Populismi, sakset ja leikkuulauta

Populismin ”pelikirjaa” eli keinovalikoimaa on helppo lukea, koska populistit eivät välitä sitä piilotella, vaan käyttävät sitä täysin avoimesti. Valtiovarainministeri leikkuulautoineen ja saksineen on ilmeisen tarkoituksenmukaista populismin ”pelikirjaan” kuuluvaa toimintaa.  Populismi elää vastakkainasettelusta. Ilman vastakkainasettelua, ”somehälinää” ja provosointia ei ole populisteja. Populismi ilmiönä on kyllä äärettömän kiinnostavaa ja tunteita herättävää. Päivittäistä politiikkaa seuraavan on helppo tunnistaa muun muassa seuraavia globaaleja populismiin kuuluvia teemoja. Mikä toimii Trumpin Amerikassa toimii myös Euroopassa ja Suomessa.

Valtaan noustaan usein katteettomin lupauksin. Koska politiikka ei ole yksinkertaista, ei ongelmiin ole myöskään yksinkertaisia ratkaisuja. Näitä kumminkin kansalle vaaleissa tarjoillaan. Monimutkaisesta tehdään yksinkertaista. Kansaan voidaan vedota myös siten, että annetaan ymmärtää, että kansalta on viety jotain heille kuuluvaa, kuten isänmaa. Populistit tietysti lupaavat tuoda tämän isänmaan takaisin, kunhan äänestät heitä. ”Make America Great Again”.

Syyllinen. Syyllinen kaikkiin epäkohtiin ja pahaan täytyy tietysti löytyä ja syyllisiähän ovat tietysti maahanmuuttajat, vähemmistöt ja vääräuskoiset. Mikään ei yhdistä ihmisiä, kuten yhteinen vihollinen. Ja tietysti populistien poliittiset vastustajat ovat niitä, jotka ”hyysäävät” ja puolustavat tätä populistien nimeämää vihollista.

Kun sitten ollaan vallassa, on populisteilla vahva johtaja, jota pidetään ylivertaisena. Vahva johtaja johtaa puoletta, joka ei halua edustaa koko kansaa vallassa ollessaankaan. Populistien mielestä kansaan kuuluvia ovat vain ne kansalaiset, jotka ovat heidän kanssaan saman mielisiä. Siellä, missä populistit ovat saaneet kannatusta on kansa jakautunut kahteen leiriin. Populismilla on yhtenäisyyttä hajottava vaikutus. Kun polarisaatio kasvaa, yhteiskunnan ongelmat vain syvenevät kaiken riitelyn keskellä.

Kielen kautta vaikuttaminen on yksi perustavan laatuinen keino, millä populistit ajavat omaa agendaansa. Populistit pyrkivät luomaan sanoille uusia merkityksiä ja synonyymejä, kuten maahanmuuttaja=rikollinen. Tai populistit käyttävät kieltä, jolla he pyrkivät leimaamaan poliittiset vastustajansa moraalittomaksi eliitiksi, joka ajaa vain omaa etuaan. Tämä eliitti on luonnollisesti korruptoitunutta ja harrastaa poliittisia virkanimityksiä. Omat kannattajat ainakin uskovat tämän ja jatkavat väitteen levittämistä sosiaalisessa mediassa. Sosiaalisen median lisäksi populistit käyttävät lehdistöä taitavasti. Räväkät kommentit ja puheet takaavat viikoiksi palstatilaa omalle asialle.

Populistit pyrkivät hakemaan oikeutusta tehdä päätöksiä ilman järjestelmiä, keskustelua ja oikeudellista valvontaa. Vallanjaon kolmikanta on populisteille vain este oman agendan toteuttamiselle. Siksi tätä perustaa pyritään rapauttamaan, ja helpointa se on tietysti sisältä päin. Joten sanomattakin on selvää, että valtaan päästyään populistit haluavat kaiken vallan itselleen. Kaikki merkittävät toimet ja valtakunnan johtavat elimet tulee kansoittaa omalla porukalla. Pikkuhiljaa sitten aletaan säätämään lakeja vain omien poliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi sekä karsimaan kansalaisoikeuksia yksi toisensa perään, kunnes jäljelle jää vain demokratian irvikuva, sakset ja leikkuulauta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu