Eu:n energiapolitiikka huolenaiheena
Euroopan unionin mahdollinen energiatehokkuusdirektiivi, joka on valmisteilla, luo uudenlaisia huolia vanhoissa taloissa asuvien arkeen. Toteutuessaan se tarkoittaisi valtavia remontteja. G-energialuokkaan kuuluvat talot, joita ovat pääsääntöisesti 50 luvulla ja sitä ennen tehtyjä, täytyisi päivittää luokkaan F vuoteen 2030 mennessä ja sen jälkeen sitten vuoteen 2033 mennessä rakennusten pitäisi olla vähintään E-luokkaa. Valtiontalouden tutkimuslaitoksen mukaan tämä koskisi noin 35% Suomen rakennuskannasta. Energialuokan päivittämiseen ei tässä tapauksessa riitä enää pelkkä lämmitysjärjestelmien uusiminen.
Mielenkiintoiseksi hommasta tekee sen, että Suomi osallistui nettomaksajan roolissa Eu:n elpymisvälineeseen, kun taasen esimerkiksi Italia kehitti elpymisvälineestä saaneiden rahojen myötä ohjelman ”superbonus 110” joissa italialaiset voivat parantaa talojensa energiatehokkuutta valtion tukemana ilmaiseksi.
Sanna Marinin punavihreän hallituksen ajama maailman kunnianhimoisin ilmastopolitiikka on jo nyt ajanut meidän tavallisten kansalaisten maksukyvyn äärirajoille. Tähän yhdistettynä Ukrainan sota on entisestään luonut epävakautta, tulevaisuuden kuvan hämärtymistä ja elinkustannusten nousun jo monessa taloudessa äärirajoille. Miten esimerkiksi eläkkeen varassa elävä pystyy tällaisiin toimenpiteisiin? Puhumattakaan lapsiperheistä.
Tällaiseen sanelupolitiikkaan ei saa nöyristyä. Rakennuskannan energiatehokkuus paranee kuitenkin normaalistikin ajan kuluessa, kun muutenkin rakennuksia kunnostetaan. Toivottavasti kyseiseen direktiiviin ei suostuta. Eduskunta muodostaa kantansa tähän asiaan touko-kesäkuun aikana. Nyt jos koskaan on punavihreän hallituksenkin aika laskeutua norsunluutornistaan ja avata silmänsä ja katsoa miten oma kansa voi. Pidetään huolta omasta kansasta.
Direktiivin täytäntöönpano on todella vasta valmisteilla, emme tiedä mitä sieltä lopulta tulee. Mutta yleensä tulee ihan järkevää säädäntöä.
EU:n ilmastopolitiikka tähtää merkittäviin päästövähennyksiin. Samaan aikaan 40% energiankulutuksesta ja melkein yhtä suuri osa päästöistä syntyy rakennuksissa. Joten on selvää, että toimia tarvitaan.
Jos tällaisten energiaremonttien teko tulisi pakolliseksi, niin yleensähän samaan pakettiin sitten lisätään tukia, joilla sen toteuttaminen tulee mahdolliseksi. Toisaalta nuo alimmat energialuokat ovat niin surkeita, että nykyisillä energianhinnoilla voisi olettaa energiatehokkuusinvestointien takaisinmaksuajan olevan hyvinkin lyhyen.
Ilmoita asiaton viesti
Pelkkä energialuokka ei saa ratkaista moista miljardiluokan tuhoa. Jo vanhoista rossipohjaisista taloista tiedämme, että rakenteen kylmentäminen lisää mm. hometta. Pieni helpolla torjuttavissa oleva vilu ei juurikaan haittaa, mutta home jo haittaa. On sen verran ikävä kumppani, että sitä ei kannata kotiinsa kutsua. Ei, vaikka vihreät maanittelisivat.
Suomalaisten eläminen tulee lähivuosina jo muutenkin ankean kalliiksi, joten kannattaako ankeutta väkisin itse lisätä joillain turhilla ja kalliiksi tulevilla ilmastotoimilla. Vaikka suomalaiset muuttaisivat asumaan kylmiin vajoihin, maailmaa emme siltikään pelasta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos lähtötaso on huono, aloitetaan tilkitsemällä hallitsemattomat ilmavuodot. Rakenteet eivät siitä kylmene ja homeongelmien riski päinvastoin pienenee.
Ilmoita asiaton viesti
”…aloitetaan tilkitsemällä hallitsemattomat ilmavuodot….”.
Pohdin kerran eräässä talossamme noiden vuotojen tilkitsemistä. En keksinyt mittän toimivaa tilkitsemistapaa enkä -paikkaakaan. Tolkuttomasti rahaa vieviä askartelukohteita löysin toki montakin. Ainakin yksi keino näytti alussa toimivan ja sitä muutamassa erään kunnan omistamassa talossa kokeiltiinkin, mutta teho hiipui parissa vuodessa ja ilmavuodot palasivat isosta maksusta huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Ennen vasemmisto oli köyhien asialla vastaavasti nyky vihervasemmisto kurjistaa sivukylillä asuvaa vähävaraista todella raskaalla kädellä: polttoaineen,sähkön,typerien sääntöjen ym aiheuttamien kulujen muodossa.
Ilmoita asiaton viesti
Polttoaineen nopea hinnannousu ja korkea hinta johtuu siitä, että korona lockdownissa tuotantoa vähennettiin ja sitten alkoi Venäjä sotia.
Sähkön hinnannousun pääsyy löytyy Saksasta ja viime talvena kuivasta kesästä kuin myös viivästyneestä ydinvoimalasta. Epäilemättä Venäjän aloittama sotiminen vaikuttaa tähän myös.
Sivukylien ongelmien juurisyy on kuitenkin siinä, että ei ole itse tehty asialle mitään. Itseasiassa toimittu päinvastoin ja YYA aikana pöndelle alkoi muodostua jonkinlainen halvan öljyn varassa toimiva kulttuuri että postikin haettiin vaikka ruohonleikkurilla tai mönkijällä ajaen. Tuo hölmöily saavutti huippunsa 90-luvulle tultaessa ja nyt kun öljynkäyttöä ajetaan alas niin ovat sitten vaikeuksissa itse rakennetun riippuvuuden takia.
Mitenkään yllätyksenä tuo ei tule. Öljykriisistä oli jotain 50v aikaa että on kuitenkin ollut aikaa tehdä asialle jotain.
Hallinnon vika on se, että asiaan on reagoitu myöhässä. Ei siis ole nykyisen hallituksen vika vaan näiden viimeisen 30v aikana päättämässä olleiden vika. Sehän on selvä asia, että mitä isommalla kiireellä tehdään, sitä vaikeampaa on. En myöskään kannata liian nopeita muutoksia tästä syystä.
Ilmoita asiaton viesti
Olisikin järkevää energiapolitiikkaa, eikä hiilidioksidipolitiikkaa. Ilmasto ei hiilidioksidista muutu mihinkään suuntaan, joten se ei voi myöskään olla peruste ilmastopolitiikalle, jonka voi kokonaan unohtaa. On vain energiapolitiikkaa yhä enemmän apuenergiasta riippuvaisessa ihmismaailmassa.
Ilmoita asiaton viesti
”…ei tässä tapauksessa riitä enää pelkkä lämmitysjärjestelmien uusiminen…”.
Tarkoittanee mm. öljylämmityksestä luopumista ? Sitäkin ihmettelen. Sähkön kulutus kasvaa jo ilman noitakin huikeaa vauhtia. Öljystä luopuminen lisää vauhtia entisestään. Esim. maalämpölaitteiston sähkön kulutus on n. 32-kertainen öljylämmityslaiteisteiston kulutukseen verrattuna. Toki öljyn kulutus nollautuu. Samalla nollautuu myös öljysäiliön 6-10 kk energiavarasto. Sähkökatkon sattuessa öljylämmittäjä saa laitteensa toimimaan varsin pienellä aggregaatilla, mutta muilla pirtti kylmenee pois lukien ilman sähköä toimivat kakluunit jne. Niitä vaan harvassa talossa enää on. Kerrotaloissa ei yhtäkään ?
Ilmoita asiaton viesti
Olen juuri saanut toimimaan ostamani 3-kW agrekaatin, joka tuottaa riittävästi öljypolttimen, kiertovesipumpun ja kaivopumpun tarpeisiin. Öljyä on
4-kuutiota säiliössä, riittää seuraavaksi pariksi vuodeksi varaavan takan tuella.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa pitäisi lämmitysjärjestelmä olla aina kahdennettuna. Sähkö + puu, sähkö + öljy, sähkö + kaukolämpö jne. Ajatusmallilla niin, että kun asuinkiinteistössä on joku napanuora energiaan niin lämmintä pitäisi riittää vaikka katkeaisi, eikä saisi olla mitään single point of failurea.
Ilmoita asiaton viesti
Euroopan laajuisen energiavajeen ja hinnan aiheuttajana ovat Saksa, Saksa, Saksa ja sen (Itäperäiset ) vihreät. Sama kuin Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti