Luottamusta, uskottavuutta ja arvovaltaa

Arvovalta muodostuu osaamisesta ja kokemuksesta. Arvovalta syntyy myös henkilön omista arvoista tai häneen liitettävästä arvostettavasta ominaisuudesta. Se, että henkilö pääsee korkeaan asemaan ei vielä takaa, että hän automaattisesti saavuttaisi auktoriteetin tai hänestä tulisi arvovaltainen henkilö.

Tuorein kansalaispulssi julkaistiin 6.5.2024. Kansalaispulssin mukaan luottamus hallitukseen jatkaa laskusuunnassa ja on vain 36 %. Koska hallitukseen ei luoteta, se ei ole uskottava eivätkä sen ministerit nauti arvovallasta. Luottamus on tunne, jota kokeakseen tulee voida luottaa siihen, että luottamuksen kohde ei petä lupauksiaan ja haluaa saada aikaan hyvää. Luottamusta tunteakseen pitäisi voida olla varma, että luottamuksen kohde toimii moraalisesti oikein, on tasapuolinen, oikeudenmukainen ja rehellinen. Kun tarkastelemme mitä tässä muutamien kuukausien aikana on tapahtunut, ei lukua enää pidäkään mitenkään erikoisen matalana. Koska luottamus ja uskottavuus syntyvät teoista ja sanoista on sillä merkitystä, miten hallituksen ministerit käyttäytyvät ja puhuvat. Luottamus syntyy sanoista ja teoista. Joku sanoisi, että luottamus ansaitaan.

Luottamusta ja uskottavuutta ei herätä se, että ministerit käyvät poliittista debattia ja säästökohteita ”päätetään” rajallisen yleisön käyttämässä viestintäkanavassa X. Arvovaltaa ei herätä se, että poliittista oppositiota haukutaan koulukiusaajiksi vain siksi, että oppositio tekee työtään. Arvovaltaa ei herätä ministeriaitiossa mielenosoituksellisesti haukotteleva tai puhelintaan selaava ministeri. Arvovaltaa ja luottamusta ei herätä se, että ministeri halveksuu avoimesti sitä osaa kansasta, joka ei ole poliittisesti hänen kanssaan saman mielinen. Luottamusta ei herätä tiedottamatta jättäminen, silloin kun se olisi tarpeen yhteiskunnallisesti merkittävän asian vuoksi. Luottamusta ei herätä ministereille yllätyksenä tulevat säästökohteet. Luottamusta ei herätä huutoäänestämällä tehty säästölista. Luottamusta ei herätä kansan pelottelu ja aiheettomien uhkakuvien luominen. Listaa voisi vielä jatkaa, mutta jo näiden yksilöimättömien, mutta varmasti tunnistettavien esimerkkien valossa voidaan todeta, että ei, luottamusta ei ole ansaittu, se on tuhottu. Mikäli luottamus ja uskottavuus puuttuvat jää jäljelle vain katoava valta ilman arvostusta.

 

Kansalaispulssi: Kansalaispulssi (valtioneuvosto.fi)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu