Eu:n energiapolitiikka huolenaiheena

Euroopan unionin mahdollinen energiatehokkuusdirektiivi, joka on valmisteilla, luo uudenlaisia huolia vanhoissa taloissa asuvien arkeen. Toteutuessaan se tarkoittaisi valtavia remontteja. G-energialuokkaan kuuluvat talot, joita ovat pääsääntöisesti 50 luvulla ja sitä ennen tehtyjä, täytyisi päivittää luokkaan F vuoteen 2030 mennessä ja sen jälkeen sitten vuoteen 2033 mennessä rakennusten pitäisi olla vähintään E-luokkaa. Valtiontalouden tutkimuslaitoksen mukaan tämä koskisi noin 35% Suomen rakennuskannasta. Energialuokan päivittämiseen ei tässä tapauksessa riitä enää pelkkä lämmitysjärjestelmien uusiminen.

Mielenkiintoiseksi hommasta tekee sen, että Suomi osallistui nettomaksajan roolissa Eu:n elpymisvälineeseen, kun taasen esimerkiksi Italia kehitti elpymisvälineestä saaneiden rahojen myötä ohjelman ”superbonus 110” joissa italialaiset voivat parantaa talojensa energiatehokkuutta valtion tukemana ilmaiseksi.

Sanna Marinin punavihreän hallituksen ajama maailman kunnianhimoisin ilmastopolitiikka on jo nyt ajanut meidän tavallisten kansalaisten maksukyvyn äärirajoille. Tähän yhdistettynä Ukrainan sota on entisestään luonut epävakautta, tulevaisuuden kuvan hämärtymistä ja elinkustannusten nousun jo monessa taloudessa äärirajoille. Miten esimerkiksi eläkkeen varassa elävä pystyy tällaisiin toimenpiteisiin? Puhumattakaan lapsiperheistä.

Tällaiseen sanelupolitiikkaan ei saa nöyristyä. Rakennuskannan energiatehokkuus paranee kuitenkin normaalistikin ajan kuluessa, kun muutenkin rakennuksia kunnostetaan. Toivottavasti kyseiseen direktiiviin ei suostuta. Eduskunta muodostaa kantansa tähän asiaan touko-kesäkuun aikana. Nyt jos koskaan on punavihreän hallituksenkin aika laskeutua norsunluutornistaan ja avata silmänsä ja katsoa miten oma kansa voi. Pidetään huolta omasta kansasta.

Niko Viinamäki
Liike Nyt Pori
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Porin Kaupunginvaltuutettu
Satakunnan Aluevaltuutettu

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu