Työn halpuuttamisen linja

Hallitusohjelmaan on kirjattuna, että hallitus toteuttaa uudistuksia työllisyyden nostamiseksi vähintään 100 000 työllisellä. Mikäli uudet työlliset tulisi saada nykyisten työttömien työnhakijoiden joukosta, niin katsotaan hieman, miltä asiat arkijärjellä näyttävät.

Työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksen mukaan maassamme oli maaliskuussa 286 100 työtöntä työnhakijaa, joista 44 400 oli lomautettua.
Pitkäaikaistyöttömiä eli yli vuoden työttömänä olleita oli maaliskuussa 91 400 työnhakijaa. Lomautetut jossain vaiheessa toivottavasti pääsevät palaamaan takaisin työhönsä, joten lasketaan heidät tuosta työnhakijamäärästä pois. Näin meille jää 241 700 työtöntä työnhakijaa. Yleisesti on tiedossa, että työttömistä 3-5 % on sellaisia, jotka eivät tule työllistymään koskaan. Järjestelmämme on kuitenkin sellainen, että se ”roikottaa” työnhakijoina ihmisiä, jotka eivät töihin kykene ilman merkittäviä kuntoutustoimia, jos silloinkaan. Aina välillä, joku näidenkin ihmisten kurjan kohtalon nostaa esille, mutta mitään ei ole asian korjaamiseksi tapahtunut. Mikäli nyt kuitenkin tämä 3-5 % ”siivottaisiin” pois työnhakijoiden joukosta, tarkoittaisi se noin 8 500 -14 000 työtöntä työnhakijaa vähemmän. Näin ollen työvoimareserviin jää noin 227 700 henkilöä, joista 91 400 eli lähdes puolet, on vaikeasti työllistyviä pitkäaikaistyöttömiä. Pitkäaikaistyöttömän kohdalla voinemme puhua kohtaanto-ongelmasta, jolloin työ ja tekijä eivät kohtaa joko asuinpaikan, osaamisen tai koulutuksen osalta. Meille jää siis 136 300 työtöntä työnhakijaa, jotka hekään eivät ole helposti työllistyviä, koska jos olisivat, he olisivat jo töissä.

Sosiaalisen median työnhakukanavilla törmää usein lauseeseen: ”Meiltä ei puutu työpaikkoja, meiltä puuttuu palkanmaksajia”. Kaikkiaan meillä olikin maaliskuussa avoinna 134 900 työpaikkaa, mutta suuri osa avoimista työpaikoista on määräaikaisuuksia, pätkätöitä, osa-aikaisia tai pelkästään provisiopalkkaisia tehtäviä. Tällaiset työtehtävät voivat olla riski yksilön toimeentulon kannalta. Orpo-Purran hallituksen toimet vähentävät kannustumia ottaa näitä työpaikkoja vastaan. Asumistuen leikkaus ja 300 euron suojaosan poistaminen esimerkiksi mainittuna. Tällä hetkellä Uudellamaalla on avoinna 5956 työpaikkaa (3.5.2024), joista vain 3029 eli noin puolet on toistaiseksi voimassa olevia kokoaikaisia tehtäviä. Se, että yhden työn palkalla tulee toimeen, ei liene vaatimuksena kohtuuton.

Toinen merkittävä työllistymistä vaikeuttava tekijä on osaamisen puute tai työnhakijan osaaminen on vanhentunutta eikä vastaa nykyajan vaatimuksia. Osaamisen kehittäminen ja kouluttautuminen tulisikin olla mahdollista ihmisen koko työuran ajan, eikä tutkintojen määrää tukien epäämisen muodossa tulisi missään nimessä rajoittaa. Jälleen Orpo-Purran hallituksen toimet vaikeuttavat elinikäisen oppimisen mahdollisuuksia. Esimerkkejä leikkauksista ei lienee enää tässä vaiheessa ole tarpeen esittää, sen verran ne ovat esillä julkisuudessa olleet. Näiden lisäksi, meillä on myös monia muita ongelmia työmarkkinoilla, kuten ikäsyrjintä, ennakkoluulot ja asenteet ulkomaalaistaustaisia tai vähemmistöön kuuluvia työnhakijoita kohtaan.

On vaikea nähdä, miten hallituksen leikkaamiseen perustuvat toimenpiteet auttaisivat työllisyystavoitteen saavuttamisessa. Ulkomaista työvoimaa ei hallitus ilmeisesti tänne halua ja kotimaista ei haluta tukea työelämään kiinni pääsemiseksi. Samalla olisi myös houkuteltava investointeja maahamme ja pystyttävä näyttämään yrityksille, että meillä on osaavaa työvoimaa saatavilla. Emme halua halpapalkkamaaksi, jonne on vaikea houkutella muuta kuin halpatyövoimaa tarvitsevia yrityksiä. Kuitenkin hallituksen työmarkkinatoimet, työttömyysturvaan, sosiaaliturvaan ja koulutukseen kohdistuvat leikkaukset antavat sen vaikutelman, että hallituksen työn linja tarkoittaakin työn halpuuttamisen linjaa. Työvoiman tarjontahan lisää kysyntää vain jos työ on tarpeeksi halpaa.

 

Työ- ja elinkeinoministeriö: https://www.temtyollisyyskatsaus.fi/graph/tkat/tkat.aspx
Työpaikat: https://tyomarkkinatori.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu