Historia toistaa itseään

Maanantai 16.10.2023 painautui historian kirjoihin, Porin Kaupunginvaltuustossa käsiteltiin kaupungin omistajapoliittisten ohjausten linjausten päivitystä. Yhtenä asiakohtana oli Pori Energian vähemmistöosuuden myynnin mahdollistaminen, jos katsotaan, että siten edistetään yhtiön kasvua sekä investointi ja tuloksentekokykyä.

Lienee sanomattakin selvää, että tällaista asia kohtaa ei tuotaisi käsittelyyn, mikäli kiinnostusta ei olisi ulkopuolisten sijoittajien toimesta herännyt. Eikö historia ole suurimmalle osalle valtuutetuista opettanut yhtään mitään? Lienee itsestään selvää, että energia ja vesi ovat perusinfraamme ja yhteiskunnan kannalta kriittisiä toimintoja, jotka on pidettävä kaupungin omissa käsissä. Nämä on luokiteltu myös luonnolliseksi monopoliksi. Ihmisten riippuvuus näistä kahdesta elementistä ovat elintärkeitä. Myös monet asiantuntijatkin ovat esittäneet, ettei sähköverkkojen kaltaisia luonnollisia monopoleja pitäisi koskaan yksityistää.

Jyrki Katainen ja Jan Vapaavuori vakuuttivat vuonna 2013 julkisuudessa, kuinka sähköverkon myynti olisi hyvä ja turvallinen ratkaisu, eikä se nostaisi hintoja kuluttajille. Kuinkas sitten kävikään?

Ymmärrän intressin lähteä mukaan tuleviin vihreän siirtymän hankkeisiin, mutta siihen on löydettävä muu rahoitusmalli kuin kriittisen ja strategisesti tärkeän infran myyminen. Ei kannata laittaa kaikkia munia samaan koriin, se ei ole millään tavoin järkevää. Tulevaisuuden energia investoinnit on mahdollista kattaa myös muilla rahoitusmalleilla, rahoituslaitokset varmasti myöntävät lainoja, mikäli investoinnit ja suunnitelmat ovat liiketaloudellisesti kestävällä ja kannattavalla pohjalla.

Kaupungin talouden paikkaus pikavoitolla ei ole järkevää ja sekä se on kuntalaisten kannalta erittäin vaarallista. Faktahan on se, että kuntalaiset maksavat viulut joka tapauksessa.

Kun annat pikkusormen, se vie koko käden.

Niko Viinamäki
Liike Nyt Pori

Porin Kaupunginvaltuutettu
Satakunnan Aluevaltuutettu

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu