Mustien joutsenten lento

Ukrainan sodan alusta on kulunut noin 5 kuukautta. Melkoista myllerrystä onkin sen jälkeen tapahtunut Euroopassa ja muualla maailmassa. Turvattomuuden tunne on lisääntynyt. Oli kyse sitten itärajanaapurimme arvaamattomista tempauksista, kansalaisten ostovoiman heikentymisestä tai energiakriisin kolkuttamisesta ovella tulevan talven edessä. On ajauduttu tilanteeseen, jossa tulevaisuuden kuva on usvan peitossa. Melkoisesti mustia joutsenia on ilmassa.

Vaikka meillä ei täällä ole välitöntä sodanuhkaa, niin kansalaiset käyvät omaa taisteluaan nousevia elinkustannuksia vastaan tulevana syksynä ja eritoten talvena. Riittääkö energia asuntojen lämmitykseen? Miten rahat riittävät laskujen ja kauppaostosten maksuun? Näitä asioita moni tavallinen kansalainen miettii ja punnitsee mistä kiristää vyötä, jotta saa rahansa riittämään niin kuin valtiovarainministeri Saarikko kansalaisia ohjeisti.

Viime päivien polttava puheenaihe on ollut Uniper ja sen vaikeudet, josta Fortum omistaa 78%. Nyt kun kaasuventtiiliä on Putinin toimesta väännetty pienemmälle, niin herää kysymys miksi meidän täytyy nyt sitten maksaa saksalaisten kaasulaskutkin. Emmekö me juuri maksaneet italialaistenkin energiaremonttejakin. Uniperin tilanne suomalaisen veronmaksajan silmin on erittäin huolestuttava. Mikäli tai siis kun me joudumme tässäkin tilanteessa maksumieheksi tulevat vaikutukset myös heijastumaan valtion, hyvinvointialueiden ja kuntien talouteen.

Tuleva politiikka syksy tulee olemaan erittäin mielenkiintoinen ja päätöksiä täytyy tehdä, vaikka seuraavat vaalit jo lähestyvätkin. Nyt ei riitä enää hyveposeeraaminen eikä sosiaalisen median täyttäminen erilaisilla päivityksillä missä on milloinkin vieraillut. Nyt täytyy ajatella oman kansanetua eikä päinvastoin kuten omistajaohjausministeri Tuppurainen kertoi sen olevan haitallista. Rötösherrat kuriin.

Niko Viinamäki
Liike Nyt Pori

Porin Kaupunginvaltuutettu
Satakunnan Aluevaltuutettu

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu