Työntekijöiden yhdenvertaisuutta ei voi murentaa koronan varjolla

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on esittänyt Yleisen työttömyyskassan eli YTK:n jäsenmaksun maksamista työntekijöiden työsuhde-etuna. Työnantajat ovat sinänsä vapaita päättämään tarjoamistaan työsuhde-eduista. Kuitenkin erikoisen tästä asetelmasta tekee se, että ajatellaan työsuhde-edun käyttökohteen olevan asia, joka voitaisiin määritellä työnantajan puolesta tällä tavoin. Eihän työnantaja voi valita työntekijän puolesta esimerkiksi lounassetelin käyttökohdetta, vaan työntekijä saa valita itse, mistä ravintolasta lounaansa hankkii. Miksi ihmeessä siis työsuhde-etuna maksettu jäsenmaksu voitaisiin osoittaa vain tiettyyn työttömyyskassaan, mutta ei esimerkiksi liiton kassaan?

En tiedä, onko tämä Suomen Yrittäjien virallinen kanta. Hyvin outo ja arveluttava se kuitenkin on. Suurta huolta herättää myös se, että räikeimmissä tapauksissa työnantajat ovat samassa yhteydessä tiedustelleet työntekijöiden halukkuutta erota ammattiliitosta, mikäli heidän jäsenmaksunsa päätettäisiin maksaa Yleiseen työttömyyskassaan työsuhde-etuna. Ennen kaikkea tällainen toiminta murentaa työntekijöiden yhdenvertaista asemaa, jos toisia tuetaan ja toisia ei. Toiminta on myös ristiriidassa Suomen perustuslaissa taattujen kansalaisten ja työntekijöiden vapauksia vastaan. Esitys ei toisaalta ole uusi, vaan se on ollut viime vuosina esillä aiemminkin. Hämmentävää kuitenkin on, miksi esitys on päätetty tuoda uudestaan tapetille juuri nyt, keskellä syvää koronakriisiä.

Oudolta tuntuu myös työnantajapuolen innokkuus uusien etuuksien maksamiseen, kun tunnetaan poikkeustilaankin Suomen ajaneen pandemian haitat ja menetykset palkanmaksuvaraan sekä työllistämiseen. Kiky-sopimuksessa siirrettiin työttömyysvakuutuksen työnantajamaksuja työntekijöiden maksettavaksi. Eikö reilumpaa olisi palauttaa näitä 0,85 prosenttiyksikön siirtoja takaisin työnantajien velvollisuudeksi? Suomen vientiteollisuuden hyväksi tehtyä tulonsiirtoa pidettiin tärkeänä viennin kannalta. Onko tilanne nyt muuttunut siten, että työntekijän työttömyysvakuutusmaksu voidaan siirtää työnantajan vastuulle? Mielestäni näin ei voi olla, jos samaan aikaan vaaditaan yhteiskuntaa jakamaan ja kantamaan vastuuta poikkeusajan aiheuttamista vaikeuksista yrityksille, kuten nyt on keväästä saakka toimittu.

Uskon, että yhdessä toimien ja kuuntelemalla sekä ratkaisuja etsien on lopputulos parempi kuin vastakkainasettelulla. Nyt ei ole kovan työmarkkinapolitiikan aika – nyt on yhteistyön ja yhdessä rakentamisen aika. Sitä tämä maa kaipaa nyt eniten.

+1
Niina Malm
Sosialidemokraatit Imatra

SDP:n 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja ja Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu