Yhteiskunta on ihmistä varten

Valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi lehdistölle Vantaan kouluampumistapauksen jälkeen: ”Ei näitä ongelmia rahalla voida ratkaista”.

Juurisyyt siihen, miksi osa lapsistamme ja nuoristamme eivät voi hyvin, ovat varmasti syvemmällä kuin valtion rahakirstun pohja. Ympäröivä maailma alati kovenevin arvoin on kylmä ja vaativa paikka aikuisillekin, saati sitten lapsille ja nuorille. Koko maailmaa emme voi muuttaa, mutta rahalla voidaan ratkoa joitain ongelmia. Rahalla voidaan ostaa resursseja, joilla voidaan auttaa lapsia ja nuoria.

Kouluille koko ongelman ratkaisua ei voida siirtää. Kiusaaminen ja ongelmat eivät rajoitu vain koulun seinien sisään ja pääty siihen, kun koulupäivä loppuu. Ongelmat ovat olemassa myös koulun ulkopuolella. Kuitenkin koulu on se paikka, missä lapset ja nuoret kohtaavat yhden yhteiskunnan rakenteista, jolloin varhainenkin puuttuminen ja ongelmien tunnistaminen olisi mahdollista, mutta se vaatii rahaa. Mikäli lapsen tai nuoren ongelmia ei ratkaista ajoissa, jatkuvat ne valitettavasti myös aikuisina ja pahimmillaan johtavat myös moniin yksilökohtaisiin tragedioihin.

Nyt olisi syytä siis ottaa ongelmat vakavasti, ihan valtiontalouden kannaltakin -mikäli se on ainoa argumentti, jonka hallitus ymmärtää. Lapset ja nuoret ovat meidän tulevaisuutemme. Kaikki heidän hyvinvointiinsa panostetut rahat tulevat monikertaisina tulevaisuudessa takaisin, kun heistä tulee tasapainoisia tuottavia yhteiskunnan jäseniä. Se, että pidämme lapsista ja nuorista huolta, edellyttää myös sitä, että pidetään koko perheestä huolta (siihen nähden hallituksen kurjistamispolitiikka näyttäytyy kovin huonona toimenpiteenä). Ei lapsi tai nuori ole perheestään irrallinen yksilö, vaan kodin ja ympäristön vaikutuksessa kasvava yhteiskunnan jäsen. Kun perhe voi hyvin, myös lapsi voi hyvin.

Valtion budjetin tulisi olla vain väline yhteiskunnan jäsenten turvallisuuden ja hyvinvoinnin turvaamiseksi. Budjettia ei tule valmistella vain tunnuslukujen tähden. Yhteiskunta on ihmistä varten (tai pitäisi olla).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu