaansa puolella tienatusta rahasta. Toisin sanoen jos työtön tekee palkkatyötä ja tienaa 200€, pienentää se hänen saamaansa työttömyysturvaa 100€:lla
Hallitus myös indeksijäädyttää vuoteen 2027 saakka seuraavia sosiaalietuisuuksia, kuten työmarkkinatuki, peruspäiväraha, sairauspäiväraha, osasairauspäiväraha, lasten kodinhoitotuki ja esimerkiksi yleinen asumistuki. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka inflaatio olisi vuositasolla 5% niin sosiaalietuudet pysyvät samoina aina vuoteen 2027 saakka. Eli joka vuosi kun yleinen hintataso nousee, niin vammautuneen tai sairastuneen ihmisen tulot pienentyvät inflaation verran.
Hallitus myös lakkauttaa työttömyysturvan lapsikorotuksen 1.4.2024 alkaen joka suoraan pienentää työttömän saamaa korvausta 125.50€ kuukaudessa per yksi lapsi.
Myös leikkaukset asumistukeen astuu voimaan 1.4.2024 ja sen vaikutukset ovat isot. Asumistukea leikataan siten että nykyinen perusomavastuu asumismenoista on 42% ja muutoksen jälkeen se nostetaan 50%. Toisin sanoen jos vuokra on kuvitteellisesti 1000€ kuukaudessa niin omavastuuosuus asumismenoista on silloin 420€ ja leikkauksen jälkeen se nousee 500€ kuukaudessa. Toki tämä oli hyvin riisuttu esimerkkimalli, asumistuen omavastuuosuutta lasketaan tietyn kaavan mukaan johon vaikuttaa niin tulot kuin asunnon vuokra, mutta omavastuuosuus on aina vähintään tuo 42% ja 1.4.2024 jälkeen oleva 50%.
Nyt jos lasketaan kuinka paljon maamme hallitus kurittaa vammautunutta tai sairastunutta osa-aikatyötä tekevää, kuvitellaan vaikka nyt yksinhuoltajaa jolla on kaksi lasta hoidettavana.
Henkilö A saa palkkaa osa-aikatyöstä 720€ sekä soviteltua päiväraa.
Suojaosuus on 300€.
Työmarkkinatukeen vaikuttava raha näin ollen on 420€
Koska jokainen tienattu 1€ pienentää työmarkkinatukea 0.50€  leikkaantuu työmarkkinatuesta 210€.
Henkilö A saa myös kahden lapsen yksinhuoltajana lapsikorotusta 184€ kuukaudessa.
Näin ollen henkilö A saa soviteltua päivärahaa lapsikorotuksineen 774€  sekä tienaamansa palkan 720€
Eli henkilö A saa yhteensä 1494€ brutto.
Nyt jos lasketaan mitä henkilö A:n tuloille tapahtuu 1.4.2024 jälkeen niin siitä seuraavaksi.
Henkilä A saa palkkaa osa-aikatyöstä 720€ sekä soviteltua päivärahaa.
Suojaosuus poistuu kokonaan.
Työmarkkinatukeen vaikuttava raha on siten 720€
Koska jokainen tienattu 1€ pienentää työmarkkinatukea 0.50€ leikkaantuu tuomarkkinatuesta 360€
Lapsikorotus poistuu kokonaan.
Näin ollen henkilö A saa soviteltua päivärahaa 440€ sekä tienaamansa palkan 720€
Eli henkilö A saa yhteensä 1160€ brutto
Hallituksen tekemien leikkausten johdosta henkilö A:n tulot pienenevät yli 300€ kuukaudessa ja tähän kun lisätään vielä yleisen asumistukeen tulevat muutokset ja sen vaikutukset kokonaistuloihin niin henkilö A on työnteostaan riippumatta köyhyysrajan tuntumassa.

Hyvinvointialueiden leikkaukset.

 

Maahamme luotiin viime vuoden alusta malli, jossa hyvinvointialueille annettiin järjestämisvastuu niin sosiaali- ja terveydenhuoltoon kuin pelastustoimeen. Nyt kun aikaa on kulunut vain vuosi tuosta aloituksesta, niin rahat ovat loppu ja hyvinvointialueet yksi toisensa perään lakkauttaa toimintojaan ja tekee säästöjä sieltä mistä niitä on helpointa tehdä, eli vanhustenhuollosta ja vammaispalveluista. Säästöt kohdistuu myös kuntoutukseen sekä ei kiirreelliseen hoitoon.
Hyvinvointialueista vastaavat aluevaltuustot sekä aluehallitukset, näistä himmeleistä on tullut suurimmat rahareijät ja niiden ylläpitäminen vie merkittävän määrän hyvinvointialueen vuotuisesta budjetista. Vaikka kuinka tietoja näistä kuluista yrittää kaivaa esille, niin hyvinvointialueet eivät niitä sivuillaan ilmoita, mutta jos ajatellaan että esimerkiksi Varsinais_Suomen hyvinvointialueen (Varha) johtajilla on suuremmat palkat kuin maamme Pääministerillä, niin siitä voi jokainen miettiä mihin rahaa kulutetaan.
Koska esimerkisi Varha joutuu sopeuttamaan, eli leikkaamaan toimintojaan 270 miljoonalla Eurolla, tarkoittaa se vääjäämättä palvelujen alasajoa ja ei kiirreellisten hoitojen sekä tukitoimien lakkauttamista. Leikkauksia kohdistetaan myös vammaispalveluihin ja vammaisten tarvitsemiin kuljetuspalveluihin. Säästöjä haetaan vammautuneiden tarvitsemista kuntoutuksista, kuten fysioterapiasta ja tästä johtuen esimerkiksi ostopalveluna hankittava vaativa kuntoutus on loppumassa useimmilta sitä tarvitsevilta.
Sen sijaan aluevaltuustot ja aluehallitukset eivät leikkaa omista kustannuksistaan vaan päin vastoin kasvattavat niitä vedoten yleiseen tapaan nostaa palkkioiden suuruutta.
Varha ei ole missään tapauksessa ainut hyvinvointioalue joka sopeuttaa / leikkaa toimintojaan, vaan tilanne on lähes sama koko Suomessa. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue (Pohde) on ilmoittanut säästön määräksi yli 100 miljoonaa Euroa.

Lääkekorvauksien vuosiomavastuu.

 

Hallitus on päättänyt nostaa myös lääkeiden vuosiomavastuun kokonaismäärää muutamalla kympillä ylöspäin, eli nykyinen 592,16€ omavastuu nousee tänä vuonna 626,94€. Korotus on sinänsä pieni, mutta kun mietitään että sitä kertyy vain KELA korvattavien lääkeiden ostamisesta, niin siinä mielessä korotus on iso.
Kaiken kaikkiaan vammautuneet ja sairastuneet ihmiset jotka eivät ole työkyvyttömyyseläkkeellä, tai henkilöt joiden työkyky on alentunut niin paljon etteivät pysty tekemään täysimittaista työpäivää, tulevat kärsimään todella kohtuuttomasti maamme hallituksen tekemistä leikkauksista. Jo valmiiksi pienituloisen ihmisen tuloista tullaan kaiken kaikkiaan leikkaamaan useita satoja Euroja kuukaudessa, kun tähän lasketaan myös indeksijäädytykset on tilanne täysin kohtuuton. Sen sijaan maamme varakkaimmilta tai hyvin toimeen tulevilta ei olla valmiita ottamaan mitään pois.
Olen todella hämilläni siitä, että vielä oppositiossa ollessaan eräs puolue oli sanojensa mukaan niin vammautuneiden asialla, mutta hallitusvastuun painaessa on tämä kansanryhmä unohtunut täysin ja vain rikkaat ja kauniit ihmiset merkitsee tälle puolueelle enään jotain.
Hävetkää te päättäjät, te unohdatte kansan joka tämän maan eteen on terveyden uhrannut. Teidän mielessä on vain eduskunnan ruokalan voisilmäpulla ja sekin saatte veronmaksajan piikkiin.
NicoOjala
Sitoutumaton Naantali

Aivovammainen aktivisti ja vammaisuudesta meteliä pitävä.Kokemustoimija, blogisti / kirjailija, valokuvaaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu